כיכר השבת
אימון אישי

האם לילד יש מידות רעות או שפשוט צריך ללמד אותו לפרגן?

ההתנהגות של הילד מעוררת פלצות: הוא עושה מאמץ גדול שאחיו לא יקבל משהו, הוא לא מסוגל להחמיא ולשמוח בהצלחות האחר- מכירים את התופעה? למה זה קורה? למה חשוב ללמד את הילדים לפרגן? ואיך נעשה זאת?- הכל בכתבה (חינוך ילדים, מאמע)

| כיכר השבת |
ילד מצוברח מקנאה (צילום: שאטרסטוק)

לעיתים אנחנו צופים בהתנהגויות חברתיות של ילדינו ומתמלאים תמיהה ואף כאב. אנו מתפללים על ילדים טובי לב עם מידות טובות, אך לעיתים ההתנהגות שלהם מלחיצה: אנו רואים אותם מגלים עצב כשחבר מצליח, נעצבים כשרק האח קיבל ממתק, מתקשים להחמיא לשני ואפילו לעיתים עושים כל מאמץ שהשני לא יקבל משהו גם אם הם לא צריכים את המשהו הזה. ההתנהגות הזו מתמיהה:

מדוע ילדים מתקשים לפרגן לזולת?

ראשית, חשוב שתירגעו- התופעה שכיחה אצל ילדים רבים ואינה מעידה על נטיות לב רעות ואינה מנבאת בהכרח תכונה כזאת בעתיד. הסיבה לחוסר פירגון של ילדים נעוצה בגורמים פסיכולוגיים והתפתחותיים:

אגוצנטריות

ילדים צעירים, במיוחד אלה מתחת לגיל שבע, הם אגוצנטריים באופן טבעי. הם רואים את העולם בעיקר מנקודת המבט שלהם, מה שמקשה עליהם להזדהות עם רגשות אחרים או להבין מדוע יש לחגוג את ההצלחה או האושר של מישהו אחר.

ויסות קנאה וכעס

הוויסות הרגשי של ילדים עדיין מתפתח. כאשר חבר או אח מצליחים, זה יכול לעורר רגשות של קנאה או כעס. רגשות אלו יכולים להציף את יכולתם להגיב בחיוב, ולהוביל לחוסר רצון או חוסר יכולת להחמיא ולפרגן.

הערכה עצמית וחוסר ביטחון

כאשר ילד חש חוסר ביטחון או שהוא בעל הערכה עצמית נמוכה, הוא עלול לתפוס את ההצלחות של אחרים כאיום על הערך העצמי שלו. מחמאה למישהו אחר עשויה להרגיש כמפחיתה את הערך העצמי ומקשה עליהם לשבח אחרים בכנות.

תחרות והשוואות

בסביבות שבהן מודגשת תחרות, ילדים עשויים לראות בהצלחות של עמיתיהם כישלונות של עצמם. הלך הרוח התחרותי יכול לעכב את יכולתם להרגיש שמחה בהצלחת האחר ולהציע מחמאות ופרגון כנה.

למדו את הילד לפרגן- זה חשוב!

פרגון לזולת היא מיומנות חברתית בעלת משמעות עם השלכות מרחיקות לכת על התפתחותו ומערכות היחסים העתידיות של הילד. היא מסייעת לילדים לצאת מחוץ לפרספקטיבה שלהם ולהתחשב ברגשות ובהישגים של אחרים. מיומנות זו מטפחת אמפתיה ומשפרת את יכולתם ליצור קשרים משמעותיים. מחמאות לזולת מקדמות סביבה חיובית ותומכת, שבה ילדים מרגישים מוערכים ומעודדים זה את זה. ילדים שיודעים להציע מחמאות כנות לחברים, לרוב יהיו חביבים יותר על בני גילם. קבלה חברתית זו יכולה להגביר את ההערכה העצמית שלהם וליצור לולאת משוב חיובית של כבוד הדדי ותמיכה. כמו כן, כאשר ילדים לומדים להכיר ולנסח תכונות חיוביות של אחרים, הם גם הופכים מודעים יותר לנקודות החוזק שלהם. מודעות זו יכולה לחזק את הביטחון העצמי שלהם ולהפחית את הצורך לערער אחרים כדי להרגיש טוב עם עצמם.

כך תלמדו את הילדים לפרגן

להורים יש חלק מרכזי בלימוד הילדים לפרגן לזולת- הנה כמה אסטרטגיות יעילות:

מודל התנהגות חיובית

אתם יכולים לומר לילד אלף פעמים לפרגן לאח שלו, אבל אם הוא ישמע אתכם מדברים בחוסר פירגון על הצלחת החבר בעבודה שום חינוך לא יעזור. ילדים לומדים על ידי התבוננות במבוגרים סביבם. הדגימו באופן עקבי התנהגות חיובית על ידי מחמאה לאחרים מול ילדכם. הפגינו שבחים אמיתיים והסבירו מדוע אתם נותנים את המחמאה.

צרו הזדמנויות לתרגול

עודדו את ילדכם לתת מחמאות במצבים שונים. משחקי תפקידים יכולים להיות דרך מהנה להתאמן. לדוגמה, אתם יכולים להחמיא אחד לשני בתורות או להכין כרטיסים עם סיטואציות ובכל סיטואציה הילד יאמר משפט מפרגן על פי ההקשר.

דיון בתחושות ובתגובות

שוחחו עם ילדכם על איך זה מרגיש לתת ולקבל מחמאות. שתפו בחוויות והרגשות שלכם כאשר מישהו מחמיא לכם. דיון זה יכול לעזור להם להבין את ההשפעה החיובית שיכולה להיות למילים שלהם על אחרים.

שבחו מאמץ ותכונות ספציפיות

למדו את ילדכם להתמקד בהתנהגויות או תכונות ספציפיות בעת מתן מחמאות. במקום שבחים כלליים, עודדו אותם לשים לב ולנסח את מה שהם באמת מעריכים לגבי מעשיו או תכונותיו של מישהו.

שפרו את הביטחון העצמי

עזרו לילדכם לבנות ביטחון עצמי על ידי הכרה וחיזוק של החוזקות וההישגים שלו. ילד שמרגיש בטוח ביכולותיו מצליח לשבח אחרים מבלי להרגיש מאוים.

רק נחת!

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

תוכן שאסור לפספס

Mame לאישה הדתית