הרב יעקב סיני בריאיון מיוחד במסגרת התוכנית 'דבר ראשון' עושה סוף לטירוף הניקיונות של חג הפסח, עם עובדות הלכתיות לצד "מעשה רב" ממנהגיו של מרן פוסק הדור הגאון רבי עובדיה יוסף זצוק"ל.
הריאיון המלא
הרב עושה סדרה של שיעורים כאן בכיכר השבת, מה צריך ומה לא צריך, אני לא משוכנע אם הרב בא להלחיץ אותנו היום או דווקא להרגיע. ראיתי באחד השיעורים שהרב כותב שלא צריך לחשוש מפירורי חמץ. למה הרב מתכוון?
"תראה, יש בעניין ניקיונות הבית לפסח הרבה מאוד דעות קדומות של הרבה מאוד משפחות, אולי זה בא עוד הרבה קודם מההורים שלנו והסבים שלנו, שצריכים לנקות הכל בכל מכל כול. יש כאלה שמשעבדים את עצמם, מנקים את הפירורים של החמץ שנמצאים בין המרצפות ומגרדים את הרובה של המרצפות, או עוברים במסילות של החלונות כדי להוציא את פירורי החמץ. ובעצם הניקיונות לפסח הופכות להיות עבדות. אנחנו מגיעים לליל הסדר כאילו עבדים היינו, ועבדים נשארנו.
כמה נכון...
"זו לא באמת המטרה של הניקיונות. צריכים לצאת מתוך נקודת הנחה כזו: מדין תורה בכלל לא צריכים לנקות לפסח. כשהתורה אמרה 'אך ביום הראשון תשביתו שאור' מבתיכם, מסבירים רבותינו בפסחים דף ד' שהשבתה צריכה להיות בלב. מבטלו בליבו ודי. כשאנחנו אומרים 'כל חמירה דאיכה בראשותי ליבטיל ולהוי כעפרא דארא' מדין תורה זה מספיק.
"באו חכמים ואמרו אנחנו לא יכולים להסתפק רק בהשמתה בלב, אולי אדם לא יבטל בלב שלם ואז יעבור בבל יראה ובל ימצא. או לחילופין באמצע פסח הוא ימצא איזו עוגה יפה שתמצא חן בעיניו והוא ישכח והוא יבוא לאכול ממנה בפסח. לכן אמרו, מלבד הביטול של החמץ, צריכים גם לנקות את הבית מהחמץ. אבל חכמים הם אלו שהצריכו לנקות, לכן הם גם הגדירו לנו מה צריכים לנקות, ומה לא צריכים לנקות, ואפשר להסתמך על הדין הבסיסי של הביטול".
ולכן, מה זה אומר לגבי אותם פירורים?
"זה מבואר בגמרה בפסחים בדף ו' 'פירורים בטלים ולא חשובים. ומעבר לזה, חמץ שהוא פחות מכזית, לדעת הרבה מאוד ראשונים וכך נראה גם בשולחן ערוך שלא חייבים לבער אותו. לא עוברים עליו בבל יראה ובל ימצא כשהוא פחות מכזית, לכן מסתפקים בביטול ודאי בזה, הבית של כולם מלא בפירורים, לא צריכים להשתעבד כדי לנקות אותם.
"כמובן, אם רואים פירורים אז אפשר לנקות אותם, בכלל מקובל לעשות ניקוי כללי בבית, אביב הגיע, פסח בא וזו הרגשה טובה בבית, להיכנס לחג החירות כשהוא נקי ומצוחצח אין ספק בזה. אבל צריכים לדעת כמו שהזכרת מה מחויב מצד ההלכה, ומה אנחנו רוצים לעשות רק בתור חומרה או בשביל הניקיון הכללי של הבית. אחרי הפירורים לא צריכים לרדוף, וזו הסיבה גם שלא בודקים את הספרים מהפירורים שנמצאים בהם".
הרב מטיל כאן פצצה, זה בעצם צריך עכשיו לעלות כותרת ראשית ב'כיכר השבת' - תשמעו מה הרב אמר, לא צריך לבדוק את הספרים!
"תראה, אנחנו לא מדברים על אנשים שלא פתחו את הספרים שלהם במשך כל השנה. אלה שלא למדו בספרים במשך כל השנה נשאר להם רק לנער את האבק, אז אבק הוא לא חמץ, ואין צורך לנקות אותו.
"אתה יודע, בספרייה של מרן, זכר צדיק לברכה, יש למעלה מ-20 אלף ספרים. היה לומד בהם בחלק גדול מאוד שלהם במשך כל השנה. ומטבע הדברים הוא גם אוכל תוך כדי הלימוד. אם הוא היה צריך לנקות בכל שנה 20 אלף ספרים, הוא היה צריך לעמוד מפסח עד פסח בשביל לנקות את הספרים".
רגע, אז מרן הרב עובדיה לא היה בודק את הספרים?
"לא. לא היה בודק את הספרים. מעבר לזה, גם היה לומד בספרים הללו במהלך הפסח. גם אם יש בהם משהו, יש בהם פירורים. הפירורים בטלים ולא חשובים. מסתמכים על הביטול שאנחנו עושים לפני הפסח. רק לא מביאים את הספרים הללו לשולחן שאנחנו אוכלים בו, שלא ייפול פירור של חמץ לתוך האוכל".
חמץ בפסח זה לא אפילו במשהו?
"ספרים שתמיד מונחים על השולחן של האוכל כמו ברכונים של ברכת המזון וזמירות שבת וכן על זה הדרך, את אלו ודאי צריכים לנקות או לשמור אותם במקום מוצנע. אבל ספרי לימוד שלמדו בהם במשך השנה לא צריכים לנקות אותם מפירורים".
המשמעות של האמירה הזאת לגבי פירורים היא גם שהספות, שכולם משתגעים שם עם הניקיון, יש מקומות שאתה לא באמת מגיע להם ואתה משתגע, אתה צריך לפרק את הספות... אז לא צריך לעשות?
"אם בא לכם להשתגע אפשר, אבל לא חייבים. האמת היא שבכל מה שנוגע לספות או למקומות אחרים בבית שהם לא שימושיים ולא באמת מגיעים אליהם, יש לנו כלל שמובא בגמרא פסחים דף י', מקום שאין דרך להשתמש בו, מצד הדין לא צריך ניקיון ובדיקה!
"גם אם יש לך חמץ שאתה יודע בוודאות שהוא נמצא מאחורי הספרייה, או מאחורי השידה, מקומות שאין דרך להשתמש בהן במשך השנה, ואף אחד לא יזיז אותן במהלך הפסח. המקומות הללו לא צריכים בדיקה. סומכים על הביטול שהוא מספיק מדין תורה. לכן חמץ שחדר לתוך העומק של הספה וצריכים לפרק אותה ולהפוך אותה או חמץ שנכנס לכל מיני פינות וסדקים ברכב שאנחנו באמת לא יכולים להגיע ולנקות אותו כמו שצריך, מצד הדין אלו מקומות שלא משתמשים בהם והם לא צריכים לניקיון ובדיקה סומכים על הביטול.
"אני רוצה לומר לך יותר מזה. מה הדין אם אחרי פסח פתאום אחד הילדים שלף ממעמקי הספה איזה ופל מצופה ואתה מסתכל ורואה שהוא עדיין לא פג תוקף ורוצה לאכול אותו? האם הוא חמץ שעבר עליו הפסח?
"התשובה היא שלא. כיוון שמדין חכמים, לא הייתי אמור לנקות אותו, חכמים אמרו לי, מקום שאין דרך להשתמש בו לא צריך בדיקה. מתי אסרו חמץ שעבר עליו בפסח? חמץ שחכמים הצריכו לנקות ולבער ולא עשיתי את זה אז אחרי הפסח קנסו אותי שהוא אסור באכילה והנאה. אבל חמץ כזה שחכמים אמרו לי, אל תנקה, רק תספק בביטול, חמץ כזה יהיה מותר אחרי הפסח".
מדהים, מדהים. אז הנה, למדנו, נרגענו, אפשר להוריד באמת את הלחץ. הרב יעקב סיני, אני באמת רוצה להודות לך ושיהיה פסח כשר ושמח.
"תודה לך ושיהיה פסח כשר ושמח. אתה יודע, אצלנו אומרים: 'תזכו לשנים רבות נעימות וטובות!'.