כיכר השבת

שיעור לחיים

5 טעויות שהורים עושים במתן דמי חנוכה לילדים

ילדים ודמי כיס – האם זו הזדמנות ללמד אותם אחריות כלכלית, או מתכון לתרבות צריכה מופרזת? כמו הרבה סוגיות הוריות, גם כאן יש דעות חלוקות | אז מה אומרים המחקרים? מהם היתרונות והחסרונות של דמי כיס? ואיך ננצל אותם ככלי חינוכי? (ילדים, מאמע, משפחה)

| 2 | כיכר השבת |
דמי חנוכה- לא רק אור, אלא גם חינוך כלכלי מבריק וחינוך לצדקה
דמי חנוכה- לא רק אור, אלא גם חינוך כלכלי מבריק וחינוך לצדקה (צילום: שאטרסטוק)

מעלות דמי הכיס

למידה על ניהול תקציב

מחקר שפורסם בכתב העת Journal of Economic Behavior & Organization (2015) מצא כי ילדים שקיבלו דמי כיס ונחשפו לשיח על ניהול כסף פיתחו כישורי תקצוב טובים יותר בבגרותם. הכסף שהם מקבלים מאפשר להם לתרגל תיעדוף הוצאות והבנת גבולות כלכליים.

חיזוק תחושת העצמאות

דמי כיס מעניקים לילדים תחושת שליטה ובעלות על משאב חשוב. תחושת העצמאות הזו, לפי מחקר של אוניברסיטת קיימברידג' (2013), תורמת להתפתחות של ביטחון עצמי.

הזדמנות ללמידה מטעויות

טעות כלכלית שנעשית בגיל צעיר – למשל בזבוז כל הכסף על ממתקים ביום אחד – הופכת לשיעור חשוב. חוקרים ממכון פיו בארה"ב מצאו שילדים שלמדו להתמודד עם "כסף שהלך לפח" הפכו למבוגרים בעלי משמעת כלכלית גבוהה יותר.

חסרונות דמי הכיס

תרבות של "מגיע לי"

הורים רבים חוששים כי דמי כיס עלולים לגרום לילדים לפתח תחושת זכאות (Entitlement). כלומר, הילד עלול לחשוב שמגיע לו כסף רק כי הוא קיים. מחקר של אוניברסיטת דיוק (2017) הראה קשר בין חוסר איזון בשיח על כסף לבין תפיסות זכאות מוגזמות בגיל ההתבגרות.

עידוד תרבות הצריכה

כשכסף הופך למוקד עניין, יש סיכון שהילד יתמקד בעיקר בקניות ובבעלות על חפצים. פרופ' טים קסר, מומחה לפסיכולוגיה של צריכה, מזהיר שתרבות צריכה בגיל צעיר קשורה לרמות נמוכות יותר של שביעות רצון ואושר בבגרות.

קונפליקטים בבית

לפי סקר של T. Rowe Price על חינוך פיננסי משפחתי, 31% מההורים דיווחו כי דמי כיס הובילו לוויכוחים בתוך המשפחה, בעיקר על מה מותר ואסור לקנות בכסף.

איך נלמד ילדים על ערך הכסף

הנקודה המרכזית היא כי דמי כיס אינם מטרה בפני עצמה. הם צריכים לשמש פלטפורמה לחינוך כלכלי.

1. ללמד חיסכון ושימוש חכם

פתיחת "חשבון חיסכון" ביתי: אפשר לקנות לילד קופת חיסכון ולעקוב יחד אחר המטרות. למשל, אם הילד רוצה צעצוע מסוים, חישבו יחד כמה זמן יידרש כדי לחסוך אותו.

חוק ה-50-30-20: חלקו את דמי הכיס לשלושה חלקים: 50% לחיסכון, 30% להוצאות מידיות, ו-20% לתרומה או מטרה חברתית.

2. פיתוח תודעת ערך

שיחה על עלות מול תועלת: כאשר הילד מתלבט מה לקנות, עזרו לו להעריך האם הקנייה באמת משתלמת.

דוגמה אישית: שתפו את הילדים בהחלטות כלכליות קטנות שלכם, כמו מדוע בחרתם לקנות מוצר במבצע או לחכות להוצאה מסוימת.

3. למידה מטעויות

שיח אחרי בזבוז: אם הילד בזבז את כל הכסף על משהו פחות נחוץ, השתמשו במצב כדי ללמד. שאלו: "מה למדת מזה? איך היית מתכנן אחרת?"

4. משחקים חינוכיים

משחקי לוח וסימולציות: משחקים כמו מונופול מלמדים תכנון וניהול כסף.

משחקי דמיון: לדוגמה, לתת לילד "תקציב" ולבקש ממנו לתכנן יום כיף במסגרת התקציב.

5. מצוות צדקה

דמי כיס יכולים להיות דרך להנחיל את מצוות הצדקה. ה"כלי יקר" (בפירושו על התורה, בראשית פרק לד) מתאר את הערך של חינוך הילדים למצוות צדקה ומוסר, כולל נתינת ממון לשם כך.

הסבירו לילדים על חשיבות התרומה לזולת ובקשו מהילד להקדיש חלק קטן מהכסף שלו לצדקה.

בספר "מעשה רב" (סימן רפ"א) מתועד כי היה מנהג לתת צדקה בחנוכה. גם הרבי מלובביץ' מתייחס לנושא בכמה שיחות (למשל, ב"ליקוטי שיחות", חלק י', שיחת חנוכה), ומדגיש שהכסף שניתן לילדים מלמד אותם לחלוק חלק ממנו לצדקה.

אז בחנוכה הזה, במקום רק לחלק דמי חנוכה, זכרו את הערך המוסף של דמי חנוכה: לא רק אור, אלא גם חינוך כלכלי מבריק וחינוך לצדקה.

תוכן שאסור לפספס
2 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
2
הכל קישקוש בלאבוש.... כשהילד מרוויח בעצמו את הכסף קשה לו לבזבז אותו. ואז הוא לומד להעריך ולחסוך. אם רק ההורה יביא לו לא יהיה לו ערך לכסף ולא יהיה לו דחיית סיפוקים.
בתוס
1
הרב יצחק יוסף הביא בשיעור השבועי בהלכות חנוכה שהביא בשם הגר"א נראה לי שצריך להביא דמי חנוכה לילדים ומי שלא מביא דמי כיס לילדיו שלא התפלא שילדיו אחר כך הולכים וגונבים
....
חינוך