המשמעות העמוקה של דרור בשנת היובל היא המצווה לשמור על קשרי משפחה טובים
התורה היא נצחית ומוחלטת וכל פסוק בתורה יש משמעות ולקחים עבורנו גם בימים האלו, גם אם לכאורה מצווה צפצפית אינו ניתן ליישום במובנו המקורי כפי שמובא בפסוקים.
מצוות יובל מגיעה בפסוק (ויקרא כה,י) : "וְקִדַּשְׁתֶּם אֵת שְׁנַת הַחֲמִשִּׁים שָׁנָה וּקְרָאתֶם דְּרוֹר בָּאָרֶץ לְכָל-יֹשְׁבֶיהָ יוֹבֵל הִוא תִהְיֶה לָכֶם וְשַׁבְתֶּם אִישׁ אֶל-אֲחֻזָּתוֹ וְאִישׁ אֶל-מִשְׁפַּחְתּוֹ תָּשֻׁבוּ"
הרב מאיר שמחה בספרו "משך חכמה" מציע, שברמה הפשוטה מטרת המצווה הזו היא להחזיר את המשפחות שהתרחקו אחד מהשני להיות יחד.
"וּשְׁבַתֶּם אִישׁ אֶל-אֲחֻזָּתוֹ וְאִישׁ אֶל-מִשְׁפַּחְתּוֹ תָּשֻׁבוּ. פְּשָׁטָא דִקְרָא דְּמוֹרֶה לָנוּ הַתּוֹעֲלִיּוֹת, שֶׁאָז כַּאֲשֶׁר יָשֻׁבוּ אִישׁ אֶל-אֲחֻזָּתוֹ, הֲרֵי הַפִּזּוּר בֵּין חַיֵּי הַמִּשְׁפָּחָה בָּא מִסִּבּוֹת הַזְּמַן, אֲשֶׁר מֶרְחַק אַחִים זֶה פּוֹנֶה צָפוֹנָה וְזֶה דְּרוֹמָה לְבַקֵּשׁ טָרְפוֹ וּמְזוֹנוֹ, אֲבָל אִם יָשֻׁבוּ אִישׁ אֶל-אֲחֻזָּתוֹ, יָשֻׁבוּ בָּתֵּי הָאָבוֹת לָדוּר בִּמְקוֹם הוֹרִישׁוּם אֲבוֹתָם וְיִתְלַקְּטוּ אַנְשֵׁי הַמִּשְׁפָּחָה, אֲשֶׁר מָכְרוּ אֲחֻזּוֹתֵיהֶם וְנִתְרַחֲקוּ זֶה מִזֶּה"
ההכרה שהמשפחה תתאחד לבסוף, גם כשזה רק בשנת היובל, ככל הנראה עודדה אנשים לשמור על יחסים טובים ויחסים נאותים במשך השנים שקדמו לכך עם המשפחה, כולם יודעים שאי אפשר להימנע מלהתאחד עם המשפחה בשנת היובל.
בימנו היובל לא חל. לכן יישום מעשי הוא של מצוות היובל אינו כמו שהיה בעבר, אלא הלקח הבסיסי של שמירה על קשרי משפחה חזקים וטובים לצד פתרון מתחים משפחתיים עדיין רלוונטי גם בימנו.
הפרשן אבן עזרא מפרש את משמעות המילה "דרור" בפסוק זה. הוא אומר:
""דְּרוֹר. יְדוּעָה שֶׁהוּא כְּמוֹ חָפְשִׁי וְכִדְרוֹר לָעוּף עוֹף קָטָן מְנַגֵּן כְּשֶׁהוּא בִּרְשׁוּתוֹ וְאִם הוּא בִּרְשׁוּת אָדָם לֹא יֹאכַל עַד שֶׁיָּמוּת"
"דְּרוֹר - ידועה משמעותה כחופשי. וכמו 'כִּדְרוֹר לָעוּף' (משלי כו:ב) - עוף קטן המנגן כשהוא חופשי, אבל אם הוא בשבי אצל אדם, לא יאכל עד שימות".
איחוד המשפחות בשנת היובל היה מביא "דְּרוֹר" - תחושה של חירות, שמחה ושירה לכולם, כשכל המשפחות היו מתאחדות ומתלכדות בנחלתם לאחר שהיו מפוזרות עשרות שנים, הם בדיוק כמו ציפור דרור השרה בשמחה כשהיא חופשית, כך איחוד משפחות מביא תחושה של חופש, חגיגה, שמחה ואושר.
גם כיום כשאין יובל, עלינו לקיים את המצווה של שמירה על קשרי משפחה טובים וחזקים, לעשות מאמץ ולקיים קשר משפחתי טוב ולפתור מתחים, כך שמהות המצווה תהיה רלוונטית גם בימינו.