את הרעיונות הרגילים למשחקים סביב החנוכייה, כגון משחקי סביבון וכל אות שווה חצי שקל או שקל, אתם כבר מכירים.
>> למגזין המלא - לחצו כאן
אנחנו כאן בשביל הרעיונות היצירתיים הנוספים שיקפיצו לכם את אווירת החג ויקנו לכם, בעז"ה, שעות של חוויה לכל המשפחה.
סביבון למטרה
אז לסבב סביבונים זה 'הקטע' שלנו, אבל בואו נוסיף 'תבלין' שיקפיץ לנו את המשחק.
נייצר לוח קליעה למטרה על דף גדול. העיגול הפנימי זה 20 נקודות, החיצוני יותר 15, אחריו – 10, והעיגול האחרון – 5 נקודות. ניתן כמובן לקשט את דף המטרה. כל עיגול יכול להיות בצבע אחר. ניתן להוסיף ציורים של חנוכיות, סביבונים וספגניות.
המטרה: לסובב את הסביבון שיפול בעיגול הפנימי ביותר, השווה הכי הרבה נקודות.
המנצח הוא מי שכמובן צבר הכי הרבה נקודות.
רוצים עוד רעיונות למשחקים סביב החנוכייה? לחצו כאן
חידון
הכינו מראש דף עם שאלות מותאמות לחג החנוכה. ניתן להכין שאלות בשלל סוגים ולכל הגילאים. החל משאלות קלות לקטנטנים ועד לשאלות מאתגרות לגדולים.
רוצים שאלות מוכנות? בסוף הכתבה תמצאו את החידון שסבי שליט"א, הרב מנחם מענדל טננבוים הכין במיוחד עבורכם. ניתן להשתמש בשמחה.
משחק הזיכרון
אין נחמד מלשחק יחד כל המשפחה את "משחק הזיכרון". אפשר כמובן לקנות אותו מוכן בחנות, אבל ניתן לשדרג את המשחק ולהכין בעצמנו משחק שכזה מותאם לחג החנוכה. נגזור מקרטון ריבועים שווים, עליהם נדביק דפים, על כל שני דפים נצייר את אותה צורה. חנוכייה (אפשר בכמה צורות וגדלים), סופגנייה, סביבון, דמי חנוכה, נר, לביבה, שמן זית ועוד. כל משתתף בתורו מרים שני קלפים במטרה להרים שנים זהים.
בשיר והלל
מוזיקה זה תמיד טוב, על אחת כמה וכמה כשמדובר בשירי חנוכה. אפשר לפנות שטח בסלון ולעשות רחבת ריקודים שמחה ותוססת. אם אתם מחפשים לשדרג את ערב השירה שלכם תוכלו להכין דף מקושט ולכתוב בפנים רשימת שירים כאשר כל אחד מבני המשפחה בוחר שיר שיתנגן.
כמו כן, ניתן לחלק את הערב לפי קטגוריות שירים ולרקוד בהתאם. עשר דקות ראשונות שירי שמחה – ריקודים עליזים. עשר דקות שניות שירי קומזיץ – רכבת סביב השולחן. ועשר דקות אחרונות שירי נשמה – כולם יושבים במעגל, כתף לכתף ושרים.
נסחפתם ושרתם יותר מחצי שעה? מצוין זאת הייתה המטרה שלנו.
שה, שה, מתחילה ההצגה
הילדים יכולים לעשות הצגה לכל בני הבית. הפעלה זו דורשת גם הכנה מראש במשך היום. על ההצגה להיות קשורה לחנוכה ויש לשתף בה את כל ילדי הבית.
מסדרים את הסלון בצורה כזאת שיש את שטח ה'במה' וכיסא לכל צופה. ניתן גם להכין כרטיסים ממותגים מראש להופעה ולהעמיד שומר בכניסה לשטח ההצגה שיגבה תשלום בדמוי הכרטיס.
טיפ: אפשר להכין מספר הצגות קצרות. אחת יכולה להיות מותחת, השנייה מצחיקה. השלישית יכולה להיות בפנטומימה והרביעית הינה חידה שעל הנוכחים לנחש מה מסתתר מאחוריה.
כד קטן
למשחק הזה דרושה הכנה מראש. ניתן ערב אחד רק להכין את המשחק וערב שני לשחק אותו.
מכינים שמונה כדים ברחבי הבית אשר בתוכם משימות שונות לביצוע. בני הבית מתחלקים לשתי קבוצות (או חלוקה אחרת לפי רואות עיניכם) ומי שמוצא הכי הרבה כדים – ומבצע את המשימות בהצלחה – מנצח.
בין המשימות שניתן להכין לפתקים בתוך הכדים: סדרו את הנרות לפי צבעים ורשמו כמה יש מכל צבע. אספו מרחבי הבית שמונה זוגות נעליים וסדרו אותם מהקטן לגדול. ציירו על דף חנוכייה – אבל היא צריכה להיות מצוירת מעשרות סביבונים קטנים שיוצרים מראה של חנוכייה. בנו חנוכייה מכוסות חד פעמיים (ואספו בסיום...) ועוד.
מחמאות מאירות
חנוכה הוא כמובן חג של אור וזה הזמן שלנו להוסיף במחמאות. מחלקים בין כולם דפים, שעל כל ראש דף שם של בן משפחה אחר. כל אחד בתורו כותב על הדף של השני מחמאות. מניסיון עבר שלי עם המשחק הזה, הוא נשמר אצל המשתתפים קרוב ללב במשך שנים.
