

את ר' קשה להשיג בטלפון.
את רוב זמנו הוא מבלה בכבישי הארץ, בין ירושלים לבני ברק, בין בית שמש לביתר עילית, וחוזר חלילה. בסוף, אני מצליח לתפוס אותו בהמתנה ל"חילוץ" מאשדוד ב-2 לפנות בוקר, תיכף תבינו מה זה "חילוץ".
>> למגזין המלא - לחצו כאן
הכל התחיל בשבוע שעבר. ביום חמישי בלילה הגיע הדיווח המטורף על חמש פצצות שהוטמנו באוטובוסים בערים בת-ים וחולון. בעוד חלק מהן התפוצצו בס"ד באוטובוסים ריקים, אגב, בגלל שהמחבלים שכחו שיש 9 בערב לפני שיש 9 בבוקר, מטענים אחרים נוטרלו על ידי יחידת החבלנים של משטרת ישראל.
שעות לאחר מכן, הודיעה המשטרה כי היא עצרה נהג יהודי בחשד להסעת המחבל למקום הפיגוע. דיווחים לא מאומתים שהגיעו לאחר מכן העלו שהמסיע היה "דרייבר".
בהמשך השיחה עם ר' אני אגלה שיש תעשייה נפרדת להעברת שב"ח לישראל וממנה חזרה ליו"ש, אך לרוב לא מדובר בדרייברים חרדים או בתחנות "מסודרות", עד כמה שניתן לקרוא לזה כך.


כנראה שגם אתם נתקלתם במודעות בשבועונים ובמגנטים על דלת המעלית על "מוניות" חרדיות. "היימישע", "נסיעה כשרה", ועוד כהנה וכהנה מושגים שפרחו במחוזותינו.
אותם נהגים, הם לרוב יהודים חרדים קלאסיים ובוגרי ישיבות, המסיעים נוסעים באופן פרטי וללא רישיון מונית. ענף בלתי חוקי, אך כזה שהפך לחלק מכורח מציאות החיים.
האם זה מותר? ובכן לא, זה אסור. אבל אם המדינה רוצה לתת פתרונות, שתתקדם ל-2025 ותתיר נסיעות של דרייברים באופן חוקי, בדיוק כמו בכל העולם.
על 'אובר' שמעתם? ובכן השימוש היחיד ב'אובר' בארץ זה לצורך השכרת קורקינט. ממש חבל שהמוניות קיבלו מונופול מוחלט על תעשיית ההסעות, מה שגורם לעליית מחירי המונית ופוגע באוכלוסייה. ועדיין, אין לראות בכתבה זו משום הבעת תמיכה בתופעה, אלא סיקור עיתונאי של סיפור.


נחזור לר'.
איפה אני תופס אותך עכשיו?
"כרגע באמצע נסיעה, אבל יש לי כמה דקות לדבר".
בא ספר לי ר' (השם שמור במערכת), איך נראים החיים של דרייבר?
"זה משתנה. יש כאלה שעובדים מסביב לשעון, מהבוקר עד הלילה, ויש גם אברכים שלומדים חצי יום ועובדים רק בחצי השני. מי שבאמת חזק בתחום – יש לו מסלול קבוע. למשל, כאלה שנוסעים מבני ברק לירושלים ואז עושים כמה הלוך-ושוב בין ירושלים לבית שמש. אנחנו קוראים לזה הלו"ש".
באיזו שעה קמים בבוקר ומתי הולכים לישון?
"האמת? בבקרים חסרים נהגים, כי הרוב מעדיפים לעבוד בלילה. גם פחות פקקים, וגם אפשר להרוויח יותר. מי שכן מתחיל בבוקר, יתחיל ב-8 או 9, אבל יש כאלה שקמים כבר ב-6 כדי 'לתת את המכה' מההתחלה. הרבה משפחות שאין להן פתרונות לילדים בבוקר עושים שימוש יומיומי בשירות של הדרייברים. מיותר לציין שאם היו אלו נהגי מוניות לא חרדים לא היה בידם פתרון לילדים שצריכים להגיע למסגרת, בעוד שני ההורים כבר בעבודה".


