חושבים שרק מוצרי יסוד כאלה ואחרים עלו? תחשבו שוב. מסתבר שעליית המחירים השפיעה גם על עולם הסת"ם. אם עד היום המחירים עוד היו סבירים, הרי שבשנים האחרונות בכלל ובתקופת המלחמה בפרט – המחירים נסקו.
>> למגזין המלא - לחצו כאן
הסוחר יוסי שטיינברגר מסביר איך התרחש התהליך: "התחיל כנראה בקורונה, שהיה ביקוש להרבה ספרי תורה לעילוי נשמת הנפטרים", הוא פותח בשיחה עם 'כיכר השבת', "גם לאסון מירון יש בזה חלק, כי עשו הרבה ספרי תורה לעילוי נשמת ההרוגים וגם לכינוס השלוחים, אז עשו בבת אחד שלושים ושישה ספרי תורה. ועכשיו המלחמה כמובן, שכותבים ספרים לעילוי נשמת חיילים שנהרגו, הי"ד, או לשלומם של החטופים".
הביקוש עולה – המחיר עולה
שטיינברגר מסביר שעליית המחירים לא נעצרה רק בספרי התורה: "גם תפילין ומזוזות עולים יותר. כל החיילים רוצים תפילין ובכל המחנות בודקים את המזוזות ומחליפים במידה וזה פסול. הם יודעים שזה מה שמגן עלינו ומזמינים בכמויות גבוהות.
"המחירים עלו בעיקר על הכתבים המהודרים. תוך ארבע שנים המחיר עלה בכמעט חמישים אחוז, כל הזמנה גורמת ליותר ביקוש וממילא המחירים העולים".
כשאנחנו מבקשים יותר להבין את התהליך, מפרט שטיינברגר מה גורם לעליה דרסטית במחירים: "סופרים שכתבו עד היום מזוזות – עוברים לספרי תורה, כי יש ביקוש, מה שגורם שיהיה חוסר במזוזות, או אז יש ביקוש גבוה והנה לך שהמחירים עולים. ובכלל, הסופרים שכותבים מאוד יפה העלו מחירים בצורה דרסטית ממש".
תוכל לתת דוגמאות למחירים?
"ספר תורה שהיה עולה נניח מאה חמישים אלף, עולה כיום מאתיים. מזוזה שהייתה עולה מאה שקלים, עולה כיום מאה וחמישים שקלים. ככה זה ממשיך לעלות עוד ועוד".
זה לא ירד לכאורה, נכון?
"לא נראה ככה, אנשים יותר ויותר מבינים שזה מה שמגן עלינו והם קונים יותר. יש כל מיני ארגוני חסד שקונים אלפי זוגות תפילין ומחלקים לחיילים וזה יוצר ביקוש".
כך העצה של הרב הצילה מסופר מופקר
תוכל לשתף אותנו בהתמודדות שלך בתקופה הזאת עם ההזמנות בשוק?
"מישהו ביקש ממני עכשיו חמש מאות זוגות תפילין, ניסיתי רבות והצלחתי להשיג לו רק מאתיים וחמישים. היה עוד מישהו שביקש ממני אלף מזוזות מהודרות, המיטב שיכולתי להשיג עבורו זה אלף מזוזות אבל לא ברמת ההידור שהוא ביקש".
ואם נניח יסתיים היום קורס סופרי סת"ם וייצאו לשוק עשרים סופרים חדשים, זה ישחרר את השוק ויחזיר את המחירים לשפויים יותר?
"עשרים סופרים זה טיפה בים, יש ביקוש גבוה מאוד והצורך לסופרים הוא גדול".
שטיינברגר חוזר לעליית המחירים: "אני מתעסק בעיקר עם כתבים מהודרים. אני יכול להגיד לך ש'כתב אדמו"ר הזקן' עלה דרסטית. מה שהיינו מוכרים לפני שלוש שנים בחמש מאות שקלים, עולה כיום למעלה משמונה מאות".
אם כבר אנחנו תוך כדי שיחה אודות התייקרות מוצרי הסת"ם, תוכל לשתף אותנו בסיפור פיקנטי שקשור להתעסקותך עם עולם הסת"ם?
"התפרסם בימים האחרונים מכתב של רבני חב"ד בקראון הייטס על חב"דניק שכתב יפה מאוד אבל עזב את היהדות וגר עם גויה. זה פצצה גדולה בעולם הספרות. הרבה מאוד קנו ממנו כי היה לו כתב יפה ומדויק והתברר שהם נפלו בפח".
מה זה גרם לשוק?
"אני אישית קיבלתי טלפונים מכל הסוחרים והלקוחות שלי ששאלו אותי אם קניתי ממנו פרשיות, מה שעניתי שב"ה, לא נכשלתי. אני לא קונה מסוחרים אחרים או ממישהו שאני לא מכיר. אני עובד רק עם מישהו שאני מכיר מא' עד ת', אותו, את משפחתו וקהילתו".
יצויין כי במקרה של אותו סוחר הורו הרבנים להחליף את הפרשיות שנכתבו על ידו בפרשיות שנכתבו על ידי סופר ירא שמים ועוררו מכאן ולהבא לברר היטב אודות הסופר ויראת השמיים שלו.
