כיכר השבת
כך תהפכו את החג לנעים

הסוכה מוכנה, השולחן ערוך והילדים... כבר רבים | מה עושים?

איך מתמודדים עם האתגרים של ארוחות חג עמוסות, במיוחד עם ילדים סוערים? שימת לב לחמש נקודות קצרות וקולעות תעזור לכם לשמור על אווירת חג משפחתית ונעימה | טור מיוחד (חינוך ילדים)

|
5
| כיכר השבת |
ילדים רבים. מה עושים? (צילום: שאטרסטוק)

חמש נקודות לסעודת חג נעימה עם הילדים

מאת ד"ר חיים דיין, יו"ר מכון הקשב

אנחנו עומדים בפתחם של חגים משפחתיים, שמלווים בארוחות חג ארוכות ורבות משתתפים. עבור ילדים, ובפרט ילדים שמתקשים בקשב וריכוז, סעודות כאלה יכולות להוות אתגר בשל הצורך בישיבה לאורך זמן רב, התרגשות, הסחות דעת, צפיפות ועוד. הנה כמה נקודות לשמור על אווירה חיובית ובריאה:

הטרמה – הקדישו דקותיים להיזכר ב"מוקשים" האופייניים לילד ועזרו לו לא להיות מופתע מהם שוב. הטרימו עבור הילד את מה שמצפה לו ומה שמצופה ממנו, והציעו פתרונות מעשיים, למשל פינה שקטה שאליה יוכל לצאת להפסקה במידת הצורך.

מיקום - דאגו מראש לסדר ישיבה נכון ומתאים - ישיבה ליד הורה או אדם מרגיע יכולה לסייע בוויסות. זכרו הרבה מאבקים על "כסא" הם מאבקים על "מקום" ומעמד בבית או על המשאב הכי יקר – לב ההורים. בחגים זהו נושא רגיש ויכול להתבטא במריבות קטנוניות או בהצקות. דאגו לתת לכל אחד את מקומו.

השבעה – שימו לב שהילדים לא יגיעו לסעודה כשהם עייפים או רעבים מידי. ניתן לתת לילד לאכול לפני כניסת החג. גם שובע רגשי יכול להועיל, עודדו ותגמלו התנהגות רצויה, גם אם היא קטנה.

סבלנות - גם כשמתעוררים קשיים, השתדלו להימנע מעימותים ולנהל בכבוד ואהבה. כשצריך להעיר, הנמיכו את גובה הקול ומהירות הדיבור – מה שיכול לסייע לכם לשמור על רוגע ולהישמע סמכותיים.

תיעדוף - הגדירו לעצמכם מראש "רמזור" איזו התנהגות היא "אדומה" ותגרור תגובה נחרצת כמו הרחקה מהשולחן לזמן מה; איזו התנהגות היא "כתומה" ותגרור הערה עניינית או נסיון להסביר/לשכנע; ואילו התנהגויות (רובן) הן "ירוקות" ותתעלמו מהן (גם בלב), למרות שהן לא רצויות.

הזדרזו להגיש מועמדות לתכנית "מצליחים" ותרכשו מיומנויות לשיפור תפקוד ההורה והצלחת הילד, פרטים בקישור.  לקבלת חומרי הדרכה ייחודיים ומעשיים בדוא"ל, הירשמו בקישור.

שו"ת הלכתי מתוך הספר "קשב רב – הפרעת קשב בהלכה" מאת הרב משה שמואל דיין

שאלה: אני בחור ישיבה בן 19 שלוקח בכל יום תרופה לקשב וריכוז. התרופה עוזרת לי להסתדר עם אחרים. בליל חג הסוכות יתארחו אצלנו הרבה אורחים, ואני חושש שאקלע לאי-נעימויות. האם מותר לי לקחת את התרופה בערב החג אחר הצהריים אם היא תגרום לחוסר תיאבון, ולהימנע מאכילת כזית לחם בסוכה?

תשובה: חובה לאכול כזית לחם בליל חג הסוכות, ואסור לאדם לנקוט בפעולה שתמנע ממנו לקיים את המצווה. ולכן, אם למרות התרופה תוכל לאכול לפחות כזית לחם (27 גרם) עד חצות (12:25 בערך) – מותר לקחת את התרופה, אף על פי שהיא ממעטת בסעודת החג. ואולם, אם אתה משער שלא תצליח לאכול, יש לקחת את התרופה בשעה מוקדמת מספיק כדי שעד חצות תוכל לאכול כזית בסוכה (להרחבת הדברים ומקורות ההלכה, ראו בספר קשב רב – חלק ההלכות פרק ד' סעיף כ"ט).

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

5 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

5
מה קשור התמונה??
מירי
4
התמונה מזעזעת!
SHIR
3
תמונה מחרידה שלא קשורה לכתבה תורידו אותה!! חבל הכתבה נחמדה
מירי
תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות