
רבי אברהם יהושע השיל זצ”ל, המכונה בפי כל "האוהב ישראל מאפטא" על שם ספרו הנודע, נולד בשנת תק"ח (1748) בעיירה ז'מיגריד. עוד בילדותו ניכרו בו ניצוצות של גאונות תורנית, ובצעירותו כבר נודע כבקי עצום בתלמוד ובפוסקים. הוא היה נצר למשפחות רבניות מיוחסות משני צדדיו, ובפרט אביו, הרב שמואל, שכיהן כראב"ד ניישטאט ונמנה עם גדולי רבני פולין.
בהמשך דרכו, הצטרף רבי אברהם יהושע השיל לתנועת החסידות, וזכה להיות מתלמידיהם המובהקים של המגיד מזלוטשוב ורבי אלימלך מליז'נסק. את כהונתו הרבנית החל כרב בעיירה קולבסוב שבפולין, ובשנת תק"ס (1800) הסכים להתמנות לרב בעיר אפטא, ומשם דבק בו שמו. בתקס"ח (1808) הוזמן לכהן כרב בעיר יאשי שבנסיכות מולדובה, שם נהנה מתמיכתו של הבנקאי החסיד יחיאל דניאל.
בשנת תקע"ו (1816), לאחר פטירת רוב תלמידי המגיד ממזריטש ומחלוקות בקהילת יאשי, עזב רבי אברהם יהושע השיל והתיישב בעיר מז'יבוז' - עירו של הבעל שם טוב ומעוז החסידות, שהייתה אז ללא אדמו"ר. רבי ברוך ממז'יבוז' כיבד מאוד את רבי אברהם יהושע השיל, ובמז'יבוז' עלתה השפעתו באופן ניכר בקרב יהדות מזרח אירופה ובתנועת החסידות.
דמותו של רבי אברהם יהושע השיל התאפיינה במיוחד באהבתו העצומה לעם ישראל. הוא חיבר שני ספרים מרכזיים: "תורת אמת" וספרו המפורסם "אוהב ישראל", אשר וממנו כינויו לדורות עולם..
השותף העשיר בעולם
בימי רבינו הקדוש, הרבי מאפטא זי"ע, שמעו האנשים על יהודי בעל "קרעטשמע” (בית מזיגה) שאינו תלמיד חכם מיוחד, אינו צדיק מופלג, אך ברכותיו מתקיימות תמיד. רבים החלו לבוא אליו לבקש ברכה, והדבר עורר חשש בלב הרבי: שמא אין כוחו מצד הקדושה?
הרבי החליט לבחון את הדבר בעצמו, ונסע אל אותו כפר. הוא שהה בקרעטשמע יומיים תמימים, ועקב אחר הנהגת בעל הבית. ראה שהוא יהודי פשוט, מתפלל בכוונה, מוכר יין ויי"ש, אך לא מצא בו שמץ של דבר שאינו טהור.
לבסוף קרא הרבי לאותו בעל קרעטשמע ושאלו: "במה זכית שכך מתקיימות ברכותיך? אם תגלה לי, מה טוב, ואם לא – תבוא על כך חרטה."
נאנח היהודי ואמר: "רבי, כל חיי היה לי ביטחון גמור בהשי"ת, ולא דאגתי לפרנסתי. פעם אחת איבדתי את כל רכושי, ולא נותרה לי פרוטה לקנות אפילו מעט משקאות. אשתי התחננה שאמצא שותף שישקיע בעסק, אך אני דחיתי זאת שוב ושוב. לבסוף פרצה בבכי: 'הילדים רעבים! אינך יכול עוד לחכות!'
יצאתי אל השדה ואמרתי: 'רבונו של עולם, איני רוצה שותף בשר ודם – אותך אקח כשותפי! כל רווחי אחלק בשווה: חצי לי וחצי לצדקה, שהיא חלקך!'
שבתי לביתי ואמרתי לאשתי: 'מצאתי שותף עשיר!'
ומאז – הברכה שורה. העסק פורח, ואני מקיים את תנאי השותפות בנאמנות גמורה: חצי לפרנסתי, חצי לצדקה. לאחרונה החלו אנשים לבקש ממני ברכות, וכשאני מאחל להם טוב – תפילותיי נענות."
כששמע הרבי את הדברים, נישק את האיש על מצחו ואמר: "אשריך ואשרי חלקך! יהודים כמותך ירבו בישראל! שהרי הדין הוא – מה שהשותף עושה, אין השני יכול לבטל... ואם כך, מה שתבקש – שותפך, הקב"ה, מוכרח לקיים!"
חודש ניסן נותנים בהקפה
אומרים אנו ביוצרות לשבת-החודש: "החודש אשר ישועות בו מקיפות" – אומר הרבי מאפטא זי"ע, שהמילה "מקיפות" משמעה גם "בהקפה" או "בהלוואה", לרמוז שהקב"ה מעניק לנו ישועות אף על פי שאיננו תמיד ראויים להן, והוא כאילו מלווה לנו אותן ברחמיו.
רבי אברהם יהושע השיל מאפטא נפטר בה' בניסן תקפ"ה (1825), כבן 77, ונקבר במז'יבוז' בסמוך לקבר הבעל שם טוב, שם אף הוקם אוהל מיוחד על קברו. זכותו תגן עלינו.