כיכר השבת

אמא משתפת: 

כיצד משפיעה המלחמה על ילדים מיוחדים וכיצד נעזור להם?

"בכל אזעקה הוא נכנס להתקף חרדה, מחוויר ומזיע... אנחנו רואים ירידה מזעזעת והקושי העיקרי זה ההתנהגות המוזרה". • שיתוף של אמא לילד עם צרכים מיוחדים • אסטרטגיות הרגעה (חנ"מ, מלחמה). 

| כיכר השבת |
קולות המלחמה מגבירים את המצוקה אצל ילדים עם צרכים מיוחדים
קולות המלחמה מגבירים את המצוקה אצל ילדים עם צרכים מיוחדים (צילום: שאטרסטוק)

אמא לילד בעל צרכים מיוחדים משתפת:

"אני מרגישה נבוכה לשתף בקושי שלי. אני יודעת שיש הרבה אנשים שאיבדו את יקיריהם. משפחות שנקרעות מדאגה על יקיריהם החטופים בעזה, משפחות שמבלות עכשיו בבית חולים ליד יקיריהם, משפחות שאיבדו את כל רכושם ומתגלגלות כפליטים. ובכל אופן החלטתי לשתף גם בקושי הקטן שלי כי אני משערת שאני לא היחידה ואולי אוכל לעזור לילדי.

הבן שלי בן שמונה, על הרצף האוטיסטי ברמת תפקוד בינונית ומטה. השנה התחילה ברגל ימין. זכינו בשבילו במורה מיוחדת. הוא אהב אותה והראה התקדמות יוצאת מן הכלל. הוא השתפר בהתנהגות והתעלה בביצועים שעד היום לא שיערנו שיבצע. בחגים ראינו עצירה קטנה, אך אנו מורגלים בכך בזמני חופשה וגם לא חווינו רגרסיה נוראית.

אך מבוקרו של יום שמחת תורה, כמו לכולנו, הכל השתבש. בכל אזעקה הוא נכנס להתקף חרדה, מחוויר ומזיע, מנפנף בידיו בפראות. גם בין האזעקות הוא מביע חרדה, בהבעות פניו והתנהגותו. מבחינת יכולות אנחנו רואים ירידה מזעזעת והקושי העיקרי זה ההתנהגות המוזרה. אני מרגישה שכבר נגמרו לי הכוחות. אני נחשפת להתנהגויות שלא זכורות לי אפילו מהימים הקשים בו היה בן שלוש. הוא נוגע בכל חפץ מזדמן. הורס, שופך, משחית. בזמנים אחרים הוא נשכב על הרצפה ופוצח בצעקות או בבכי. זה לא התנהגויות שהכרתי בחמש השנים האחרונות. בכל יום אנו לא יודעים מה יהיה מחר. האם תהיה לו מסגרת? אני חשה מותשת וזה בתוספת לחששות והטרדות של המלחמה שסובבת אותי והעבודה בבית ומחוצה לי. איך אני יכולה לעזור לילד שלי להיות רגוע יותר ולמה המלחמה משפיע עליו כך?"

•••

מלחמה היא חוויה מטרידה וטראומטית מאוד, לא צריך לפרט על כך. כולנו מרגישים את החוויה בעצמות. אך חשוב לזכור כי האוכלוסייה הנפגעת ביותר היא אוכלוסיית הילדים עם צרכים מיוחדים. המחיר הפיזי והרגשי של מלחמה יכול להשפיע עמוקות על ילדים אלה, וחובה שהורים ומטפלים יבינו את האתגרים הייחודיים העומדים בפניהם וכיצד לתמוך בהם ביעילות.

הבנת הפגיעות של ילדים מיוחדים

ילדים עם צרכים מיוחדים מקיפים מגוון רחב של מצבים, לרבות אוטיזם, תסמונת דאון, שיתוק מוחין, מוגבלות שכלית ועוד. האתגרים העומדים בפניהם בעתות מלחמה יכולים להיות מרתיעים במיוחד בשל המאפיינים והדרישות הייחודיות שלהם. הנה כמה מהדרכים שבהן מלחמה יכולה להשפיע על ילדים מיוחדים:

הפרעה בשגרה

ילדים מיוחדים משגשגים לרוב בזמני שגרה. הכאוס וחוסר הוודאות של מלחמה עלולים לשבש את ימי השגרה ולגרום לחרדה ומצוקה.

רגישויות חושיות

לילדים מיוחדים רבים יש רגישות תחושתית מוגברת, מה שהופך את המראות והקולות של מלחמה, כגון פיצוצים חזקים וצפירות, למצוקה מוגברת.

קשיי תקשורת

עבור אלה עם הפרעות דיבור או שפה, הבעת רגשות ופחדים יכולה להיות אתגר לא מבוטל. הם יתקשו לשתף במחשבות המטרידות אותם ולא יזכו למענה.

לחץ וחרדה מוגברים

האווירה הכללית של פחד וחוסר ביטחון בזמן מלחמה עלולה להוביל למתח וחרדה מוגברים, העלולים להחמיר את המצב הקיים.

כיצד הורים יתמכו בילדים עם צרכים מיוחדים במהלך המלחמה?

שמרו על שגרה ככל האפשר

אמנם ייתכן שיהיה בלתי אפשרי לשמור על שגרה מושלמת בזמן מלחמה, אך על ההורים לשאוף ליצור סדר יום מובנה וברור עבור ילדיהם. עקביות יכולה לספק נוחות ותחושת ביטחון.

צרו מרחב בטוח

ייעדו מרחב בטוח בתוך הבית שבו הילד יכול לסגת כאשר הוא מרגיש מוצף. אזור זה צריך להיות מצויד בפריטים מנחמים, כמו הצעצועים או השמיכות האהובים עליו.

התאמות חושיות

השתמשו באוזניות או אטמי אוזניים מסננות רעשים, כדי להפחית את ההשפעה של צלילים חזקים, וודאו שהילד לבוש בנוחות, בהתחשב בכל הרגישויות החושיות.

אסטרטגיות תקשורת

עבור ילדים עם הפרעות דיבור או שפה, הורים יכולים להשתמש בשיטות תקשורת חלופיות כמו שפת סימנים או כרטיסי תמונה כדי לעזור לילדם לבטא את הצרכים והרגשות שלהם.

תווכו את המצב

בהתאם לגיל הילד ולרמת ההבנה, על ההורים לספק מידע המתאים לגילו על המצב. מידע ענייני יכול להפחית את החרדה.

תמיכה רגשית

היו קשובים לצרכים הרגשיים של ילדכם. עודדו אותם להביע את הפחדים והרגשות שלהם, והציעו נחמה והרגעה. הוו מקור ליציבות רגשית בזמנים מאתגרים אלו.

חפשו עזרה מקצועית

אל תהססו לפנות למומחים, מטפלים או קבוצות תמיכה שיכולים לספק הדרכה ומשאבים ספציפיים למצבו של ילדכם.

הגבילו את החשיפה לתקשורת

הגנו על ילדכם מפני תמונות מצוקה ומידע הקשור למלחמה. הגבילו את החשיפה שלהם לחדשות והתמקדו בתוכן חיובי ותואם גיל.

דאגו לרווחתכם האישית

טיפול בילד מיוחד בזמן מלחמה הוא אחריות עצומה. הורים חייבים גם לדאוג לרווחתם האישית כדי להיות מצוידים באנרגיות לספק את התמיכה. פנו לחברים, משפחה או קבוצות תמיכה לעזרה בעת הצורך.

שנזכה לימים שלווים ורגועים!

תוכן שאסור לפספס
תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
אולי גם יעניין אותך
הורים