שימו לב!

האברך יצא ללמוד בליל שבת והזוגיות שלו כמעט נהרסה. זה יכול לקרות גם לכם?

לאברך הייתה זוגיות פורחת עם אשתו, שהייתה מעט אובססיסית לקשר, כאשר היה פעם שהוא יצא ללמוד בליל שבת, זה שבר אותה. הם הלכו לטיפול וזה מה שהם גילו (מגזין כיכר)

|
1
| כיכר השבת |
(צילום: שאטרסטוק)

הזוגיות היא אבן יסוד של הבית היהודי. כולנו שואפים לבנות קשר של אהבה, כבוד והדדיות, אבל מה קורה כשאחד הצדדים מרגיש שהוא נחנק בתוך הקשר? כשאהבה ודאגה הופכים למקור לחץ וכאב? גבולות בזוגיות אינם מחסום שמרחיק, אלא גשר שמאפשר לכל אחד מבני הזוג לשמור על עצמו ועל הקשר כאחד. הסיפור הבא הוא דוגמה למאבק הזה, וכיצד ניתן למצוא איזון בתוך האתגרים.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

יעקב ואפרת (שמות בדויים. מ"ר) היו הזוג הצעיר והאהוב של השכונה. החתונה שלהם הייתה חגיגה מרגשת, מלאה באורחים נרגשים ובשירי הלל. הם נראו מושלמים יחד, מלאי תקווה לבנות בית מלא באהבה ואמונה. בשנה הראשונה לנישואיהם הכל היה נראה אידיאלי. יעקב השקיע בלימוד תורה, ואפרת טיפלה בבית ובפרנסת המשפחה.

אך ככל שעבר הזמן, התחילו להתגלות סדקים בקשר. יעקב הרגיש שהוא מאבד את עצמו בתוך השגרה הזוגית. כל רגע פנוי הוקדש לאפרת ולבית, והוא כמעט ולא מצא זמן לעצמו – ללימוד תורה, לתפילה, או אפילו סתם למחשבות. אפרת, מתוך אהבה ודאגה, רצתה להיות חלק מכל רגע בחייו. היא דרשה ממנו לשתף אותה בכל דבר, להיות נוכח פיזית ורגשית בכל רגע נתון.

בהתחלה, יעקב ניסה להיענות לדרישותיה מתוך הבנה שזו הדרך לשמור על זוגיות טובה. אבל לאט לאט הוא התחיל להרגיש חנוק. הוא לא הצליח לנשום בתוך הקשר, ולא מצא לעצמו פינה שקטה להירגע בה. כל ניסיון שלו לקחת זמן לעצמו נתקל בהתנגדות מצד אפרת, שהרגישה שהוא מתרחק ממנה.

השבר הגיע באחת השבתות. אחרי הסעודה המשפחתית, יעקב ביקש לקחת לעצמו שעה של שקט ללימוד תורה בבית הכנסת. אפרת, שנשארה לבד עם הילדים, לא הבינה למה הוא צריך ללכת. היא הרגישה נטושה ופגועה, והמתח ביניהם הפך לבלתי נסבל. השיחה שהתפתחה בין השניים הפכה לוויכוח קשה, שבו כל אחד הרגיש לא מובן ולא מכובד.

יעקב מצא את עצמו מתלבט בין הרצון לשמור על הקשר ובין הצורך לשמור על עצמו. הוא ידע שהוא לא יכול להמשיך כך, אבל לא ידע איך לשנות את המצב מבלי לפגוע באפרת.

אחרי שהמתח הלך וגבר, יעקב ואפרת החליטו לפנות לייעוץ. בפגישה הראשונה, יעקב דיבר בכאב על התחושות שלו. הוא סיפר כמה הוא אוהב את אפרת, אבל מרגיש שהוא מאבד את עצמו בתוך הזוגיות. אפרת, מצדה, דיברה על הפחד שלה לאבד את הקשר ביניהם. היא הרגישה שכל פעם שיעקב לוקח זמן לעצמו, זה סימן שהוא מתרחק ממנה.

הסברתי להם את החשיבות של גבולות בריאים בזוגיות. הדגשתי שגבולות אינם מפרידים, אלא מאפשרים לכל אחד לשמור על עצמו בתוך הקשר. גבולות הם מה שמאפשרים לשני בני הזוג לצמוח יחד ולבנות קשר חזק ובריא.

יעקב ואפרת התחילו לעבוד על הצבת גבולות בריאים. בתחילה, זה היה קשה לשניהם. יעקב הרגיש שהוא בוגד באפרת כשהוא מבקש זמן לעצמו, ואפרת הרגישה נבגדת כשהוא לוקח את הזמן הזה. אבל עם הזמן, הם למדו שהגבולות האלו הם לא מחסום, אלא דרך לשמור על הקשר.

הם קבעו זמנים קבועים שבהם כל אחד מהם יוכל להתמסר לעיסוקים האישיים שלו. יעקב חזר ללימוד התורה ולזמן השקט שלו, ואפרת ניצלה את הזמן לעיסוקיה האישיים ולמנוחה. התהליך לא היה קל, והיו רגעים של קושי ומתח, אבל הם המשיכו לעבוד על זה יחד.

עם הזמן, יעקב ואפרת הצליחו למצוא את האיזון הנכון עבורם. יעקב חזר להרגיש מחובר לעצמו, ואפרת הרגישה בטוחה יותר בקשר שלהם. הגבולות הבריאים שהם יצרו אפשרו להם לשמור על עצמם וגם על הזוגיות.

היום, אחרי שנים של עבודה משותפת, יעקב ואפרת מספרים שהזוגיות שלהם חזקה יותר מאי פעם. הם למדו לכבד את הצרכים של אחד לשני, להקשיב, ולתת מקום אישי לכל אחד מהם. הם הבינו שדווקא דרך הגבולות הבריאים, אפשר להגיע לקרבה אמיתית ולאהבה חזקה יותר.

הסיפור של יעקב ואפרת הוא דוגמה לכך שגבולות בזוגיות אינם מפרידים, אלא מחברים. הם מאפשרים לשני בני הזוג לשמור על עצמם ועל הקשר, ולבנות בית חזק ואוהב. זוגיות בריאה היא כמו עץ – היא צריכה שורשים עמוקים וגם מרחב לצמוח. הגבולות הם מה שמאפשר לכל אחד מבני הזוג להיות נאמן לעצמו, ובאותו זמן לשמור על האהבה והחיבור.

אחד האתגרים הראשונים היה חוסר ההרגל של אפרת לראות את יעקב לוקח זמן לעצמו. זה גרם לה להרגיש מוזנחת ולעיתים גם כועסת. היא התמודדה עם תחושות של חוסר ביטחון ופחד שהוא מתרחק ממנה. גם יעקב לא היה חסין לקשיים – בכל פעם שהוא יצא לזמן האישי שלו, הוא חש אשמה שהשאיר את אפרת לבד עם הילדים.

אבל במקום לברוח מהקשיים, הם בחרו להתמודד איתם ישירות. הם למדו לדבר על התחושות הללו בצורה פתוחה וכנה. אפרת התחילה לשתף את יעקב בפחדים שלה, והוא למד להקשיב ולהבין אותה מבלי להתגונן. הם הבינו שהתחושות האלו הן חלק טבעי מהתהליך, ושעם הזמן הן ילכו ויתפוגגו.

ככל שהשנים עברו, יעקב ואפרת למדו לבנות מחדש את האמון ביניהם. האמון הזה לא נבע רק מהנאמנות שלהם זה לזה, אלא גם מהיכולת שלהם להקשיב ולכבד אחד את השני. הם הבינו שזוגיות חזקה מתבססת על ההבנה שכל אחד מהם הוא אדם שלם בפני עצמו, ושמירה על הזהות האישית היא מה שמאפשרת להם להיות יחד בצורה אמיתית.