כמה מרוויח דרייבר ביום טוב?
"נהג טוב יכול להגיע ל-700 עד 1,000 שקל ביום. זה יוצא לפחות 20,000 בחודש, וזה כמובן אחרי הוצאות דלק. יש גם כאלה שעושים את זה כהשלמת הכנסה ומרוויחים כמה אלפים טובים על הדרך".
איך זה משפיע על חיי המשפחה?
"זה לא קל. מי שעובד לילות מפספס הרבה בבית. אבל יש כאלה שמצליחים לאזן. אני יכול להגיד לך למשל שאני מאוד משתדל לסיים עבודה בשעה מסוימת ומקבל על עצמי לא לעבוד אחר כך, כדי לתת לאשתי ולמשפחה שלי את הזמן שמגיע להם. לפעמים אני נשבר ולוקח, וגם היום כשאני בנסיעות בשעה הזו זה משהו נדיר. אבל אני בהחלט משתדל לתת זמן למשפחה שלי. בסוף, אני מאמין, וגם מקווה, שהמשפחה שלי מבינה שמה שאני עושה זה בשביל הבית".
אתה נוסע מירושלים לבית שמש, וצריך לנסוע הביתה לביתר אבל אין לך נסיעה כרגע. מה עושים במצב כזה?
"אצלנו קוראים לזה בז'רגון "חילוץ". אם אין לי חילוץ מיד אני אמתין קצת, אכנס להתפלל 'מעייריב' בשטיבלך סמוך לדוגמא. אבל אם אני רואה שהשעה מאוחרת אני לא אתעכב הרבה מעבר ואחזור הביתה, גם במחיר של נסיעה על ריק".


למה בעצם זה לא חוקי?
"כי אין לנו רישיון של מונית. על פי החוק במדינת ישראל, כדי להסיע נוסעים בתשלום צריך להוציא רישיון אישי של נהג תחבורה ציבורית, שזה מצד עצמו עולה כמה אלפים טובים פלוס טסט, וגם לשלם על "כובע", מספר רישיון של מונית עולה 275,620 ש"ח(!!!).
"אפשר גם לשכור מספר ב-1,000-1,500 שקל בחודש אבל עדיין מדברים על הוצאה משמעותית, כ-12 אלף שקל לשנה במקרה הטוב. אז אם אפשר בלי, למה לשלם? חוץ מזה, יש את כל עניין המיסים. יש כאלה שמוציאים חשבוניות של משלוחים, ואז אין בעיה כלפי מס הכנסה, אבל יש גם כאלה שעובדים בשחור, ואם הם נתפסים הם באמת יכולים להסתבך. וזה קורה. בסוף חשוב לזכור שמי שמרוויחים את הכסף הגדול הם לא אנחנו, אלא מנהלי התחנות – אלה שמרוויחים מהעמלות.
"צריך להבין שעבודה בדרייבר זה נוח. אתה יושב ברכב שלך הממוזג ומרוויח יפה ובמקום, וזאת במקום לעבוד אצל בוס בשביל גרושים שתקבל בסוף חודש".
איך מקבלים את הנסיעות?
"את הנסיעות מקבלים באמצעות ה'וואטסאפ'. יש מאות קבוצות של דרייברים ותחנות שמיועדות לספק שירות ללקוחות מחד ועבודה לנו הדרייברים מאידך. ויש גם בוטים חכמים שאוספים את כל הנסיעות הפנויות מקבוצות ה'וואטסאפ' השונות. אם אני צריך למשל נסיעה מביתר לירושלים אני שולח בבוט והוא מוצא לי את כל הנסיעות הרלוונטיות".


