הצילו, עוד שבועיים וחצי ראש השנה, אני עומדת חסרת אונים מול המקפיאים הריקים. המוח שלי דוהר לכל הארוחות שאצטרך להכין- 3 ימים כפול 2 ארוחות ועוד סעודה שלישית ועוד עוגות וחטיפי ביניים. המח שלי שועט לאורחים אשר עלולים להחליט באופן ספונטני להצטרף; ומסע הקניות הבלתי נמנע של הרגע האחרון שאיכשהו לעולם לא נגמר. בשבילי זה כמו לרוץ מרתון עם קערה וכף ביד אחת ותינוק ביד השנייה. בעצם, זה לא כמו, זה בדיוק!!
מזדהה עם התאור? אז גם את מאלה שאומרים: "אל תזכירו לי בכלל מראש השנה, לא רוצה לחשוב על זה", וגם אם את מאלה שצורחות בהיסטריה לשמע חשיבה על העומס וההכנה, אין טעם לדחות את העיסוק וההכנות, גם לא להיכנס למוד של לחץ וסטרס. פשוט נשמי עמוק וקראי כמה טיפים איך להתכונן לחג בן ה-3 ימים בלי להיכנס ללחץ לאבד את הדעת, כמובן שמקריאת הטיפים תעברי לעולם המעשה, כי קריאה בלבד לא תפתור את האתגר:
במחשבה תחילה- תכננו את התפריט
חשבו על סעודות החג כעל חידה גדולה. התחילו עם רישום תפריט לכל ארוחה תוך מחשבה על שלושת ימי החג: ערכו רשימה של סלטים, תוספות, מנה עיקרית, קינוחים ועוגות. הקפידו לבחור מתכונים שתוכלו לחמם מחדש בקלות וכאלה שיחזיקו מעמד כמה ימים.
התפריט שלכם צריך לאזן בין חגיגי ופרקטי. כן, תרצו להדהים את המשפחה עם חזה צלוי פיקנטי, כזה שהם לא מכירים מכל שבת. אבל אף אחד לא מצפה לזיקוקים קולינריים, פלטת בשרים מורכבת או עוגות של שמונה קומות. שמרו על שפיותכם. אלא אם כן יש לכם שף אישי שמסתתר בארונות המטבח.
בשלו ב'גדול'
זה הזמן להוציא את כל הקערות הגדולות, הסירים הענקיים וכל מה שחשבתם שלא יבוא אף פעם לשימוש מרב גודלו. הכינו מנות גדולות של תוספות, מרקים ועיקריות. הכפילו והשלישו את המתכונים שלכם. כמה שתכינו זה ייגמר וגם אם לא - אין בושה בשאריות כשהן טעימות כל כך.
בשלו בשיטת ה'סרט נע': מטגנים בצל לסלט חצילים? טגנו 5 בצלים שיהיה גם לפשטידה, לירקות וכו'. חשבו מראש מה אתם מכינים ותהיו יעילים.
מרקים, גלידות ומנות עיקריות הם החברים הכי טובים שלכם. ניתן להכין אותם מראש, להקפיא ולהפשיר בעת הצורך. חלקו את המנות לפי הארוחות ורשמו בגדול את שם המוצר ולאיזה ארוחה מיועד. אתם וודאי לא רוצים לפתוח את כל המארזים רק כדי להיזכר שהעוף בכלל במקפיא השני.
תעדפו מזונות שמתחממים היטב
חלק מהמנות טעימות גם ביום השני או אפילו השלישי. פשטידות רבות וסלטי מתבל יכולים להיכנס לקטגוריה זו. סלטים טריים וכל דבר פריך, לעומת זאת, לא ישרדו עד היום השלישי, אז שקלו להכין את המנות האלה טריות או להשתמש בחלופות דשנות כמו סלט כרוב או סלטים הניתנים להרכבה בחג. אל תוותרו על סלטי ירק גם בשבת- מערכת העיכול שלכם תודה לכם על כמה ירקות גולמיים בין המנות הכבדות יותר של שלושה ימי חג.
מלאו את המלאי בחטיפים, עוגות ונשנושים
ילדים נעשים רעבים יותר בחגים - זו עובדה מדעית (אל תשאלו אותי איך אני יודעת). בין הארוחות, תרצו שיהיה לכם חטיפים זמינים לכולם. הצטיידו בפירות, עוגות, מזונות, אגוזים, קרקרים וממרחים הניתנים להגיש בכל עת. בראש השנה, התפילות נמשכות והילדים רגילים לאכול מוקדם. אלו יעזרו לכם גם כשתחליטו 'לתפוס' תפילת מוסף חמה.
האצילו סמכויות
אין כלל שאומר שאתם צריכים לעשות הכל. אם אפשר, האצילו מנה או שתיים לבן משפחה או אורח. תמיד יש מישהו שאוהב לאפות חלה או להכין את הקוגל המפורסם שלו. תנו להם! חלקו את עומס העבודה ופתאום ההכנה תהפוך לניתנת לניהול. גם ילדים יכולים לעזור! תנו להם משימות פשוטות כמו קילוף ירקות או סידור שולחן. זה יעסיק אותם ויקל עליכם.
הקדימו את הקניות
כשזה מגיע לקניות, הכינו רשימה ובדקו אותה פעמיים. אל תחכו לרגע האחרון רק כדי להבין שלכל השאר הייתה את אותה תוכנית גאונית. אם תעשו זאת, אתם עלולים לזגזג דרך מעברים מלאים בעגלות קניות מפוצצות מצרכים, תוך כדי חישוב הזמן שנותר לבשל את הבשר.
תחילה קנו פריטים שאינם מתכלים, ולאחר מכן התמודדו עם התוצרת הטרייה והמוצרים המתכלים. במידת האפשר, בצעו את הקניות שלכם בשעות השפל בחנות. כן, זה אולי אומר ללכת לחנות ב-8 בבוקר כשהעיניים טרוטות עדיין, אבל זה שווה את זה כדי להימנע מהעומס. אתם יכולים להיעזר גם בקנייה מקוונת עם משלוח- רק הקפידו להזמין זמן רב מראש כי לפעמים המשלוח מתעכב.
לנשום: ברצינות, פשוט תנשמו
זכרו, זהו חג, לא משימה צבאית (אם כי זה עשוי להרגיש כך). בסופו של יום, מדובר בימים נעלים ומיוחדים, הרהור, חגיגה ומפגש עם המשפחה. אז, קחו רגע לנשום, להירגע ולהבין שגם אם משהו לא מושלם, הכל בסדר.
כשיש קושי, תמיד יש קינוח. פרוסת עוגת דבש וכוס תה יכולים להפוך כל מיני משבר לזיכרון מתוק.
חג שמח והכנות קלות!