אפרת התחילה להעריך את הזמן שיעקב מקדיש לעצמו, כשהבינה שזה מחזק אותו ומאפשר לו להיות בן זוג ואבא טוב יותר. היא מצאה לעצמה עיסוקים ותחביבים שמילאו אותה, ובכך גם היא התחזקה. הזוגיות שלהם הפכה להיות יותר מאוזנת, כששניהם לומדים לתת ולקבל מתוך הבנה וכבוד הדדי.

גם הדינמיקה המשפחתית השתנתה. הילדים ראו את ההורים שלהם עובדים יחד כדי לשמור על הקשר, וזה השפיע גם עליהם. יעקב ואפרת הפכו לדוגמה חיה כיצד להתמודד עם אתגרים בזוגיות בצורה בריאה ובונה. הם לימדו את ילדיהם שלפעמים יש צורך לקחת מרחב אישי כדי לחזור חזקים יותר, ושאהבה אמיתית אינה מדכאת את הפרט, אלא מחזקת אותו.

יעקב ואפרת לא רואים את התהליך שהתחילו כמשהו שנגמר. הם מבינים שהזוגיות היא מסע מתמשך של צמיחה ולמידה. הם ממשיכים לעבוד על הקשר שלהם, להציב גבולות בריאים, ולתמוך אחד בשני. כל אתגר חדש שהם פוגשים הוא הזדמנות להעמיק את ההבנה והקשר ביניהם.

הסיפור של יעקב ואפרת הוא תזכורת לכך שזוגיות היא לא רק אהבה ורומנטיקה, אלא גם עבודה יומיומית של הבנה, כבוד, ותקשורת. גבולות בריאים הם המפתח לשמירה על האיזון בין החיים האישיים והחיים הזוגיים. הם אינם מפרידים, אלא מחברים ומחזקים.

לכל זוג יש את המסע שלו, עם האתגרים הייחודיים לו. אבל אם יש מסר אחד שלמדנו מיעקב ואפרת, הוא שעם התמדה, פתיחות ולמידה, אפשר לבנות קשר חזק ואמיתי, שמאפשר לכל אחד מבני הזוג להיות הוא עצמו בתוך הקשר, ובאותו זמן לטפח אהבה עמוקה ובריאה.

לפעמים, הצורך הבלתי פוסק בקרבה אינו נובע רק מאהבה, אלא עשוי לשקף בעיות רגשיות או הפרעות אישיות שונות. בין ההפרעות הללו ניתן למנות את הפרעת אישיות גבולית, חרדת נטישה, חוסר ביטחון עצמי, וכן הפרעת אישיות נרקיסיסטית והפרעת אישיות תלותית.

הפרעת אישיות גבולית מאופיינת בתנודות רגשיות קיצוניות ופחד עז מנטישה. אנשים עם הפרעה זו יכולים לדרוש קרבה מתמדת מבני הזוג מתוך חשש שיתרחקו או יעזבו אותם. כל ניסיון של בן הזוג לקחת מרחב אישי עלול להיתפס כבגידה או דחייה, מה שיכול להוביל לעימותים ומתח מתמשך.

המטפל הרגשי מרדכי רוט (קרדיט: ראובן חיון)

חרדת נטישה היא פחד מתמיד מלהישאר לבד או להינטש. במקרים כאלה, הצורך בקרבה נובע מהפחד להישאר ללא תמיכה רגשית. אנשים עם חרדת נטישה יכולים להרגיש חוסר ביטחון כאשר בן הזוג אינו נוכח פיזית או רגשית, והדבר עלול להוביל להתנהגות תלותית ומעיקה.

חוסר ביטחון עצמי יכול לגרום לאדם לחפש חיזוק ואישור מתמיד מבני הזוג. הצורך הזה בקרבה בלתי פוסקת נובע מתוך תחושת ערך עצמי נמוכה, כאשר האדם מרגיש שהוא זקוק לנוכחות ולהערכה של בן הזוג כדי להרגיש בטוח ומוערך.