ממה מרוויחים מנהלי התחנות?
"מנהלי תחנות מקבלים כל חודש בין 300 ל-400 שקל מכל נהג שעובד באותה תחנה. בנוסף הם גם מקבלים אחוזים על כל נסיעה, בדרך כלל עשרה אחוזים. אצלנו קוראים לזה "תותים". מנהל תחנה ממוצע מרוויח בחודש באזור ה-150,000 שקל".
מה עושים עם הכסף, בהנחה שהוא שחור ולא חוקי?
"רובנו חוסכים בבית, מפקידים מדי פעם, אבל הרשויות לא עוקבות יותר מדי. זה כסף קטן. השאר הולך להוצאות היומיומיות. אני לא מרגיש שאני עושה משהו רע בכך שאני מפרנס את המשפחה שלי וגם לא פוגע באף אחד. בכל העולם זה חוקי לחלוטין ואם גם בארץ זה היה חוקי אני לא חושב שהיה חרדי אחד שהיה עושה את זה שחור. דוחפים אותנו לפינה".
ר' מוסיף שהוא לא בחר להיות דרייבר. "אם הייתה לי עבודה אחרת הייתי מחליף", הוא מדגיש לנו בשיחה. "אבל זה מה יש כרגע ואני לא מתלונן על פרנסה שבורא עולם מביא לי".
אתה לא מפחד שיתפסו אותך?
"ברור שיש חשש. בשדה התעופה, למשל, יש הרבה אכיפה. כדי לא להיתפס, מתאמים עם הלקוח מראש, מכינים סיפור כיסוי, משלמים את הכסף לפני הכניסה לשדה, שלא יראו שמישהו משלם לי. בדרך כלל מבררים את השמות של הנוסעים ומתאמים מראש עם הלקוח לומר שאנחנו משפחה או משהו דומה".


האם אי פעם תושאלת על ידי שוטרים?
"אני אישית לא, אבל זה יכול לקרות אם חונים במקום בעייתי, למשל ליד אזור נחיתות בנתב"ג. יש מקומות שעדיף לא לחנות בהם, כדי לא לבלוט".
בשבוע שעבר שמענו כולנו על הדרייבר הזה שהתברר בסוף שהסיע מחבל או מחבלים. איך אתה יודע שזה לא יקרה לך?
"מהסיבה הפשוטה שאנחנו, רוב הדרייברים, לא מסיעים ערבים ככלל. מעדיפים להסיע חרדים או אנשים משלנו. אם יתקשר ערבי לתחנה יסרבו לתת לו שירות. ולא, זו לא גזענות וזה לא נגד ערבים. פשוט אף אחד לא רוצה למצוא את עצמו חטוף בג'נין וזה לגמרי מובן".
יש בקשות מיוחדות מדרייברים?
"בוודאי! יש כאלה שרוצים נהג "טייס"... כשמו כן הוא. יש כאלה שרוצים רק נהג בלי סמארטפון, מה שמכונה "נסיעה כשרה עם וייז מובנה". יש נשים שרוצות רק נהגות בגלל ייחוד, ויש כאלה שרוצים רק רכב מנהלים בשביל הפוזה. יש כאלה שמתעקשים על נהג "שחור לבן", או על "רכב חדיש" בשביל הנוחות. יש הרבה דרישות ואנחנו עושים הכל כדי לספק ללקוח חוויה מיטבית".
מה הנסיעה הכי "שווה" בשביל דרייבר?
"לכל אחד יש את המסלול שהוא אוהב. יש כאלה שעושים ים-ב"ב-ים (ירושלים-בני ברק-ירושלים), ויש כאלה שאוהבים נסיעות לפי שעה בתוך ירושלים, למשל נסיעה עם תחנות, שזה 120 שקל לשעה, מסלול פחות משתלם. אבל לפעמים זה מה שזמין ולוקחים מה שיש. להפסיד מזה אני לא מפסיד, זה בטוח".
רגע לפני שאני נפרד מר', חשוב לו להבהיר לי משהו.
"בסוף, תדע לך שדרייבר זה כורח המציאות בציבור החרדי. אנחנו יותר זולים ממוניות ואנחנו בעיקר חרדים. מה שאומר שאנחנו לא מקללים ולא מתייחסים ללקוחות בזלזול. המוניות לפעמים פחות מתאימות לקהל שלנו".
>> למגזין המלא - לחצו כאן
האם יבוא יום ונראה את שוק ההסעות הציבוריות נפתח לשוק? האם מדינת ישראל תבטל סוף סוף את המונופול על שירותי המונית כמו בעולם המתקדם? ימים יגידו.