תקופת החגים בעיצומה, ומשפחות רבות בוחרות לאחד כוחות ולחגוג יחד. שהות של מגוון גילאים יחד מספר ימים אינה פשוטה ודורשת הכנה. הנה מספר טיפים חשובים שיעזרו לכם לעבור את החג בשלום ולהפוך אותו לזמן משפחתי נעים עבור כולם.
הורים - המבוגר האחראי:
אל תחששו לבקש עזרה מהאורחים, גם אם הם לא מציעים. אין סיבה שתמצאו את עצמכם בסוף החג תשושים ועייפים, גם לכם הזכות והחובה לשמוח בחג. בסופו של דבר, כולם נהנים יותר אם הנטל מתחלק בין כולם.
חישבו על הילדים הקטנים שבבית. גם הם חיכו לחג הזה ולחופשה שמתלווה לו. שוחחו איתם על האירוח. רוב הילדים רוצים שהאחים הנשואים יגיעו, אך הם צריכים שיתייחסו אליהם ולצרכים שלהם, שיקשיבו לציפיות שלהם ולחששות שלהם. נסו להבין שלא פשוט להם לוותר על החדר שלהם או המיטה שלהם גם אם צריך ואין ברירה. אל תראו בזה דבר מובן מאליו, ואדרבה, הדגישו את ההערכה שלכם על הוויתור וההקרבה שלהם. תוכלו לציין זאת בפתק יפה ושי סמלי.
זכרו כי אתם אחראים ליצירת אווירה חיובית. עודדו יחס של שיתוף ועזרה הדדית, כל אחד כפי יכולתו.
עובדה מעניינת היא שכאשר הילדים הנשואים 'חוזרים הביתה' בחגים, מתרחשת לא פעם רגרסיה לא מודעת לתקופת הילדות בה האחים התחרו על אהבת ההורה. היו רגישים לרגישויות השונות בין האחים על מקומות ישיבה, חדרים מועדפים, מאכלים וכדומה. החג הוא לא רק בישולים וניקיונות אלא זמן של חיבור רגשי מחדש של הורה-ילד בכל גיל.
אחים נשואים - לא רק אורחים:
המשפחה המארחת מחכה לכם בציפייה ורוצה ליהנות יחד אתכם בחג. אכן, לא פשוט להתארח עם ילדים קטנים בבית אחר ומיטה זרה להם. לכן, חישבו מראש מה יכול להקל עליהם ועליכם. למשל, תוכלו להביא אתכם צעצוע אהוב או בובה שהילד אוהב לישון איתה.
הציעו עזרה. תוכלו להכין מראש מאכלים שקל לארוז ולהביא מהבית, כמו פשטידה או עוגה, ואל תשכחו בחג עצמו להגיש סיוע. גם אם אתם זקוקים למנוחה, זה לא הזמן. החג הוא בעיקר הזדמנות של בילוי משותף עם המשפחה.
זכרו שלהורים כבר אין את אותם הכוחות כמו פעם, בין אם זה בגלל הגיל או בשל העובדה שהם עדיין מטופלים בילדים. נסו להקל עליהם ככל שאפשר.
חשבו על האחים הקטנים שנתנו לכם את חדרם. גלו כלפיהם הערכה ושמרו ככל האפשר על הפרטיות שלהם ושל חפציהם. הפתעה קטנה כאות תודה, יכולה להיות מחווה מתאימה.
רוצים שיעזרו לכם עם הילדים? בכיף. אך תהיו ספציפיים עם בקשות העזרה. למשל, בקשו לרדת עם הילדים לגינה למשך שעה וחצי, להכין בקבוק לתינוקת. והימנעו מבקשות כלליות כמו 'תעזרי לי היום עם הילדים', שנשמעות מכבידות ולא ברורות.
התעניינו בחייהם של האחים, בחברים שלהם ושתפו אותם בהתפתחות הילדים שלכם - מה הם יודעים כבר לעשות או 'חוכמות' חמודות, השיתוף מאד מקרב.
בנוסף, אל תהססו להתחבר לילד שבכם ולהציע לאחים הקטנים לשחק יחד קלפים , משחקי קופסא או כדור. כך תרוויחו זמן איכות משותף שיחזק מאוד את הקשר ביניכם.
ד"ר רונית לזר, עו"ס קלינית.
מטפלת נפשית במבוגרים נוער וילדים. פסיכותרפיה פסיכואנליטית, הדרכת הורים וטיפול זוגי.
להתייעצות - srlazar@gmail.com