כיכר השבת

פסיכולוגיה ביום יום

החרדה השקטה שמנהלת את חיינו | הפחד להחמיץ - תופעת ה-FOMO 

תופעת ה-FOMO, או Fear of Missing Out, הפכה לאחת המגיפות השקטות של העידן הדיגיטלי. ממה אנחנו באמת מפחדים כשאנחנו גוללים ברשתות החברתיות או רודפים אחר עדכון חדשותי נוסף? | למה התחושה הזו משפיעה על מבוגרים לא פחות מצעירים, ואיך בכל זאת אפשר למצוא שקט בתוך ים העדכונים? המחה של המאה ה-21 (פסיכולוגיה)

| 1 | כיכר השבת |
לחיות בחרדה תמידית ולהפסיד את החיים עצמם
לחיות בחרדה תמידית ולהפסיד את החיים עצמם (צילום: א.ל)

מי מאיתנו לא חווה את הרגע שבו הוא נתקל בתמונות מחופשה של חבר או חתונה שבה הוא לא משתתף, ומיד מתגנבת ללבו תחושה טורדנית שאולי הוא מפסיד משהו חשוב? התחושה הזו – החשש המתמיד שמתרחשת חוויה נהדרת במקום אחר בלעדינו – הפכה בשנים האחרונות לתופעה חברתית ופסיכולוגית נפוצה.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

תופעה זו מכונה FOMO (Fear of Missing Out), בעברית- 'חרדת החמצה', ומתארת מצב שבו הפחד להפסיד אירוע, מידע או חוויה גורם לנו לחרדה של ממש. בעידן הדיגיטלי המחובר, רבים מאיתנו מרגישים את ה-FOMO בחיי היומיום, לעיתים בלי שנשים לב עד כמה הוא מנהל אותנו.

מהי תופעת ה-FOMO?

פחד מהחמצה (FOMO) הוא תחושה עמוקה שאחרים נהנים, משיגים או חווים דברים משמעותיים בזמן שאנחנו לא. במילים אחרות, אנחנו חוששים ש"משהו קורה בלעדיי". תחושה זו מלווה בדחף כמעט כפייתי להישאר כל הזמן מעודכנים ומחוברים – לבדוק ללא הרף הודעות, עדכוני חדשות, רשתות חברתיות – כדי לוודא שלא פספסנו הזדמנות לאינטראקציה חברתית, אירוע מרגש או מידע חשוב. ה-FOMO כרוך לא פעם ברגשות קנאה והשוואה; כשאנחנו חושבים שאחרים "חיים טוב יותר" או, חלילה, נהנים בלעדינו, הערך העצמי שלנו עלול להיפגע. רבים מתארים זאת כתחושת חרדה חברתית עדינה: אי שקט שנובע מהרצון להיות חלק מכל מה שמתרחש, כל הזמן.

רקע היסטורי: איך הופיע המושג FOMO

התופעה של פחד מהפסד חוויות אינה חדשה, אך המונח "FOMO" עצמו נטבע רק בסוף המאה ה-20. חוקרים בתחום השיווק וההתנהגות החלו לזהות את הדפוס הזה כבר בשנות ה-90. ד״ר דן הרמן, אסטרטג שיווק ישראלי, היה מבין הראשונים שתיארו את התחושה הזו כבר בשנת 1996 ואף פרסם ב-2000 את המאמר האקדמי הראשון בנושא. כמה שנים לאחר מכן, בשנת 2004, הפך יזם אמריקאי בשם פטריק ג’יי מקגיניס את ראשי התיבות FOMO לפופולריים, כאשר פרסם מאמר במגזין בית הספר למנהל עסקים של הרווארד והציג את המושג לקהל הרחב. מאז החלה חרדת ההחמצה לחלחל למודעות הציבורית; בשנת 2013 היא אף נוספה באופן רשמי למילון אוקספורד באנגלית כמונח המתאר את הפחד המודרני להישאר מחוץ לעניינים.

כיום האדם מוצף בדברים רבים שמושכים אותו וגורמים לחרדת החמצה כשאינו יכול לעשותם (צילום: Shutterstock)

תופעת FOMO בעידן הרשתות החברתיות

התבססות הרשתות החברתיות בחיי היומיום שלנו העניקה לדפוס ה-FOMO תאוצה חסרת תקדים. אם בעבר אנשים יכלו לכל היותר לשמוע בדיעבד שפיספסו אירוע או תקרית מרעישה, הרי שהיום אנחנו חשופים בזמן אמת לשפע העדכונים מחיי הזולת. בפיד של כל רשת חברתית שהיא כולם נראים מחייכים, מטיילים, מבלים ומגשימים חלומות – תמונה אידיאלית שמציגה רק את הרגעים החיוביים והזוהרים ביותר. מעטים משתפים רגעים של שגרה אפורה או תחושות החמצה שלהם, ולכן נוצר הרושם המטעה שאצל "כולם" החיים רצופים בהתרגשויות והישגים. החשיפה המתמדת הזו גורמת לנו להשוות את עצמנו לאחרים ללא הרף, ולהרגיש שבכל רגע נתון יש אירוע חברתי, טרנד או חוויה שאנחנו עלולים להפסיד אם לא נהיה ערניים.

המהפכה הטכנולוגית הפכה את ה-FOMO לחלק בלתי נפרד משגרת היום. הגישה הקלה לכל הפלטפורמות גורמת לכך שאנו זמינים ומעודכנים כמעט 24 שעות – אך משועבדים להתרעות ולמסכים. רבים חשים דחף לבדוק את הטלפון עוד לפני שפקחו עיניים בבוקר, ובשעות הלילה המאוחרות מתקשים להתנתק מחשש שיקרה משהו "חשוב" בזמן שישנים. תופעות כמו סטורי שנעלם אחרי 24 שעות או שידורים חיים ברשת מעודדות עוד יותר צפייה מידית, כדי לא להישאר מחוץ ללופ. מחקרים וסקרים מהשנים האחרונות מעידים שצעירים במיוחד סובלים מ-FOMO: רוב בני דור ה-Y (ילידי שנות ה-80–90) הודו שיצא להם להיענות לכל הזמנה חברתית כמעט רק מחשש לפספס משהו. עם זאת, גם מבוגרים אינם חסינים – בעידן של עדכונים בלי הפסקה, אפילו הורים ואנשי קריירה מוצאים את עצמם דואגים פן החברים, הקולגות או בני המשפחה חווים דבר-מה בלעדיהם. כך, המעגל ממשיך: הטכנולוגיה יוצרת ציפייה שנהיה מחוברים תמיד, והציפייה הזו מזינה את הפחד מההחמצה ומעצימה אותו עוד יותר.

ההשלכות הפסיכולוגיות והחברתיות של FOMO

ל-FOMO יש מחיר רגשי וחברתי. אף שאינה מוגדרת הפרעה נפשית רשמית, חרדת ההחמצה מוכרת כתופעה פסיכולוגית ממשית בעלת השפעות שליליות. מבחינה פסיכולוגית, אנשים שחווים FOMO על בסיס קבוע מדווחים על רמות גבוהות של מתח וחרדה. התחושה ש"אני תמיד מפספס" יכולה לכרסם בתחושת הרווחה הנפשית: היא מביאה איתה חוסר שביעות רצון כרוני, מצב רוח ירוד, ולעיתים אפילו סימפטומים של דיכאון. ההשוואה המתמדת לאחרים עלולה ליצור תחושות נחיתות וערך עצמי נמוך – הרי אם כולם נהנים ואני לא, אולי משהו אצלי לא מספיק טוב. כך נוצרת לולאה שבה FOMO מגביר חוסר שביעות רצון, שבתורה מגבירה עוד יותר את ה-FOMO. מחקרים אף מצאו מתאם בין נטייה חזקה ל-FOMO לבין נטייה לחרדה חברתית ודכדוך.

מבחינה חברתית-התנהגותית, ל-FOMO יש השפעה ניכרת על אורח החיים שלנו. הפחד להחמיץ גורם לרבים להיות "עם היד על הדופק" כל הזמן, מה שעלול לפגוע בנוכחות ברגעים אמיתיים. כך למשל, לא נדיר לראות אנשים שיושבים עם חברים או משפחה אך מתעסקים בטלפון בלי הרף, בודקים מה אחרים עושים במקום ליהנות מהמפגש הנוכחי. התוצאה הפרדוקסלית היא פגיעה בקשרים החברתיים שבדיוק אותם אנו חוששים לפספס – בני שיחנו מרגישים שאנחנו לא באמת שם, ואנחנו עצמנו יוצאים עם תחושת ריקנות. בנוסף, התנהגות כפייתית של בדיקת עדכונים מסיחה את הדעת מעבודה, לימודים או מנוחה. עובדים עלולים לאבד ריכוז בפרויקט חשוב בגלל עוד הצצה בפיד, וסטודנטים מוצאים את עצמם גוללים במהלך שיעור במקום להקשיב. גם על הבריאות הפיזית יש לכך השפעה: שעות שינה מתקצרות כאשר נשארים ערים כדי להתעדכן, והמתח הנפשי המצטבר יכול להתבטא בתסמינים גופניים (כמו עייפות, כאבי ראש או עצבנות). במקרים קיצוניים, אנשים המדווחים על FOMO חווים בדידות מוגברת – הם מנסים להתמלא בהתרחשויות אונליין, אך אלה אינן תחליף מלא לקשר אנושי פנים-אל-פנים, מה שרק מגביר תחושת ריקנות. במובן זה, אפשר לומר ש-FOMO פוגע באיכות החיים: במקום ליהנות ממה שיש, האדם טרוד תמידית במה שאין.

