כיכר השבת

כל מה שרציתם לדעת

הקליפרים - מה תפקידם ברכב ומה משמעות הצבעים שלהם?

כל נהג יודע שמערכת הבלימה היא אחת המערכות החיוניות ביותר לבטיחות הרכב. במרכז מערכת זו עומדים הקליפרים – רכיב קריטי שרבים אינם מכירים לעומק | מהם קליפרים, איך הם פועלים, מהי משמעות הצבעים השונים שלהם, וכיצד לתחזק אותם כראוי. כל מה שרציתם לדעת (רכב)

| כיכר השבת |
קליפרים אדומים בפרארי
קליפרים אדומים בפרארי (צילום: Shutterstock)

הקליפרים (Calipers) הם חלק מרכזי במערכת בלמי הדיסק של הרכב. תפקידם להפעיל לחץ על רפידות הבלמים (פדים), הגורם להן להיצמד לדיסק הבלם (רוטור) ובכך להאט או לעצור את הרכב. בלמי דיסק, הכוללים את מערכת הקליפרים, נפוצים ברוב הרכבים המודרניים בזכות יעילותם הגבוהה ויכולת הבלימה החזקה שהם מספקים.

עקרון הפעולה של קליפרים

כאשר הנהג לוחץ על דוושת הבלם, מתרחשת שרשרת פעולות הידראוליות (העברת כוח באמצעות נוזל בלחץ): לחיצה על דוושת הבלם יוצרת לחץ הידראולי בנוזל הבלמים. הלחץ מועבר דרך צינורות הבלם אל הבוכנות הממוקמות בתוך הקליפר. הבוכנות נדחפות החוצה ומפעילות לחץ ישיר על רפידות הבלמים. הרפידות נלחצות אל הדיסק המסתובב, יוצרות חיכוך ומאטות את מהירות הסיבוב. האטת הדיסק מובילה להאטת הגלגל ובהמשך הרכב כולו. מחקרים של ה-NHTSA (מנהל הבטיחות בדרכים האמריקאי) מראים שמערכת בלמים תקינה יכולה להפחית את מרחק העצירה בעד 40% בהשוואה למערכת בלימה שחוקה או לא מתוחזקת כראוי. פער שלפעמים ההבדל הזה הוא ההבדל בין חיים ומוות ל"ע.

סוגי קליפרים ויתרונותיהם

בשוק הרכב קיימים מספר סוגים עיקריים של קליפרים, כל אחד עם מאפיינים ויתרונות משלו. קליפרים צפים (Floating/Sliding Calipers) מתאפיינים במבנה הכולל בוכנה אחת או שתיים בצד אחד בלבד של הדיסק. יתרונותיהם כוללים פשטות מבנה, עלות נמוכה יחסית וקלות בהחלפה. הם הנפוצים ביותר ברכבים פרטיים וברכבים מסחריים קלים. המאפיין הייחודי שלהם הוא שהקליפר עצמו נע על מסילות או פינים, כך שכאשר הבוכנה דוחפת את הרפידה לכיוון אחד, הקליפר כולו זז לכיוון השני ומפעיל לחץ גם על הרפידה הנגדית.

קליפרים נייחים (Fixed Calipers) מאופיינים במבנה הכולל בוכנות בשני צדי הדיסק (לרוב 2-6 בוכנות בכל צד). יתרונותיהם כוללים ביצועי בלימה עדיפים, פיזור חום יעיל יותר ועמידות גבוהה יותר בבלימות חוזרות. הם נפוצים ברכבי ספורט, רכבי יוקרה ורכבים בעלי ביצועים גבוהים. המאפיין הייחודי שלהם הוא מבנה קשיח שאינו זז, מה שמאפשר דיוק גבוה יותר ותגובת בלימה מהירה.

קליפרים אינטגרליים (Integrated Calipers) מתאפיינים בקליפר ומייסב (hub) משולבים ביחידה אחת. יתרונותיהם כוללים משקל מופחת, חלקים מכניים פחותים ועיצוב קומפקטי. הם נפוצים ברכבים מתקדמים טכנולוגית ורכבים חשמליים חדשניים.

קליפרים חשמליים (Electric Calipers) משלבים מנוע חשמלי להפעלת הבלימה. יתרונותיהם כוללים שליטה אלקטרונית מדויקת ושילוב עם מערכות בטיחות אקטיביות. הם נפוצים במערכות בלם יד אלקטרוניות (EPB) וברכבים אוטונומיים. מחקר של מכון SAE (Society of Automotive Engineers) הראה שקליפרים נייחים עם מספר בוכנות גבוה יכולים לשפר את יעילות הבלימה בעד 25% בהשוואה לקליפרים צפים סטנדרטיים, במיוחד בתנאי בלימת חירום.

משמעות הצבעים של קליפרים

צבעי הקליפרים אינם רק אלמנט עיצובי שנועד למשוך את תשומת לב הסובבים אלא לרוב מסמלים את סוג הקליפר, ביצועיו או את המותג המייצר.

צבע אדום הוא הצבע האייקוני של חברת Brembo האיטלקית, יצרנית בלמים מובילה. קליפרים אדומים מסמלים ביצועים גבוהים ומערכת בלימה מתקדמת ונפוצים במכוניות ספורט כמו פרארי ודגמים מסויימים של BMW.

קליפר אדום במרצדס (צילום: Shutterstock)

צבע צהוב/כתום נפוץ בדגמי פורשה ולמבורגיני ולרוב מצביע על קליפרים קרמיים-פחמניים (carbon-ceramic) המספקים עמידות גבוהה לטמפרטורות ומשקל מופחת. מחקרים מראים שבלמים קרמיים יכולים לעמוד בטמפרטורות של עד 1,400 מעלות צלזיוס, לעומת כ-700 מעלות בבלמי פלדה רגילים.

קליפר צהוב וקליפר כתום ברכבי למבורגיני (צילום: Shutterstock)

צבע כחול מזוהה עם מותגים כמו BMW M או סדרות ביצועים של Nissan. הצבע הכחול מסמל בלמים משופרים עם עמידות גבוהה לדהייה תרמית (thermal fade), תופעה במערכת הבלימה שבה יעילות הבלמים יורדת באופן זמני כתוצאה מהתחממות יתר.

צבע שחור הוא הצבע הנפוץ ביותר ונמצא ברוב המכוניות הסטנדרטיות. לרוב מדובר בקליפרים צפים בסיסיים. לעתים קליפרים איכותיים נצבעים בשחור מתכתי או אנודייז לשיפור עמידותם.

צבע ירוק מזוהה לעתים עם רכבים היברידיים או חשמליים ומסמל לעתים קליפרים המותאמים למערכות בלימה רגנרטיבית. חברות כמו פורשה משתמשות בצבע זה בדגמי הטייקאן החשמליים.

קליפר ירוק ברכב מתוצרת פורשה (צילום: Shutterstock)
קליפרים כחולים לפני הרכבה (צילום: Shutterstock)

צבע זהב/ברונזה מסמל קליפרים יוקרתיים במיוחד, לרוב מסגסוגת מיוחדת כמו מונובלוק CNC. הם נפוצים בדגמים של רכבי על כמו Bugatti ופגאני.

תחזוקת קליפרים - המפתח לבטיחות רכבך

תחזוקה נכונה של קליפרים חיונית לא רק לביצועי הרכב אלא גם לבטיחותו. מומחי בטיחות ממליצים לבדוק את מערכת הבלמים כל 10,000-15,000 ק"מ. בבדיקה זו יש לחפש נזילות נוזל בלמים סביב הקליפר, בוכנות תקועות או שאינן חוזרות למקומן, וחלודה או שחיקה מוגזמת. מסילות הקליפר והפינים המובילים דורשים שימון תקופתי. לשם כך יש להשתמש בחומר שימון ייעודי לקליפרים (לרוב משחת סיליקון מיוחדת), לנקות את המסילות מלכלוך וחלודה לפני השימון ולהימנע משימון אזורים הבאים במגע עם רפידות הבלמים.

חלודה היא האויב הגדול של קליפרים. למניעתה רצוי לרחוץ את הרכב באופן סדיר, במיוחד לאחר נסיעה בתנאי מלח או חומרים מאכלים, לשקול שימוש בספריי מגן למתכת על חלקי הקליפר החשופים ולבדוק את מצב הגומיות והאטמים המגנים על הבוכנות והפינים. נתוני תעשיית הרכב מראים שרפידות שחוקות מדי עלולות לגרום נזק לקליפרים. לכן חשוב להחליף רפידות כאשר עוביין מגיע ל-3-4 מ"מ, לבדוק את מצב הרפידות בכל טיפול תקופתי, ולשים לב שאם נשמע רעש חריקה מתכתית, יתכן שהרפידות נשחקו לחלוטין והמתכת פוגעת בדיסק.

מומחים ממליצים להחליף את נוזל הבלמים כל שנתיים. זאת מכיוון שנוזל בלמים סופח לחות עם הזמן, מה שפוגע בביצועיו, נוזל ישן יכול לגרום לקורוזיה פנימית של הקליפר והבוכנות, והחלפת נוזל סדירה מבטיחה לחץ הידראולי אופטימלי. מחקר של מכון IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) מצא שכ-22% מתאונות הדרכים קשורות לכשלים במערכת הבלימה, כאשר תחזוקה לקויה של הקליפרים מהווה גורם משמעותי.

לסיכומו של עניין

קליפרים הם הרבה יותר מחלק מכני פשוט – הם מהווים מרכיב קריטי בבטיחות הרכב. הבנת סוגי הקליפרים, משמעות צבעיהם ותחזוקתם הנכונה היא חיונית לכל נהג. בין אם מדובר בקליפרים אדומים מבריקים ברכב ספורט יוקרתי או בקליפרים שחורים סטנדרטיים ברכב משפחתי, הם דורשים תשומת לב ותחזוקה קבועה. זכרו: מערכת בלימה מתוחזקת היטב אינה רק עניין של ביצועים, אלא קודם כל עניין של בטיחות – שלכם ושל הסובבים אתכם בכביש. נסיעה טובה ובטוחה.

תוכן שאסור לפספס
תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
אולי גם יעניין אותך
חדשות תחבורה