הרב אריה לייב בן יוסף הכהן הלר, זצ"ל, הידוע בכינויו "קצות החושן" על שם ספרו המפורסם, היה מגדולי הרבנים, הפוסקים וראשי הישיבות בדורות האחרונים. אישיותו התורנית הייחודית, יחד עם חריפותו וגדלותו בתורה, השאירו חותם בל יימחה על עולם התורה וההלכה.
הרב אריה לייב נולד בשנת ה'תק"ה (1745) בעיירה קאלוש שבגליציה. לאחר שכיהן כרב ברוז'ניאטוב, התמנה בשנת תקמ"ח (1788) לרבנות העיר סטרי, שם שימש ברבנות ולימד תלמידים רבים עד לפטירתו בי"ט בטבת ה'תקע"ג והוא בגיל 67.
כבר בצעירותו ניכרה גאונותו המיוחדת. אחד מספריו המרכזיים, "שב שמעתתא", החל לכתוב עוד בילדותו, אך פרסמו רק בשלב מאוחר יותר מחייו, מחשש לטעויות המצויות אצל "בני הנעורים".
יצירתו המרכזית, "קצות החושן", היא ביאור חריף ועמוק לשולחן ערוך חלק חושן משפט. ספר זה, שנדפס לראשונה בלמברג בשנת תקמ"ח (1788), זכה להערכה רבה והפך לספר יסוד בלימוד ההלכה ופסיקתה, הן בעולם הישיבות והן בקרב פוסקי הלכה.
בעל ‘הקצות’ השקיע מאמצים רבים בכתיבת "קצות החושן". ידוע הסיפור על עבודתו הקפדנית, כאשר בכל בוקר היה חוזר על כתביו מהיום הקודם, מחפש מה לשפר ולתקן, ובכך השאיר רק את החידושים המעולים ביותר בסגנון בהיר ונהיר.
ספרו "קצות החושן" עורר פולמוס הלכתי עם ידידו, הרב יעקב לורברבוים, מחבר הספר "נתיבות המשפט". הרב לורברבוים כתב הערות רבות על "קצות החושן", והרב הלר השיב לו בספר "משובב נתיבות". על אף הפולמוס, ידוע שהרב לורברבוים תרם רבות לפרסום "קצות החושן".
רבי שמואל אוירבך זצ"ל סיפר כי החזו"א חזר פעם על דברי הגמרא (מגילה יא, א): "לא מאסתים ולא געלתים... להפר בריתי אתם בימי פרסיים שהעמדתי להם של בית רבי וחכמי דורות", והוסיף, שכביכול אומר הקב"ה: לא מאתסתים..."הנה לכם קצות, הנה לכם רעק"א".
בנוסף ל"קצות החושן" ו"שב שמעתתא", חיבר בעל ‘הקצות’ גם את הספר "אבני מילואים" – פירוש על שולחן ערוך חלק אבן העזר, שיצא לאור לאחר מותו.
מספרים ששאלו את רבנו בעל הקצות מדוע ספרו 'קצות החושן' התקבל יותר בעולם התורה מאשר ספרו 'אבני מילואים', אף ששני הספרים נכתבו על ידי אותו מחבר. השיב רבינו, כי את קצות החושן חיבר בימי עניותו, מתוך הדחק, בעוד שאבני מילואים נכתב בשעת הרחבה ויכולת.
דמותו של בעל "קצות החושן" היא דמות מופת של חריפות. ספריו, ובראשם "קצות החושן", ממשיכים להוות מקור השראה והדרכה ללומדי תורה ופוסקי הלכה עד היום.
הרב אריה לייב הלר בעל 'קצות החושן' זצ"ל נפטר בי"ט בטבת ה'תקע"ג ונטמן בעיר סטרי שבאוקראינה, שם כיהן כרב.