"אני עוד סוחר קטן", שח שטיינברגר, "אבל הסוחרים הגדולים לא יכולים להכיר כל סופר. היה לי סייעתא דשמיא שהרב שלי, איתו אני מתייעץ תדיר, הורה לי שני דברים: להתמחות רק בכתבים המהודרים ביותר ולהכיר את הסוחר אישית. זה אומנם לא קל, להכיר כל סופר, כי הרבה סוחרים שאתה עובד איתם לא רוצים לגלות מי הסופר שכתב כדי שאתה לא תיקח להם אותו - אבל זה משתלם בסופו של דבר".
מתקרבים לפורים, מה המחירים של מגילות אסתר?
"כתב רגיל, מה שהיה עולה ארבע אלף, נמכר כיום בשמונה, כתב אדמו"ר הזקן, מה שהיה נמכר פעם בחמש וחצי אלף, נמכר כיום כבר בתשע ומעלה.
"הרבה סופרים מומחים מפסיקים לכתוב מגילות ועוברים לתפילין וספרי תורה. בתחילה אומנם הם כתבו מגילה כי אין בה שם ה' כך שאם יש טעות זה לא כל כך חמור, אבל אחר כך, כשנוצר ביקוש, הם עברו לספרי תורה ואז נוצר מצב שבאמת קשה להשיג מגילה מהודרת. כאן הסיפור הופך ליקר יותר".
אם אפשר לעלות מחירים, אז למה לא?
אנחנו עוברים לדבר עם א"ח, סוחר ירא שמיים מביתר עילית. הוא מסביר מהזווית שלו מדוע המחירים בעולם הסת"ם עלו. "אמרו לי שהרבה עורות, טכנית, לא הגיעו. כל מה שקורה בים האדום עם החות'ים גורם לעיכוב בסחורה ושהם יצטרכו להקיף חצי עולם. ממילא העלות גדולה יותר ומכאן מגיעה עליית המחירים".
זאת אומרת שרצועות תפילין יעלו מעתה ואילך יותר?
"רצועות, אגב, היו מייצרים בטורקיה, אבל מה שקורה היום זה שמשגיחים לא מסכנים את החיים שלהם והם לא מגיעים לשם. הבנתי שגם במקומות אחרים קצב הייצור ירד", משתף א"ח, "תוסיף לזה את כל אלו שהיו עובדים מהדרום וכעת מפונים ושובתים, או לחילופין, מגויסים. הנה לך, הכל משפיע.
"להגיד לך שאין כאן גם ניצול ציני? וודאי שיש ניצול. אני לא שיניתי את המחיר אצלי, ב"ה, אבל הגעתי למגיה והוא אמר לי שהיום המחיר כך, אך עוד שבועיים הוא יעלה בעוד עשרים שקלים. שאלתי אותו 'למה?' והוא ענה: 'הדלק עלה', הגבתי: 'מה הקשר בין דלק להגהה?', והוא ענה לי בלי בושה שבגלל שהדלק עלה הוא צריך לממן את זה איך שהוא ולכן – בלי קשר – הוא העלה את המחיר.
"אז יש כאלה שיעלו מחירים סתם כי הם מנצלים את המצב ויש כאלה שמעלים כי הם קיבלו סחורה חדשה – והיא כבר עלתה להם יקר יותר – וממילא גם הצרכן ישלם יותר".
כולם מגששים לראות איך הציבור יגיב
אין צפי שזה ירד?
"אם הצרכנים יבעטו ברגליים בסוחרים שמעלים מחירים – הם יורידו מחירים. כשהם יראו שאין קניות, הם יוזילו את המחיר".
אבל הבעיה שכולם קונים תפילין כי הם צריכים?
"נכון, אבל לאו דווקא תפילין עלו. גם מוצרים אחרים עלו".
מה בעיקר עלה?
"ממה שאני יודע, באופן כללי אין משהו יציב בשוק הזה, כולם מנסים לגשש ולראות מה קורה. זה לא שמישהו העלה באופן רשמי ואז כולם מעלים. אין צעד רשמי כזה. כל אחד מנסה לבדוק מה קורה. זה שאלות של 'יהיה לי סחורה', או 'לא יהיה לי סחורה' – אם המחירים עולים. סופרים בודקים אם אחרים מעלים או לא. זה דינמי מאוד.
"יש את אלו שמנצלים כל דבר בלי קשר – למה? ככה! אבל אלו שבאמת צריכים סיבה טובה אם לעלות או לא, הם מרחרחים ובדקים איך השוק מגיב להם".
מריחים כבר את פורים, מה קורה בשוק מגילות אסתר?
"כבר כמה שנים הם עולים, אני לא יודע להגיד מה יהיה כי מצד אחד יכול להיות עליה כי כאמור, הכל התייקר, ומצד שני מגלל שזה יקר לכתחילה, אלו שאין להם כסף לא קונים כך שאין ביקוש מאוד גבוה והמחירים יכולים להישאר על כנם".
"זה שונה מתפילין, כי בתפילין אתה חייב לקנות לילדים שלך ואילו מגילת אסתר זה כביכול מותרות", חותם א"ח את שיחתנו.
הצגת כל התגובות