אופטימיות ופסימיות הן שתי עדשות מנוגדות שדרכן אנשים רואים את העולם. השקפות אלו מעצבות באופן משמעותי את גישתו של האדם לחיים, ומשפיעות על האופן שבו תופס את האתגרים ומגיב אליהם.
אופטימיות ופסימיות אינן רק מצבי נפש; הם אוריינטציות קוגניטיביות שצובעות את התפיסה של הפרט לגבי אירועים ונסיבות. אופטימיים נוטים לראות באתגרים כישלונות זמניים, רואים הזדמנויות לצמיחה ושיפור בכל מצב. מצד שני, פסימיים נוטים להתמקד בהיבטים השליליים של אירועים, לצפות תוצאות שליליות ולהתעכב על כישלונות פוטנציאליים.
בזמני לחץ כמו העת הנוכחית, בו אנו נמצאים בתקופת מלחמה, בה השמועות הקשות והדאגות סובבות את כולנו, ההבדל בין האופטימיים לפסימיים בולט בכל שיחה על המלחמה. מהפסימיים תשמעו משפטים כמו: "בחיים לא יצליחו למוטט את חמאס", לא מתקדמים שם ברצועה", "כשתתחיל מלחמה בצפון הלך עלינו", "אין סיכוי שהחטופים יחזרו בחיים", וכו'. לעומת זאת, האופטימיים ידברו על הצלחות המלחמה, על העתיד הטוב, על הסיכוי לכבוש את עזה, על התחזית למדינה טובה יותר, על האמונה בה' הטוב, וכו'.
ההבדל בין אופטימי לפסימי בולט לא רק בזמן מלחמה, אלא בכל סיטואציה בחיים. כל אחד ינתח את העולם ממבט שונה. ניתן להדגים זאת במספר דוגמאות מהחיים:
דוגמה: ראיון עבודה
נקודת המבט של האופטימי:
אופטימיים שמתכוננים לראיון עבודה רואים בכך הזדמנות להציג את כישוריהם ואת הפוטנציאל שלהם. הם רואים בכך הזדמנות ללמוד ולצמוח, ללא קשר לתוצאה. גם אם הם עומדים בפני דחייה, הם יהיו בטוחים שמחכה להם הזדמנות טובה יותר, בהתחשב בניסיון שנצבר במהלך הריאיון, עבור מאמצים עתידיים.
נקודת המבט של הפסימי:
פסימיים, לעומתם, ניגשים לראיון עבודה עם חרדה וספק. הם עשויים לתפוס זאת כאתגר בלתי עביר, תוך התמקדות בטעויות אפשריות ובאפשרות לדחייה. גם אם הם מתפקדים היטב, הם עלולים להמעיט בהישגיהם ולצפות לתוצאה שלילית, מה שיתרום להגברת הלחץ והחרדה.
דוגמה: פקק בלתי צפוי
נקודת המבט של האופטימי:
אופטימיים הנקלעים לפקק בלתי צפוי, רואים בכך הזדמנות להירגע וליהנות קצת לבד. הם עשויים להשתמש בעיכוב כדי להאזין לפודקאסט, להתעדכן בשיחות טלפון או פשוט להעריך רגע של בדידות. הם ממשיכים לקוות שהעיכוב אולי חסך מהם תאונה פוטנציאלית או אי נוחות בלתי נודעת.
נקודת המבט של הפסימי:
פסימיים הנתקעים בפקק עלולים להיות מתוסכלים ומוצפים, תוך התמקדות באי הנוחות ובהשלכות השליליות הפוטנציאליות. הם עשויים לתפוס את העיכוב כסימן לכך שהיום נועד להיות מלא במכשולים ומכשולים, מה שתורם להגברת רמות הלחץ ולהשקפה כללית שלילית על היום.
ההשלכות של אופטימיות ופסימיות
אופטימיות נוטה להוביל להגברת החוסן, לשיפור הרווחה הנפשית ולגישה פרואקטיבית יותר לפתרון בעיות. אופטימיים נוטים יותר להתמיד באתגרים, לשמור על בריאות גופנית טובה יותר ולבנות קשרים חברתיים חזקים יותר.
מצד שני, פסימיות יכולה לתרום להגברת רמות הלחץ, חרדה ותחושת רווחה מופחתת. פסימיים מתקשים להתגבר על כישלונות, מה שמוביל למעגל של חשיבה שלילית המעכב צמיחה אישית ומקצועית.
לאופטימיות יש תפקיד מכריע בשיפור איכות החיים. היא מטפחת חשיבה חיובית, חוסן מול מצוקה וגישה פרואקטיבית לאתגרים. אופטימיים נוטים יותר להגדיר ולהשיג יעדים, לטפח מערכות יחסים משמעותיות ולחוות סיפוק גדול יותר מהחיים.
הרעיון שמחשבה חיובית מובילה לתוצאות טובה, מוכר מתורת חב"ד בפתגם: "תחשוב טוב, יהיה טוב", שמקורו ממשפט שאמר האדמו"ר הצמח צדק, לאחד שביקש רפואה עבור חולה; וכך אמר באידיש: "טְרַאכְט גוּט ווֶעט זַיין גוט" (תחשוב טוב יהיה טוב). רעיון זה מבוסס על מאמר הבעש"ט: "במקום מחשבתו של אדם שם הוא נמצא", שבעקבות המחשבה, נפעל בגשמיות שינוי לטובה.
אז אמצו חשיבה חיובית ותקלו על מציאות החיים- בתקווה שנחווה רק טוב!
הצגת כל התגובות