כיכר השבת

סודות המח

למה אנו זוכרים את העוגה מגיל 5, אך שוכחים למה פתחנו מקרר?

אם פעם מצאתם את עצמכם עומדים מול המקרר הפתוח ותוהים, "מה רציתי בכלל?", ובאותה נשימה נזכרתם בפרטי פרטים בעוגת השוקולד שסבתא הכינה ליום ההולדת שלכם בגיל חמש – אתם לא לבד | זיכרון אנושי הוא קסם מתעתע, שנבחר בקפידה על ידי מוחנו | איך הוא עושה את זה, ומה אומר המדע על הבחירות המפתיעות של הזיכרון שלנו?

| 1 | כיכר השבת |
מוכר: עומדים מול המקרר הפתוח ותוהים, "מה רציתי בכלל?", ובאותה נשימה נזכרים בעוגת השוקולד מהילדות
מוכר: עומדים מול המקרר הפתוח ותוהים, "מה רציתי בכלל?", ובאותה נשימה נזכרים בעוגת השוקולד מהילדות (צילום: שאטרסטוק)

זיכרונות רגשיים ואפקט השיא

מחקר שפורסם בכתב העת Nature Reviews Neuroscience מצא שעוצמת הרגש משחקת תפקיד מרכזי בשימור זיכרונות. כשאנו חווים אירוע עם רגש חזק: שמחה, פחד או עצב- המוח משחרר כמויות גדולות של נוירוטרנסמיטרים כמו נוראפינפרין. זה מסייע לאחסן את הזיכרון בצורה חזקה יותר באונה הלימבית, במיוחד בהיפוקמפוס, האחראי על יצירת זיכרונות ארוכי טווח. לכן, רגעים כמו יום ההולדת בגיל חמש נצרבים בזיכרון, בעוד תור לבנק אתמול נעלם כאילו לא התרחש.

תקופת ההתפתחות הקריטית

במחקר נוסף שפורסם ב-Science נמצא כי המוח בילדות מייצר פי שניים יותר סינפסות (קשרים בין נוירונים) מאשר בבגרות. בגילאים 4–6 המוח נמצא בשיא "גיזום סינפטי" – תהליך שבו הוא בוחר אילו קשרים לשמר ואילו לחתוך. זיכרונות ילדות נשמרים טוב יותר כיוון שהם חלק מאותו "תיעוד היסטורי" של למידה והבנה ראשוניים.

למה אנחנו שוכחים את אתמול בערב ולפני חמש דקות?

עומס המידע

בעידן המודרני, אנו מופגזים במידע – ממיילים, דרך חדשות ועד הודעות בוואטסאפ. מחקר של אוניברסיטת קליפורניה מצא שהמוח המודרני מעבד כ-34 ג'יגה-בייט של מידע ביום, מה שמותיר לו מעט מקום לאחסון לטווח הארוך.

שגרה וחוסר עניין

המדע גם מסביר ששגרה אינה מתועדת היטב בזיכרון, שכן המוח מתעדף אירועים יוצאי דופן. אם אתמול בערב הלכתם למכולת או אכלתם ארוחה רגילה, המוח שלכם לא מצא בכך עניין מיוחד. כפי שנכתב בכתב העת Trends in Cognitive Sciences, רק אירועים בעלי משמעות או חידוש נשמרים היטב בזיכרון.

איך נוכל לשפר את הזיכרון?

הוספת רגש ועניין

אם אתם רוצים לזכור אירועים שגרתיים, נסו להוסיף להם מרכיב רגשי. מחקר מ-2017 בכתב העת Emotion הראה שאירועים שהיו מעורבים בהם רגשות חיוביים או שליליים חזקים נזכרים טוב יותר לאורך זמן.

שינה – מתכון לזיכרון בריא

שינה היא קריטית לשימור זיכרונות. במהלך השינה, המוח מעבד את מה שחווינו במהלך היום ומחליט מה לאחסן ומה לשכוח. מחקר של אוניברסיטת הרווארד הוכיח ששנת REM (שנת החלומות) מסייעת בחיזוק זיכרונות רגשיים.

חזרתיות ותיעוד

שיטה מוכחת נוספת היא חזרתיות. לדוגמה, אם אתם רוצים לזכור פרט חשוב, אמרו אותו שוב ושוב, או כתבו אותו ביומן. לפי מחקר של אוניברסיטת סטנפורד, רישום ידני של מידע מגביר את היכולת לזכור אותו בטווח הארוך.

ומה הלאה?

המוח שלנו אמנם משכיח רגעים טריוויאליים, אבל משאיר לנו מספיק כדי להתקדם בלי משקל עודף של זיכרונות. הפעם הבאה שתמצאו את עצמכם שוכחים מה עשיתם אתמול- חייכו. אולי זה סימן שהמוח שלכם עסוק בלפנות מקום לעוד חוויות בלתי נשכחות.

ולא לשכוח: אם אי פעם תמצאו את עצמכם תוהים למה פתחתם את המקרר, פשוט תאכלו משהו. זה לא יפתור את בעיית הזיכרון, אבל לפחות תהיו שבעים.

תוכן שאסור לפספס
1 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
1
תודה על המידע באשר למוח שלנו, לגבי הזיכרון שלו , זה מעסיק אותי וקבלתי תשובה , תודה
עדנה
אולי גם יעניין אותך
אימון אישי