החמיאו ופרגנו מכל הלב. זה בדיוק הזמן. ניתן להוסיף איחולים לרוב.
אש ומים
טוב. המשחק הבא הינו למי שמחפש קצת יותר 'אקסטרים', אבל אנחנו שמים לכם את כל הרעיונות למשחקים ואתם תבחרו, כמובן, איך וכמה לשחק.
המצרכים: נרות, גפרורים / מצית, רובה מים והרבה מוטיבציה.
ככה הוא עובד: לוקחים מספר נרות כמספר בני המשפחה, נעמדים במרחק מסוים וצריכים 'לירות' על הנר עד שהוא נכבה. המנצח הוא מי שהצליח לכבות כמה שיותר פעמים. כמובן שצריך לדאוג למישהו שמדליק כל פעם את הנרות של כולם.
שימו לב להיזהר כשמשחקים באש!
סופגנייה לי יש
המשחק הכי טעים שיש: כל בני המשפחה יחד עמלים להכין סופגניות בטעם משפחתי מעניין וחדש. לאחר שמסיימים ליצור את הטעם מכינים לכל אחד סופגנייה משלו. אגב, ניתן לעשות את הסופגניות בשלל צורות שרוצים (כוכב, לב, שטוחה ועוד).
יש לכם עוד רעיונות למשחקי חנוכה? טקבקו לנו...
טו"ב שאלות מחכימות // החידון של סבא, לשימושכם:
התשובות מובאות [בסוגריים].
1. מה הוא הדבר הכי עדין בעולם הגשמי שלנו, השייך לנרות חנוכה? [אור]
2. יש 2 ראשי תיבות [מילים] במלה 'חנוכ"ה', מה הם? [א. חנו-כ"ה. היינו שבני ישראל חנו ונחו מהמלחמה על היוונים בכ"ה בכסלו. ב. ח'-8-נרות והלכה כבית הלל, שמדליקים כל יום נר נוסף].
3. מה השם של אחת מנשות עשיו הקשור לנס חנוכה? [יהודית. בפסוק בפ' תולדות פכ"ו, לד: יהודית הייתה בת בארי ויהודית, אחת מבנות החשמונאים הייתה הגיבורה שעל ידה התרחש הנס של ניצחון המלחמה עם היוונים]
4. יש 'מכנה משותף' בין 1 מדיני הדלקת נרות חנוכה לאחת מדיני סוכה. מה היא? [אם גובה החנוכיה שעליה נרות החנוכה היא יותר מ-20 אמה-פסולה. כך גם אם סכך הסוכה גבוה יותר מ-20 אמה-פסולה].
5. ישנו מנהג ישראל בחנוכה בדומה לזו שנוהגים בחג השבועות. מה היא? [לאכול מאכלי חלב. בחנוכה, כי נצחון המלחמה נהי' ע"י מאכל חלבי, וגם בני ישראל בחג השבועות ביום מתן תורה אכלו מאכלי חלב].
6. בכל ימי החנוכה, 8 ימים מדליקים 36 נרות, בלי השמש. למה מספר זה מרמז? [זה מרמז על ה'ל"ו-36-צדיקים' שיש בכל דור ודור].
7. למה קבעו חכמים להדליק 8 ימי חנוכה, לא פחות ולא יותר? [כי לקח 8 ימים עד שהשיגו שמן טהור שיידלק במנורת בית המקדש].
8. מהו הפירוש 'חשמונאים'? [היה יישוב באיזור של שומרון בשם 'חשמון', ששם התיישבו מתתיהו ובניו].
9. ישנו פסוק בתנ"ך 'שרפים עמדים ממעל לו' (ישעיהו פ"ו, ב), ישנו בחנוכייה 'רמז' לכך. מהו הרמז? [שהשמש הדולק בחנוכייה עומד מעל הנרות...].
10. מהו הקשר במספרים בין ימי החנוכה לעתיד לבוא, בביאת המשיח? [במסכת ערכין דף יג ע"ב: כנור של מקדש של שבעת נימין-חוטים-כו' ושל ימות המשיח שמונה].
11. אלו 2 סוגי ימים 'מיוחדים' חל כל חנוכה? [כל ימי החנוכה יש בהם או שבת אחת או שתיים וגם ראש חודש].
12. יש שני דברים שהם 'מכנה משותף' בין לילה לפני חג הפסח לחנוכה. מה הם? [1. נר. 2. אור. ליל בדיקת חמץ...].
13. יש מנהג ישראל בהלכה שנוהגים גם בחנוכה וגם בפורים. מהו המנהג? [בחנוכה נוהגים לתת 'דמי חנוכה' ובפורים 'כל הפושט יד-לקבל כסף-נותנים לו'...].
14. ישנו קשר מילולי ועניני בין משהו בחנוכייה לבין מישהו בבית הכנסת. מהו הקשר? [ה'שמש' של החנוכייה שמשמש את נרות החנוכייה, והשמש של בית הכנסת שמשמש ועוזר לבאי בית הכנסת...].
15. ישנו 'מכנה משותף' בין אחד ממרכיבי נרות החנוכה לציציות. מהו? [הפתיליות שבנרות והציציות שנקרא בתורה 'פתיל תכלת'].
16. מה זה מרובע עם שפיץ? [סביבון!].
17. מהן התכונות המיוחדות שיש בשמן? [הוא מפעפע-מתערב-בכל תבשיל ונשאר ייחודי ולבד. גם תורת החסידות היא כך, כידוע].
חנוכה שמח!