המחקרים מראים שרק 8% מכלל האנשים מצליחים להגיע לכל היעדים שהם מעמידים לעצמם בתחילת שנה. האם זה אומר שאין טעם לנסות לתכנן משהו לשנה הקרובה? ממש לא. זה רק אומר שעלינו ללמוד להציב יעדים בצורה נכונה. ואם נעשה את זה כך, היעדים שלנו יהיו מגדלי האור במשך כל השנה, והם יאירו לנו את הדרך הנכונה לאותם דברים שאנחנו רוצים להשיג.
ראשית, עלינו להימנע ממספר טעויות אופייניות:
- וודאו כי זו באמת המטרה שאתם שואפים אליה. אם מדי שנה אתם רושמים את אותו הדבר ולא עושים כלום כדי להשיגו, יתכן ואתם פשוט לא צריכים את זה. אנחנו לא יכולים להשיג מטרות שנכפו עלינו ע"י לחץ חברתי או משפחתי. לפני שמציבים יעד כלשהו, חשוב לוודא שהיעד הזה תואם את הערכים שלנו, את הנטיות האישיות והרצונות הפנימים.
- וודאו שהיעד שלכם מוגדר ומדיד. אם אתם כותבים ברשימת המטרות דברים כמו "להיכנס לכושר", "להרוויח יותר כסף" או "לקרוא יותר ספרים" סביר להניח שלא תשיגו את מטרתכם. היעד חייב להיות מוגדר היטב, מדיד וניתן לחלוקה למשימות קטנות. אם במקום "לקרוא יותר" תכתבו "לקרוא 12 ספרים חדשים", תוכלו למדוד את ההתקדמות שלכם ולהגדיר מטרה ברורה לכל חודש וכל שבוע במהלך השנה.
- וודאו שאתם יכולים לכתוב תכנית ברורה להשגת היעד. אם התכנית שלכם למציאת עבודה חדשה בשנה הקרובה היא לחכות להזדמנות טובה ואז לקפוץ עליה, ניתן להתערב שגם בשנה הבאה תכתבו שורה זהה. מול כל מטרה שאתם רושמים, תכתבו גם תכנית ברורה: ללכת ללמוד, לשלוח קורות חיים וכו'. התכניות הללו ישתנו כמובן במהלך השנה, אבל אתם צריכים להיאחז בתכנית בסיסית ולהתחיל לפעול.
שנית, אחרי שכתבתם את הרשימה, תקראו אותה שוב ותשאלו את עצמכם האם היא נראית לכם ריאלית. האם אתם באמת מאמינים שיש לכם את היכולות, הכישורים והמשאבים להשיג את כל המטרות הללו? אם לא, תמחקו כבר עכשיו מטרות שאין להן סיכוי להתגשם, הן רק יגרמו לכם לתסכול מיותר. השאירו רק את המטרות שנראות לכם חשובות באמת וברות השגה בשנה הקרובה.
תעבדו גם על הניסוח של היעדים. בכל מקום שזה רק אפשרי החליפו את שם הפועל בשם העצם. במקום לכתוב "להתחיל ללכת לחדר כושר" תכתבו "להיות חבר פעיל במועדון הספורט". כשאנחנו מגדירים משהו כשם עצם אנחנו מזדהים או נרתעים ממנו הרבה יותר חזק. כך למשל, קל לנו יותר להגיד "שיקרתי קצת" מאשר להודות "אני שקרן". לכן גם יעד שמוגדר דרך שמות עצם נכנס לנו הרבה יותר חזק לתודעה ויוצר קשר הדוק יותר עם האישיות שלנו. אנחנו לא רק מגדירים איזה מין בן אדם אנחנו רוצים להיות, אנחנו מתארים את הדמות שאתה אנחנו מזדהים.
תמקמו את רשימת המטרות במקום נגיש ובולט לעין. תקבעו מועדים בהם אתם תחזרו אליה ותתקנו את התכוניות בהתאם לנסיבות. סמנו את ההתקדמות שלכם וקבעו יעדי ביניים חדשים. כך יש הרבה יותר סיכויים שהרשימה תהפוך מעוד רשימת חלומות אחת לתכנית פעולה מוגדרת וברת ביצוע.