כיכר השבת

לעבור את החגים בשלום, זה אפשרי

חגים אמורים להיות תקופה של חיוכים ומצב רוח טוב. בפועל, החגים הארוכים כמו אלה שיש לנו השנה, נגמרים לעיתים קרובות במריבות, תסכולים וכעסים שמלווים אותנו ימים ארוכים אחרי שהחג נגמר. למה זה קורה ואיך מצילים את החג? (משפחה, בבית)

| כיכר השבת |
איך לעבור את החגים בשלום?
(shutterstock)

ראשית, אין צורך להרגיש אשמים. מריבות בחג היא תופעה נפוצה וידועה לכולם. לצערנו, הסטטיסטיקה מספרת אפילו שמספר הבקשות לגירושים עולה בצורה דרסטית אחרי החגים הארוכים, דוגמת חגי תשרי ופסח. בילוי צמוד עם קרובי משפחה, סעודות משותפות, הצורך לארח ולהתארח כמה ימים ברצף, ההכנות המתישות – כל אלה מבחינה תיאורטית אמורים לשמח אותנו, אבל בפעול טומנים בחובם הרבה מאוד "מוקשים".

אנחנו מתעייפים, אנחנו נאלצים להיפגש ולדבר עם אנשים שמעצבנים אותנו, אנחנו שומעים דברים שמכעיסם אותנו, הקרובים עושים דברים שמעבירם אותנו על דעתנו... זה קורה לכולם, ואין כמעט דרך למנוע את זה לחלוטין. אך אכן יש דרך להתמודד עם זה ולעבור את החג בשלום.

די ברור שמניעת הבעיה תמיד עדיפה על פתרונה. אחד הגורמים הנפוצים ביותר לתסכול שלנו היא העייפות. לא קל להתכונן לשלושה וחצי ימי חג, על אחת כמה וכמה כשבאמצע גם מארחים קרובים וחברים למספר סעודות. כולם רוצים להיראות מארחים נפלאים וטבחים מוכשרים, אך אין צורך להתבלבל בין אלה לתדמית של אנשי ברזל. אין שום סיבה מוצדקת לסרב לקבל עזרה בארגון ובבישול. מה גם שהמתארחים לרוב שמחים להפגין את כישוריהם.

רבים גם יעדיפו להחליף את הצורך להתרוצץ מספר ימים לפני החג בחיפוש אחרי מתנה יקרה ומיותרת בהסכם מסודר איזה אוכל הם יכולים לתרום לסעודה המשותפת, כדי לא להגיע בידיים ריקות. סידור כזה יחסוך הרבה פעמים הרבה מאוד עצבים וזמן לכולם ויהפוך את הסעודה לאירוע נחמד ומזמין ולא לטקס הדורש הכנות מתישות מכל הצדדים.

גם הכנה נפשית היא חלק חשוב מההכנה לחגים. בסעודות החג לעיתים קרובות עלינו לשבת ולשוחח גם עם אנשים לא הכי נחמדים, מנומסים ועדינים. ואין טעם לצפות ממי שבשנה הקודמת שאל את השאלות הכי מציקות שבעולם השנה להסתפק בדיונים סביב נושא מזג האוויר. כשמראש מתכוננים לאסון טבע שכזה ומכינים גם מראש תשובות מנומסות לשאלות טורדניות, מונעים הרבה מאוד עוגמת נפש. חשוב מאוד להחליט מראש על אילו נושאים אתם מוכנים לדבר ועל אילו שאלות אתם לא תענו בשום פנים ואופן.

תהיו מנומסים אך נחרצים ואל תתפתו לפתח את השיחה לכיוונים הלא רצויים. לצערנו, יש אנשים שנהנים מההמולה לא עניינית סביב שולחן החג, ועלינו לחשוב מראש על הדרכים למנוע מהם את התענוג המפוקפק הזה. אותו הדבר תקף גם במקרה שאתם הולכים לארח מישהו נוסף שנוטה ליפול קורבן לשאלות תוקפניות מדי של אורח אחר. תעקבו אחרי השיחה המתנהלת ותקטעו התפתחויות לא רצויות.

במהלך ההכנות גם ותרו לאנשים מראש על הדעות הלא נכונות והטעויות שהם יעשו. לא מעט פעמים אנחנו עוזבים את הסעודה מתוסכלים וזועמים כי הקדשנו את הזמן לניסיונות אבודים מראש לשכנע מישהו בטעויותיו. כשנחשוב על זה ברוגע, נבין שאין נימוקים כאלה שתוך מספר דקות יאלצו בן אדם בוגר לשנות את דרכיו ואורח חייו. אבל האכזבה שלנו אכן תהרוס לנו את הערב.

גם הטעויות שלנו, של אנשים אחרים ובמיוחד של ילדים שלנו ושל ילדים אחרים מסוגלות לקלקל מאוד את הרושם הכללי שהארוחה תשאיר לנו. כשמראש סולחים לאנשים, מוותרים על הניסיונות לחנך אותם ולכוון אותם, וגם מראש סולחים לעצמנו ולאנשים אחרים על הטעויות הבלתי נמנעות במהלך הסעודה והשיחות המתקיימות במהלכה, מגדילים בצורה דרסטית את הסיכויים לחזור הביתה במצב רוח טוב.

וכששום דבר לא עוזר? מקדישים כמה דקות בימים שלפני החג ללימוד שיטות הרפיה בעזרת נשימה. הנשימה זה הכלי שתמיד נמצא אתנו, ומספר תרגילי נשימה פשוטים עוזרים מאוד להירגע ברגעי הלחץ. במהלך ויכוח סוער או כשפשוט מרגישים שהעניינים יוצאים מכלל שליטה ניתן לעזוב בשקט את החדר למספר דקות, לבצע שורה של תרגילי הרפיה בעזרת נשימה ולחזור אל האורחים עם חיוך על הפנים.

תוכן שאסור לפספס
תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
אולי גם יעניין אותך
בבית