שלום לך בת שבע.
אני קורא את מדור הייעוץ שלך, ורואה שלאחרונה יש לך מגמה של תיאור של גברים אלימים. מאד לא מוצאת חן בעייני העובדה שאת מתעלמת לחלוטין מנשים אלימות. את כתבת מאמר שלם על איך לזהות סימני אזהרה של גברים אלימים, אבל לא הזכרת אפילו במילה אחת אלימות של נשים.
יש נשים אלימות ורעות (כן, פשוט רעות). גרושתי עשתה לי את המוות בזמן הנישואין, בזמן הגירושין, וגם עכשיו. הניסיון הזה, תמיד להאשים את הגברים, הוא ניסיון פמיניסטי, שהולך ונכחד מהעולם וחבל שבחברה החרדית מאמצים אותו עכשיו, אחרי שבחברה כולה רואים לכמה תוצאות נוראיות הוא מביא.
אשמח אם תתייחסי לדברי בכובד ראש.
ל.
שלום לך ל.
שמחתי לקבל את מכתבך כיוון שנגעת בו בנושאים חשובים מאד, ובכך ניתנת לי ההזדמנות להתייחס לנושאים אלו. בכתבותי אני מתייחסת בדרך כלל להפרעות נפשיות ולמצוקות הקיימות אצל אנשים רבים. אני משתדלת להיות עניינית ומקצועית ולא להביע דעה אישית. הפעם אתייחס לשוני שבין נשים וגברים המתבטא בשכיחות שונה של הפרעות נפשיות ושל אלימות.
שכיחות של הפרעות נפשיות אצל נשים וגברים
לא כולם יודעים, אך ההבדלים בין נשים לגברים מתבטאים גם בהפרעות נפשיות. ישנם הבדלים מהותיים בשכיחות של הפרעות נפשיות אצל גברים ונשים, וההבדלים הללו עקיבים וחוצי תרבויות.
נשים לוקות בהפרעות דיכאון וחרדה פי שתיים מאשר גברים. הממצא הזה נמצא בכל סוגי הפרעות החרדה והדכאון למעט מאניה דפרסיה. כלומר יש פי שתיים נשים שסובלות מביישנות מוגזמת בחברה, מפחד גבהים, מחרדה מתמשכת, מהפרעת פאניקה, מהפרעה פוסט טראומטית, ועוד ועוד. גם הפרעות אכילה נפוצות הרבה יותר אצל נשים, ורוב הסובלים מהפרעות אכילה הן נשים.
לעומת השכיחות הגבוהה של הפרעות דיכאון וחרדה והפרעות אכילה אצל נשים, הפרעות שקשורות לאימפולסיביות ולאלימות מופיעות בשכיחות גבוהה הרבה יותר אצל גברים. התמכרות לחומרים גבוהה פי שלוש אצל גברים מאשר אצל נשים, התאבדויות נפוצות פי שלוש אצל גברים, הפרעת אישיות נרקיסיטית נפוצה פי ארבע, והפרעת אישיות אנטי-חברתית שמאפיינת אנשים חסרי התנהגות מוסרית לחלוטין נפוצה פי שלוש אצל גברים מאשר אצל נשים.
אפשר לנסות ולסכם את השוני הזה ולומר כי ההפרעות הנפשיות השכיחות יותר אצל נשים הן הפרעות של הרס עצמי, הפניית הזעם פנימה ושליטת יתר. לעומת זאת ההפרעות הנפשיות השכיחות יותר אצל גברים הן הפרעות של תוקפנות כלפי אחרים, הפניית הזעם לעולם וחוסר שליטה.
רמות תוקפנות אצל נשים וגברים
כבר מגיל צעיר אפשר לזהות כי בדרך כלל בנים יותר תוקפניים מבנות. חוקרים רבים שערכו צפיות מדוקדקות ומתועדות בהתנהגות של ילדים וילדות גילו שילדים בגיל בית ספר יסודי נוטים להיות תוקפנים מילולית וגופנית יותר מילדות. ממצא זה שוחזר שוב ושוב כמעט בכל המחקרים שנערכו בנושא.