דוגמאות לתופעת FOMO בחיי היומיום

התופעה של פחד מהחמצה חוצה תחומי חיים. להלן כמה דוגמאות כיצד FOMO מתבטא בקרב מבוגרים בעולם העבודה, הפנאי והיחסים האישיים:

  • בקריירה ועבודה: עובדים רבים חווים "פומו תעסוקתי" – התחושה שאולי במקום עבודה אחר "הדשא ירוק יותר". אדם עלול להיות לא מרוצה בעבודה טובה רק משום שהוא חושש שיש בחוץ משרה עם שכר גבוה יותר, תנאים מפנקים או אתגר גדול יותר שהוא מפסיד. החשש המתמיד שמא מחכה בחוץ הזדמנות קריירה אטרקטיבית יותר יכול להוביל לחיפוש תכוף בלוחות דרושים בפלטפורמות שונות במהלך יום העבודה, לחוסר נאמנות לארגון הקיים ואפילו לשחיקה נפשית. עובדים במצב כזה עשויים לצאת קרחים מכאן ומכאן – גם להישאר במקום עבודה נוכחי אך בתחושת החמצה, וגם להתפזר בחיפושים אחר אופציות אחרות כל העת.
  • בחיי חברה ופנאי: בעידן הרשתות, רבים מרגישים צורך להיות נוכחים בכל אירוע חברתי כדי לא להישאר בחוץ. FOMO חברתי מתבטא בכך שאנשים יאמרו "כן" לכל הזמנה – מיציאה עם ידידים, דרך הופעה ועד טיול בחו"ל – אפילו אם הם עייפים או עסוקים, רק כדי לא להרגיש שפספסו מפגש חברים או חוויה מהנה. מעבר לכך, בזמן מנוחה בבית, אותם אנשים עלולים לבלות שעות בצפייה בתמונות וסטטוסים של חבריהם: לראות את כולם מחייכים בחתונה של אתמול או מטיילים בחוף הים כשברקע נוף ציורי, ולהרגיש דקירה בלב על כך שהם עצמם לא היו שם. התחושה הזו עלולה להביא לכך שאדם דוחס ללוח הזמנים שלו יותר פעילויות ממה שהוא באמת יכול או רוצה, רק מתוך לחץ "להספיק הכול". התוצאה יכולה להיות עומס ותשישות, ואפילו ירידה בהנאה – כשהפעילויות הופכות למחויבות מלחיצה במקום לבחירה רצונית.
  • במערכות יחסים חברתיות וזוגיות: גם בתחום המשפחתי והחברתי הקרוב, FOMO נוכח. רווקים ורווקות יכולים להרגיש צורך לא לפספס אף הצעה שניתנת להם, הם יחששו שאולי כל דבר הוא ממש ההצעה החשובה ביותר של חייהם והם יפסידו אותה וישארו לבדם לנצח. ואילו אצל מי שנמצא כבר בקשר זוגי, הפחד מהחמצה עשוי להתבטא דווקא בכיוון הפוך: תהייה מתמדת האם הקשר הקיים הוא הטוב ביותר שאפשר, או שמא החיים עצמם מתפספסים ואפשר לעשות דברים אחרת. חוסר שקט כזה עלול להעיב על היכולת להתחייב ולהעריך את מה שיש. גם בין חברים קרובים ניתן לחוש FOMO – למשל, כששומעים שקבוצה של חברים נפגשה בלעדיכם. במצב כזה אדם עלול לחוש קנאה או עלבון, ולמהר ליזום מפגשים או להצטרף לכל אירוע כדי שלא יישאר מחוץ למעגל החברתי.
לשבת יחד להיות לבד. FOMO (צילום: א.ל)
  • בעולם הצרכנות והטכנולוגיה: תחום השיווק למד לנצל היטב את הפחד מהחמצה כמניע לפעולה. כמה פעמים קניתם מוצר במהירות כי הופיעה באתר התרעה ש"נותרו פריטים אחרונים במלאי" או ש"חמשת הלקוחות הבאים יקבלו הנחה מיוחדת"? זו בדיוק טקטיקת FOMO – החשש שאם לא נמהר לרכוש עכשיו, נפסיד את ההזדמנות. צרכנים חווים FOMO גם סביב טרנדים ומוצרים חדשים: כאשר יוצא סמארטפון מדגם עדכני או גאדג'ט חדשני, חובבי הטכנולוגיה מרגישים לפעמים שעליהם להשיג אותו מיד, אחרת יישארו מאחור בזמן שאחרים נהנים מחידושי הטכנולוגיה. התוצאה יכולה להיות הוצאות יתר או רכישות בפזיזות, מונעות יותר מפחד להחמיץ מאשר מצורך אמיתי. באופן דומה, ברשתות החברתיות עצמן מתפשטים אתגרים ויראליים וטרנדים (זוכרים את אתגר דלי הקרח? את ההתלהבות סביב הרולאפ?) – ומשתמשים מרגישים שעליהם להשתתף כדי לא להרגיש "מחוץ לעניינים" ברשת.
  • 'רק היום'-כל יום. ה-FOMO בשירות הצרכנות (צילום: Chaim Goldberg/Flash90)

    דרכים להתמודד עם FOMO

    התופעה של חרדת ההחמצה יכולה להיות מתישה, אבל ישנן אסטרטגיות שיעזרו לצמצם את השפעתה. להלן כמה דרכים אפשריות להתמודד עם FOMO ולהחזיר לעצמנו שליטה ורוגע:

    • הגבילו את השימוש במדיה החברתית: אחת הדרכים היעילות להפחתת FOMO היא לשלוט בכמות הזמן והקשב שאנו מקדישים לעדכונים. במקום לבדוק כל התרעה וכל פיד באופן מיידי, אפשר לקבוע זמנים קבועים ביום לבדיקת הרשתות החברתיות וההודעות. למשל, להחליט שבודקים הודעות רק בכל שעה עגולה, או להקצות חצי שעה בערב לגלילת חדשות במקום להציץ בלי הפסקה. צעדים קטנים כאלה שוברים את ההרגל הכפייתי. יש מי שאפילו בוחר למחוק את אפליקציות המדיה החברתית מהטלפון לתקופה, או לכבות התראות פוש, כדי למנוע את הפיתוי להציץ בכל רגע. ברגע שמגבילים את הזרם הבלתי פוסק של מידע, הלחץ להיות "כל הזמן בעניינים" פוחת באופן טבעי.
    • התמקדו ברגע הנוכחי: דרך נוספת להתמודד היא לטפח מודעות קשובה (מיינדפולנס) וללמוד להיות נוכחים באמת בחוויות שלכם. כשאתם יוצאים עם חברים, מבלים עם המשפחה או עוסקים בתחביב מהנה – השתדלו להפנות את כל תשומת הלב למה שקורה כאן ועכשיו. נסו להניח את הטלפון בצד במהלך פעילות חברתית, ולהתמקד בשיחה, בטעמים, בנוף או במה שאתם עושים באותו רגע. אם בכל זאת מתגנבת מחשבה מטרידה על מה שאתם אולי מפסידים במקום אחר, קחו נשימה עמוקה והזכירו לעצמכם שהרגע הזה, שבו אתם נוכחים, הוא ממשי וחשוב יותר מהדימויים שרצים בראש. תרגילי נשימה או מיקוד בחושים (כמו להתרכז בקולות ובמראות סביבכם) יכולים לסייע להרגיע את החרדה. ככל שמתאמנים יותר ב"להיות ברגע", מגלים שהחשש מפספוס קטן, וההנאה ממה שקורה כאן ועכשיו גדלה.
    • טפחו קשרים חברתיים ישירים: FOMO לעיתים ניזון מתחושה של בידוד או חוסר שייכות, ולכן חיזוק הקשרים האמיתיים בחיינו יכול לעזור מאוד. במקום לנסות לעקוב אחרי חייהם של עשרות "חברים" ברשת, השקיעו בשיחה טובה עם חבר קרוב, בארוחת ערב עם בני משפחה, או ביציאה למפגש אינטימי עם אנשים שאתם באמת אוהבים. קשר פנים-אל-פנים, חיבוק, צחוק משותף – כל אלו נותנים סיפוק רגשי עמוק שקשה לקבל דרך מסך. כאשר החיים החברתיים שלנו מלאים ומספקים יותר במציאות, הדחף לחפש סיפוק חברתי בכל פינה און-ליין פוחת. במילים אחרות, השייכות האמיתית שאתם מרגישים כשאתם מבלים עם אנשים קרובים יכולה לצמצם את הפחד שמשהו קורה בלעדיכם, כי אתם כבר מרגישים חלק ממשהו משמעותי.
    • הבינו מה מסתתר מאחורי הפיד: חשוב לזכור שהעולם שמציגה לנו הרשת הוא רק חלקי ומסונן. אנשים נוטים לשתף בעיקר את ההצלחות, הבילויים והחיוכים שלהם, ולא את הרגעים הפחות זוהרים. לכן, כשאתם מרגישים ש"כולם חיים טוב יותר ממני", נסו להזכיר לעצמכם שזה לא בהכרח המצב במלואו – אתם רואים רק את מה שאותו אדם בחר להראות. ייתכן שאותו חבר שמעלה תמונות מחייכות מאירוע בו השתתף מרגיש למחרת בודד, או שהקולגה שתמיד כותבת על הצלחותיה המקצועיות לא תשתף בקשיים ובכשלונות שבחייה (ותאמינו או לא, לכולם יש רגעים קשים בחיים). ההבנה הזו יכולה לשחרר מעט מהלחץ: אין אדם שלא מפספס משהו או מתמודד עם אתגרים, הם פשוט פחות גלויים לעין.
    • אמצו את "חדוות ההחמצה": כמענה ישיר ל-Fear of Missing Out, נטבע בעידן האחרון בהומור המונח Joy of Missing Out (JOMO) – או בתרגום חופשי: שמחה בהחמצה. הרעיון הוא להפוך את הפרספקטיבה: במקום להילחץ ממה שאולי אתם מפסידים, להתמקד במה שאתם מרוויחים כשאתם דווקא מוותרים. כל בחירה שלא ללכת לאירוע, לא להצטרף לעוד קבוצת צ'אט או לא לבדוק הודעות באמצע הלילה – היא גם בחירה בחופש ובשלווה. אולי ויתרתם על אירוע נוצץ, אבל הרווחתם ערב רגוע בבית אותו תוכלו להעביר עם בני משפחה או כזמן איכות עם עצמכם בקריאה של ספר שהרבה זמן רציתם לקרוא ולא יצא. אולי לא התעדכנתם בשעות האחרונות בחדשות, אבל הרווחתם זמן איכות עם הילדים. אימוץ גישת JOMO פירושו להרשות לעצמכם ליהנות מההחלטה שלא לעשות הכול, ולא לראות בכך פספוס. זה כמובן לא קל מיד – במיוחד למי שמורגל תמיד לרדוף אחרי העדכונים – אבל אפשר להתנסות בכך בצעדים קטנים: לכבות את הנייד משעות הערב ועד לבוקר, או לוותר לפעמים על אירוע חברתי פחות חשוב ולראות שזה לא סוף העולם. ההקלה שתחושו עשויה להפתיע אתכם. עם הזמן, אולי תגלו ש"החמצתם" הרבה מתח ולחץ, והרווחתם שלוות נפש.
    כשנהנים מהשקט אפשר לגלות עולם מרהיב ביופיו (צילום: א.ל)

    >> למגזין המלא - לחצו כאן

    בסופו של יום, חשוב לזכור שכולנו מפספסים דברים מדי פעם – וזה חלק טבעי מהחיים. תמיד יהיה עוד אירוע, עוד סיפור, עוד טרנד. אם נרשה לפחד מהחמצה לשלוט בנו, לעולם לא נרגיש מסופקים. אך אם נכיר בקיומו, נבין מאיפה הוא מגיע וננקוט צעדים להפחתתו, נוכל לשחרר את האחיזה שלו בהדרגה. כך נוכל לחזור ולהתרכז במה שבאמת משמעותי עבורנו, ולחיות את הרגע במלואו ללא חרדת ההחמצה.

    תוכן שאסור לפספס
    1 תגובות

    אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

    התגובה נשלחה בהצלחה.
    בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
    התגובה נשלחה בהצלחה.
    בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
    1
    מהמם!!
    מיכל
    אולי גם יעניין אותך
    פסיכולוגיה