מי מאיתנו לא רוצה לשמור על לחץ דם תקין, אך מה נדרש מאיתנו כדי לעשות זאת? מחקר חדש מצביע על כך שאפילו תוספת קטנה של פעילות גופנית יכולה להוביל לשיפור משמעותי בלחץ הדם. החוקרים, שניתחו נתונים של כמעט 15,000 משתתפים, גילו כי חמש דקות נוספות בלבד של פעילות גופנית ביום קשורות לירידה בלחץ הדם.
ד"ר ג'ו בלודג'ט, החוקרת הראשית מהמכון לספורט, פעילות גופנית ובריאות באוניברסיטת קולג' לונדון, מציינת כי "שילוב של מספר דקות של פעילות בעצימות גבוהה יותר, כמו הליכה מהירה או רכיבה על אופניים בשגרה היומית, יכול לעשות את ההבדל ברמות לחץ הדם."
המחקר, שפורסם בכתב העת היוקרתי Circulation, חילק את הפעילות היומית לשש קטגוריות: שינה, התנהגות יושבנית, הליכה איטית, הליכה מהירה, עמידה ופעילות גופנית נמרצת יותר. החוקרים מצאו כי 10-20 דקות נוספות של פעילות קשורות לשינוי קליני משמעותי בלחץ הדם.
הממצאים מדאיגים מראים כי מבוגר ממוצע מבלה כ-11 שעות ביום בישיבה, כשלוש שעות בעמידה, שעה עד שעתיים בהליכה איטית, וכשעה בהליכה מהירה - אך רק 15-16 דקות בממוצע בפעילות גופנית נמרצת.
החדשות הטובות הן שההשפעה הגדולה ביותר נצפתה דווקא אצל אנשים שהיו הכי פחות פעילים, מה שמעיד כי אפשר להתחיל בהדרגה. ד"ר בלודג'ט ממליצה: "אם אתם כרגע לא עושים פעילות בעצימות גבוהה או עושים מעט מאוד, התחילו בתוספת של 5 דקות ביום והגדילו כשאתם מסוגלים."
חשוב לציין כי החלפת זמן ישיבה בפעילויות שאינן מאומצות - כמו שינה, עמידה או הליכה איטית - הניבה תועלת מועטה עד אפסית. המפתח הוא להגיע לרמת מאמץ שבה קשה לדבר במשפטים שלמים.
המחקר גם מצא כי לנשים עשויה להיות רגישות גבוהה יותר להשפעות השליליות של אורח חיים יושבני על לחץ הדם, מה שמדגיש את חשיבות הפעילות הגופנית עבורן במיוחד.