אלימות משמעותית קשורה בדרך כלל למצוקה נפשית ולעיתים רבות אפשר לאבחן אנשים אלימים כלוקים בהפרעה פסיכיאטרית כלשהי. כך לדוגמא 75% מהאסירים בישראל מאובחנים כבעלי הפרעת אישיות אנטי חברתית. אם כן, לא מפתיע לגלות כי אותם ההבדלים בין נשים וגברים בשכיחות הפרעות נפשיות מתבטאים גם בהבדלים ברמת האלימות של נשים וגברים.
מחקרים מראים כי ישנם הבדלים מהותיים בין נשים וגברים בנושאים של פשיעה. נשים לאורך כל ההסטוריה, מבצעות הרבה פחות פשעים מאשר גברים וכמעט שאינן מבצעות פשעים חמורים או אלימים. נשים מהוות אחוז קטן ביותר מאוכלוסיית בתי הכלא בעולם כולו. בארה"ב – על פי דיווחים שונים – אחוז הנשים בכלא נע בסביבות 6%. בישראל מספר הנשים בכלא נע בסביבות 140 נשים לעומת כ-8000 אסירים גברים, סך הכל כ-2% מכלל האסירים. למעשה אין מדינה בעולם שאחוז האסירות בו עולה על 10% מכלל האסירים.
אלימות במשפחה
במהלך החמישים השנים האחרונות גברה המודעות לנושא של אלימות במשפחה ואלימות כלפי נשים. אם פעם הנושא הזה נחשב כנושא אישי שנמצא בתחום המשפחתי בלבד, הרי שכעת אלימות במשפחה נתפס כנושא חברתי שנוגע לכל אחד בחברה ולכן חוקקו חוקים כנגדו. בישראל כיום שפוטים כ1925 אסירים בגין אלימות במשפחה - 45 מתוכם הן נשים. מכיוון שקורבנות אלימות בין בני זוג הן ברוב המכריע של המקרים נשים, נוצרו עמותות רבות שנועדו לסייע לנשים הללו להתמודד עם הקשיים.
אלימות רגשית
הפרופיל של ה"גבר האלים רגשית" הוא פרופיל ידוע שחוזר על עצמו פעמים רבות, גברים אלימים רגשית מתנהגים כולם באופן דומה, משפילים, מבודדים, מאיימים, גורמים לתלות רגשית ועוד. אלימות רגשית קיצונית כזאת מצד בן הזוג מתלווה פעמים רבות (אך לא תמיד) גם לאלימות פיזית ונפוצה בעיקר אצל גברים, ולכן כמעט תמיד ההתייחסות המקובלת היא דווקא לגבר האלים ולא לאישה האלימה.
בלי הכללות
חשוב לזכור עם זאת שישנן גם נשים אלימות. אלימות והתעללות רגשית הן רעות חולות שחוצות תרבות, גזע ומין, וקיימות בכל מקום. המטרה שלי במדור הייעוץ היה להסב את תשומת הלב ולהזהיר מפני תופעה די נפוצה מבלי להתעלם חלילה מסבלם של הגברים שלעיתים אף הם מהווים קורבנות להתעללות.
אין ספק כי יש נשים שמקשות מאד על הזוגיות וקשה מאד להתמודד עימן. כמו שקשיים נפשיים מתבטאים באופנים שונים אצל גברים ונשים, כך גם מידות רעות מתבטאות באופנים שונים אצל גברים ונשים. נראה שיש יותר גברים כעסניים, תוקפניים ואלימים, אך לעומת זאת יש יותר נשים מקטרות, מסכסכות, ואגרסיביות באופן עקיף. ההתייחסות במדור הייעוץ הייתה דווקא לאלימות רגשית. בע"ה בפעמים הבאות אתייחס לזיהוי של תכונות אחרות בתקופת השידוכים.
ממשיכים לשאול
בת שבע קשובה לכם. יש לכם שאלות בכל נושא? שילחו לכתובת bat7@kikar.net
הצגת כל התגובות