כיכר השבת

מהי אינטליגנציה רגשית?

האינטליגנציה הרגילה היא מדידה וברורה. אבל מהי בעצם אינטליגנציה רגשית ומדוע היא חשובה כל כך בחיינו?

| 3 | כיכר השבת |
מהי אינטליגנציה רגשית?
(צילום: shutterstock)

האינטליגנציה שלנו מורכבת לא רק מ-IQ האחראי על היכולת שלנו לפתור בעיות בדרך של הגיון וניתוח מידע, אלא גם מהחלק האמוציונאלי. היכולת שלנו לנתח רגשות, הן שלנו והן של האחרים, והיכולת שלנו לשלוט בהם היא בעצם האינטליגנציה הרגשית.

גם בן אדם חכם ביותר יתקשה להסתדר בעולם הזה אם לא יפתח גם את הצד של האינטליגנציה הרגשית. ולא בגל שאנשים לא יודעים להעריך את הרעיונות הגאוניים שלו, אלא כי האנשים פשוט יתקשו לנהל אתו יחסים.

התקשורת הבין אישית היא הביטוי המובהק ביותר לאינטליגנציה רגשית. אנשים עם אינטליגנציה רגשית לא מפותחת מתקשים לקיים מערכות יחסים עם חברים ובני זוג. הם גם מתקשים לקבל החלטות ולבצע עוד שלל פעילויות שיש להן מרכיב משותף אחד חשוב: הצורך לערב ולהבין רגשות, הן של אותו בן אדם והן של הסביבה שלו.

אין דרך מדויקת למדוד את האינטליגנציה הרגשית, אך ישנם פרמטרים מסוימים שעל פיהם ניתן לומר עד כמה מפותחת אצל אותו בן אדם האינטליגנציה הרגשית.

היכולת להסתיר רגשות היא חלק חשוב (צילום: shutterstock)

הבעת רגשות. השליטה ברגשות והיכולת להסתיר רגשות לא רצויים או להביע רגש כלשהו בעת הצורך הם חלק חשוב מהאינטליגנציה הרגשית. כלל וכלל לא מדובר בזיוף, אלא ביכולת לשמור על כללי התנהגות מקובלים. כך למשל, כשאנחנו פוגשים בן אדם כלשהו, גם אם הוא לא החבר הכי טוב שלנו, ולא ממש חלמנו לפגוש אותו באותו יום, עדיין מצפים מאתנו להסתיר את אי שביעות הרצון שלנו ולחייך אליו, גם אם לבנו לא מתמלא שמחה.

בן אדם שלא ינהג כך לא יחשב לישר, אלא ללא מנומס ולא נחמד. ככל שהמצבים מורכבים יותר וככל שנדרשת מאתנו יכולת גבוהה יותר לשלוט ברגשות ובביטוים שלהם, כך ניתן לומר שנדרשת מאתנו אינטליגנציה רגשית מפותחת יותר.

הבנה וניתוח של רגשות. אינטליגנציה רגשית היא הכלי שלנו לא רק לביטוי רגשות שלנו, אלא גם להתמודדות עם הרגשות, הן שלנו והן של האחרים. היכולת להבין עם איזה רגש אנחנו מתמודדים היא חלק חשוב מהאינטליגנציה הרגשית כוללת.

כשאנחנו מסוגלים להבין איזה רגש עומד מאחורי המחשבות והדחפים שלנו, אנחנו מסוגלים לקבל החלטה שקולה. כשאנחנו מבינים איזה רגש עומד מאחורי התנהגותו של בן אדם אחר, אנחנו יכולים להתמודד עם הרגשות האלה ולהבין את המניעים האמתיים של אותו בן אדם.

(צילום: shutterstock)

הבנת הגורמים לרגשות שונים. בסעיף הקודם דיברנו על הקושי להגדיר את הרגשות האמתיים שלנו. על אחת כמה וכמה קשה לנו להבין מה גורם לנו להרגיש מתוסכלים או מאושרים. בן אדם שיודע היטב מה גורם לו להרגיש כך או אחרת, הוא בעצם בן אדם שמקבל שליטה על חייו. בן אדם כזה לא יקבל החלטות מתוך רגש שנובע מסיבה שאינה קשורה לבעיה.

קשה מאוד לרמות את הבן אדם הזה כי הוא יודע היטב מה יגרום לו להרגיש כך או אחרת, לכן המניפולציות לא ממש משפיעות עליו. קשה עד בלתי אפשרי להגיע לשלמות בתחום הזה, אבל רמה גבוהה של אינטליגנציה רגשית בהחלט מאפשרת לבן אדם לנהל הן את הרגשות שלו, והן את האירועים בחיים שלו שגורמים לרגשות האלה.

תוכן שאסור לפספס
3 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
2
לשפר אינטלגנציה רגשית? וכיצד עושים זאת? אם משהו יכול לענות לי בבקשה,אני אשמח
אחת שמתמודדת
1
מישהו מוכן לבאר לי בבקשה? (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
עזרא
אדם עם אנטילגנציה רגשית גבוהה מודע לעצמו למה הוא מתנהג כך או כך, מכיר את החולשות של עצמו וכך גם יותר קשה לרמות אותו או להניע אותו לדברים מסויימים
אחת
אימון אישי