הפרעת אישיות נרקיסיסטית מאופיינת בצורך מוגזם בתשומת לב והערצה. אנשים עם הפרעה זו עשויים לדרוש מבני הזוג להיות לצידם כל הזמן כדי לספק את הצורך שלהם בהערצה ואישור. כאשר הצרכים הללו אינם נענים, הם עלולים להגיב בכעס או להאשים את בן הזוג בחוסר אכפתיות.

הפרעת אישיות תלותית היא מצב שבו האדם חש תלות מוחלטת בבן הזוג לצורך סיפוק הצרכים הרגשיים והפיזיים שלו. במקרים כאלה, האדם עלול לדרוש קרבה מתמדת מתוך פחד לאבד את התמיכה והאישור שהוא מקבל.

כדי להתמודד עם מצבים כאלה בזוגיות, חשוב להבין את השורש של הצרכים הללו ולהבחין אם הם נובעים מהפרעות אישיות או חרדות עמוקות. עבודה על הצבת גבולות בריאים, תמיכה רגשית ופנייה לייעוץ מקצועי יכולים לסייע לבני הזוג להתמודד עם האתגרים הללו ולשמור על קשר בריא ומאוזן. הבנה ואמפתיה הם כלים חיוניים כדי לתמוך בבן הזוג המתמודד עם קשיים רגשיים, תוך שמירה על הבריאות הנפשית של שניהם.

גבולות הם לא רק עניין לזוגיות; הם כלי חיוני בכל מערכות היחסים שלנו, בין אם מדובר באחים, חברים, ואפילו הורים. לעיתים, הצורך בקרבה מתמדת או דרישות בלתי פוסקות מאנשים קרובים יכול להופיע גם במערכות יחסים אחרות מעבר לזוגיות. חשוב להבין שגם ביחסים עם הקרובים לנו ביותר, הצבת גבולות בריאים היא חיונית לשמירה על האיזון והכבוד ההדדי.

במערכת יחסים עם אחים, הגבולות יכולים לסייע למנוע מתחים וסכסוכים. אחים יכולים להרגיש צורך להיות קרובים או לתמוך אחד בשני, אבל חשוב שכל אחד מהם יכבד את הצרכים האישיים והמרחב של האחר. גבולות עוזרים לשמור על יחסים טובים ובריאים גם כאשר יש חילוקי דעות או מתח.

עם חברים, הגבולות מבטיחים שלא תהיה תלות יתר או ניצול רגשי. חבר טוב הוא מישהו שמקשיב ותומך, אבל גם יודע לשמור על המרחב האישי שלו. כאשר אחד הצדדים דורש קרבה או תשומת לב יתרה, זה עלול להוביל לחיכוכים. הצבת גבולות עוזרת לשמור על ידידות בריאה, שבה כל צד מכבד את השני.

ואפילו עם ההורים, הגבולות הם קריטיים במיוחד במערכת יחסים בוגרת. ההורים יכולים להיות מעורבים מאוד בחיי ילדיהם, אך חשוב שהם יכבדו את עצמאותם ואת החלטותיהם האישיות. גבולות בריאים מאפשרים לשמור על קשר חם ואוהב עם ההורים, מבלי לוותר על האוטונומיה האישית של הילדים.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

בסופו של דבר, גבולות הם הכלי שמאפשר לנו לשמור על מערכות יחסים בריאות ומאוזנות בכל תחום בחיים. הם מאפשרים לנו להיות קרובים מבלי להחנק, לתמוך מבלי לוותר על עצמנו, ולאהוב מבלי להרגיש מותשים או מנוצלים. כאשר אנחנו לומדים להציב גבולות בצורה נכונה, אנחנו מאפשרים לעצמנו ולסובבים אותנו לגדול ולצמוח בצורה הבריאה ביותר.

שבת שלום ומבורכת, אוהב אתכם.

לתגובות: machon.rot@gmail.com

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

1 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

1
שכווויעחח
חני
תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות