מחקרים מפתיעים

עין טובה | כיצד מבט חם ואוהב משפיע על התפתחות הילד?

מבט מעמיק אל הכוח המעצב של תקשורת חזותית חיובית: כיצד משפיעה החלפת מבטים חיובית על התפתחות קוגניטיבית, רגשית וחברתית של ילדים מהינקות ועד גיל ההתבגרות? (פסיכולוגיה)

|
1
| כיכר השבת |
מבט חם ואוהב בונה לילד אישיות חזקה ובריאה (צילום: א.ל)

דמיינו לרגע תינוק קטן המביט בעיניי אמו. המבט הראשוני הזה, הפשוט לכאורה, טומן בחובו עולם שלם של תקשורת, רגש והתפתחות. זהו הרגע בו נרקמים החוטים הראשונים של קשר אנושי, הרגע בו מתחילה להיבנות תשתית רגשית שתלווה את הילד לאורך כל חייו. מחקרים עדכניים מגלים כי אותו מבט, במיוחד כשהוא חיובי ומלא באהבה, הוא הרבה יותר מסתם החלפת מבטים - הוא מפתח להתפתחות בריאה ומאוזנת של ילדינו, ולא רק בזמן הינקות.

המבט החם בראי המדע

מחקרים שנערכו לאחרונה מאירים באור חדש את החשיבות המכרעת של מבט חיובי בהתפתחות ילדים. המחקר העדכני ביותר בתחום, שפורסם ב-Frontiers in Psychology, מדגיש כי האינטראקציה הויזואלית החיובית בין הורים לילדיהם מהווה אבן יסוד בהתפתחות הרגשית והחברתית של הילד (Montirosso et al., 2025).

עוצמת המבט החיובי: יותר מסתם מבט בעיניים

מחקר פורץ דרך שנערך באוניברסיטת אדינבורו חשף כי תינוקות שזכו ליותר קשר עין חיובי מהוריהם הראו רמות גבוהות יותר של התקשרות רגשית ויכולת ויסות עצמי במהלך חייהם (Golds, 2025). ממצא זה מתחבר למחקר נוסף מאוניברסיטת מילאנו-ביקוקה, המראה כי קשר עין חיובי משפיע ישירות על התפתחות המוח בגיל הרך (Vanoncini et al., 2024).

השפעות ארוכות טווח על התפתחות הילד

לפי מחקר שנערך בקרב ילדי גן, מבט חיובי מצד מחנכים מגביר משמעותית את המוטיבציה ללמידה ומשפר את יכולת הריכוז (Morín & Keulers, 2024). יתרה מכך, מחקר שפורסם ב-Pediatric Research מצביע על כך שבני נוער שחוו מבטים חיוביים עקביים מהוריהם הציגו רמות גבוהות יותר של ביטחון עצמי ורמות נמוכות יותר של חרדה חברתית (Chai, 2025).

מיומנויות חברתיות ואמפתיה

מחקר חדשני שנערך באוניברסיטת קליפורניה מצא קשר ישיר בין שימוש במבטים חיוביים מצד ההורים לבין התפתחות יכולת האמפתיה אצל ילדים (Alshammari, 2024). המחקר הראה כי ילדים שקיבלו מבטים חיוביים באופן עקבי פיתחו יכולות חברתיות מתקדמות יותר והפגינו פחות התנהגות תוקפנית, שכן לפעמים תוקפנות היא רק השלכה של תסכול פנימי, ואהבה כנה המשודרת במבט מבטלת אותו ומספקת תחושת חשיבות.

המלצות מעשיות להורים ומחנכים

על בסיס המחקרים העדכניים, הנה כמה המלצות מעשיות ליישום:

1. יצירת קשר עין בשיחה: הקפידו על קשר עין חיובי במהלך שיחות עם ילדכם, במיוחד כשהם משתפים בחוויות או רגשות, אל תתעסקו בדברים אחרים כמו בישול או בפלאפון, עיצרו והישירו מבט, זה יביא לעתיד טוב יותר לילדים.

2. עידוד דרך המבט: השתמשו במבט מעודד בעת התמודדות עם אתגרים או הצלחות. אתם רואים שקשה לו בדבר מסויים? הביטו במבט אוהב, זה סיוע פנימי עמוק שהוא מעבר למילים.

3. תמיכה רגשית: בזמני מצוקה, החל מזמן אזעקה או מצב מביך, מבט רך ותומך יכול להעביר מסר של ביטחון והכלה.

סיכום

המחקרים העדכניים מחזקים את ההבנה כי מבט חיובי הוא כלי רב-עוצמה בהתפתחות ילדים. השילוב של קשר עין חיובי בחיי היומיום יכול להוות גורם משמעותי בבניית ביטחון עצמי, פיתוח מיומנויות חברתיות, וטיפוח יכולת ויסות רגשי אצל ילדים.

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

1 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

1
מדהים
שרה
תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות