כיכר השבת

הניצוץ הקטן

האור שבילד: המפתח להצלחה שרוב ההורים מפספסים

חנוכה. עם כל הסופגניות הטבולות בשוקולד, אנו עשויים לשכוח את המשמעות העמוקה של האור הזה | בשגרת היום-יום, אנחנו כהורים מוצפים בכמויות של משימות ודרישות: הבית רועש, הציונים לא תמיד כמו שציפינו והמריבות לא נגמרות, אבל בתוך כל הרעש הזה, מסתתר אור אחר- לא האור של הנרות, אלא האור של הילד שלנו | איך אנחנו, כהורים, יכולים להפסיק לרגע, להתמקד ולראות את האור הייחודי שבו? 

| כיכר השבת |
"הבנתי: זה הילד שלי. האור שלו נמצא בין הצבעים והמכחול".
"הבנתי: זה הילד שלי. האור שלו נמצא בין הצבעים והמכחול". (צילום: שאטרסטוק)

לפעמים, בשגרת החיים העמוסה, נדמה שאנחנו רואים את ילדינו רק דרך המבט הביקורתי: הציונים בבית הספר, הרעש בבית, הריבים עם האחים. אבל בתוך כל זה, ישנה נקודה פנימית עמוקה שכולנו, כהורים, צריכים ללמוד לגלות - האור הייחודי של כל ילד.

במילה חנוכה מסתתרת המילה "חנוך"- “חנוך לנער על פי דרכו” (משלי כ"ב, ו'). הפסוק הזה, שמוכר לנו כל כך, טומן בחובו סוד עמוק של חינוך: כל ילד הוא עולם מלא, ולכל אחד יש דרך משלו. לא ניתן לכפות עליו מסלול אחיד, אלא צריך לגלות מהי הדרך המתאימה לו – היכן האור שלו בוהק.

אמא מסורה סיפרה לי "כשבני השני היה בן שמונה, המורים התלוננו שוב ושוב על חוסר הריכוז שלו בכיתה. הם הציעו פתרונות טכניים - תוספת שיעורים, תגמולים, עונשים - אך דבר לא עזר. עד שיום אחד, כשישבנו יחד במטבח ופתאום התחיל לצייר, הבנתי: זה הילד שלי. האור שלו נמצא בין הצבעים והמכחול".

עין טובה: יסוד החינוך

הרב קוק כותב באורות החינוך כי “יסוד החינוך הוא אהבה”. לעיתים אנו כהורים נוטים לראות את המגרעות של הילדים שלנו, אך החכמה היא להתמקד בחוזקותיהם. כשאנו בוחרים לראות את הילד בעין טובה, הוא מתחיל לראות את עצמו כך.

מחקר שערכה אוניברסיטת סטנפורד בשנת 2017, הראה כי ילדים שקיבלו פידבק חיובי מהוריהם פיתחו ביטחון עצמי גבוה יותר והראו שיפור משמעותי בתחומים שבהם התקשו קודם לכן. המסקנה פשוטה: הילדים שלנו זקוקים שנאמין בהם, שנראה את הטוב שבהם, שנזהה את הפוטנציאל שלהם.

“נר ה' נשמת אדם”

חסידות חב"ד מדברת על “נר ה' נשמת אדם” (משלי כ', כ"ז). כל ילד הוא נר שמחכה להדליק אותו. יש ילדים שאורם מתגלה בצחוק, ביצירה, בתפילה או בלמידה. התפקיד שלנו כהורים הוא לגלות את הנר הזה ולהצית אותו.

המשימה הזו לא פשוטה. דורנו, דור של מסכים והסחות דעת, מאתגר אותנו כהורים. לעיתים קשה להבחין בין ההפרעות החיצוניות לבין היכולות האמיתיות של הילד. אך דווקא בזמנים אלה נדרש מאיתנו להקשיב – להקשיב באמת.

פרקטיקה מעשית למציאת האור

זמן אישי: הקדישו זמן יומי או שבועי לכל ילד. שאלו אותו שאלות פתוחות: מה משמח אותך? מה היית רוצה ללמוד?

עידוד הייחודיות: כשהילד מראה נטייה או כישרון – תנו לו חיזוק. זיהיתם שהוא אוהב מוזיקה? עזרו לו להתפתח בכך.

ללמוד מהילד: לפעמים הילד שלנו מזכיר לנו איך לראות את החיים בפשטות. קחו רגע לשבת איתו, פשוט להקשיב וללמוד ממנו.

מכתב לילד- מתנה לחנוכה

"ילדי היקר!

אני רואה אותך. רואה מעבר לציונים, מעבר לקשיים. אני רואה את האור שלך, את הניצוץ שנמצא עמוק בפנים. לעיתים אני שוכח לעצור ולהתבונן באמת, אבל אני מבטיח לך – אני כאן, לגלות את האור שבך ולהאיר אותו.

האהבה שלי אליך היא ללא תנאי. גם אם אכשל לעיתים לראות אותך כפי שאתה באמת, דע שאני תמיד מנסה. כי אתה האור שלי".

תוכן שאסור לפספס
תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
אולי גם יעניין אותך
חינוך ילדים