כיכר השבת

השינה הגואלת

מלטונין קטן והילד ישן- האם זה מומלץ ומה ההשלכות?

רגע לפני שעת השינה, כשהבית אמור להיות שקט ורגוע, מתחיל המרתון: הילד מתעקש לשאול שאלות פילוסופיות, להתנסות בתרגילי התעמלות חדשים או לדון בתפריט הארוחה הבאה. אחרי שהשירים והסיפורים לא עוזרים, אתם מוצאים את עצמכם שוקלים את הפתרון המפתיע - מלטונין. אבל האם זה באמת הכרטיס לשינה המתוקה? (מאמע, נשים, הורות)

| 25 | כיכר השבת |
הילד לא נרדם- האם כדאי להביא לו מלטונין?
הילד לא נרדם- האם כדאי להביא לו מלטונין? (צילום: כיכר השבת)

השעה 21:00 בערב, וכל מה שאתם רוצים זה לשקוע במיטה הנעימה שלכם. במקום זאת, אתם מוצאים את עצמכם מנהלים משא ומתן עם ילדכם בן החמש מדוע התקרה אינה "המקום המושלם לקיים תחרות בהייה עם צללים". אחרי שעה של שירת שירי ערש, סיפורים והבטחה שמפלצות אכן אינן קיימות, אתם מותשים. הילד שלכם, לעומת זאת, פעור עיניים ופטפטן, דן במשמעות החיים (ומה יש לארוחת הבוקר). ואז אתם שולפים אותו- מלטונין. הגלולה הקטנה או או אולי סם הקסם שגורם לילדכם להירדם. אבל האם זה באמת הפתרון? ננסה לחקור את המדע, היתרונות והחסרונות.

השינה והמלטונין- מזה?

מלטונין הוא הורמון המיוצר באופן טבעי על ידי המוח שלנו בתגובה למצבים המזכירים שינה כמו שעון שינה ביולוגי, חושך ועוד. אצל ילדים, ייצור המלטונין אמור להיות גבוה באופן טבעי, אך אצל חלקם זה לא עובד כך: או שהקצב הטבעי שלהם אינו מסונכרן או שהם מגורים יותר מדי על ידי פעילויות יומיומיות (חוסר ויסות רגשי, מסכים כחולים). הרעיון מאחורי מתן מלטונין כתוסף הוא פשוט: עזרו לגוף הילדים לקבל דחיפה עדינה לקראת מוכנות לשינה.

אמנם, כדור המלטונין נראה מציל חיים אחרי לילות אינסופיים של מרתונים לפני השינה, אך כדאי לבחון גם את היתרונות וגם את החסרונות הפוטנציאליים, במיוחד בטווח הארוך.

היתרונות של מלטונין לילדים

סיוע טבעי לשחזור השעון הביולוגי

מלטונין יכול לעזור לאפס את השעון הביולוגי של הילד, השעון הביולוגי מכתיב לנו מתי נרגיש עייפים ומתי נתעורר, ומושפע מגורמים כמו אור טבעי והרגלי שינה. אצל ילדים עם דפוסי שינה לא יציבים, תוסף המלטונין יכול לסייע בכך שמאפס את השעון הביולוגי. מחקרים מראים ששימוש במלטונין לטווח קצר יכול לטפל ביעילות בהפרעות בקצב היממה, במיוחד בילדים עם הפרעות קשב וריכוז או אוטיזם, שיש להם סיכוי גבוה יותר להיאבק בשינה.

בטוח בשימוש לטווח קצר

מחקרים תומכים בכך שמלטונין בטוח בדרך כלל לשימוש קצר טווח בילדים, עם מעט תופעות לוואי מדווחות. לכן זה יכול להיות אפשרות מצוינת לעזור לילדים להתאפס לאחר שחזרו משגרת שינה משובשת בחגים או לאחר כל יציאה מהשגרה.

מקדם תפקוד טוב יותר בשעות היום

ילדים שסובלים מחוסר שינה יכולים להראות תסמינים כמו עצבנות, ריכוז מופחת ואפילו תפקוד חיסוני מוחלש. שינה טובה בעזרת מלטונין עשויה לפתור בעיות כמו עצבנות וחוסר ריכוז ואף לשפר ביצועים בבית הספר, לשפר את מצב הרוח ואת הסבלנות (גם שלכם- ההורים).

החסרונות של מלטונין לילדים

כמו בכל דבר, יש שני צדדים למטבע, ועם כל הכבוד לשינה הברוכה שבאה בעקבות המלטונין, צריך לשים לב גם לחסרונות.

סיכון לתלות

בעוד שמלטונין אינו ממכר, שימוש קבוע יכול לגרום לילדים (והורים) להרגיש תלויים בו להצלחת לפני השינה. כמה מחקרים מצביעים על כך ששימוש ממושך במלטונין עלול לשנות את תפיסת הילד את קצב השינה הטבעי שלו, כלומר הם עשויים להרגיש פחות מסוגלים להירדם בלעדיו.

לא פתרון לטווח ארוך עבור נדודי שינה

מחקרים מראים שמלטונין עשוי שלא לפתור בעיות שינה בסיסיות. ילדים שמתקשים לישון עשויים להפיק תועלת רבה יותר משיפור שגרת השינה שלהם או צמצום זמן מסך הערב מאשר להסתמך על מלטונין בכל לילה.

הפרעה פוטנציאלית של התפתחות ההורמונים

מאחר שמלטונין הוא הורמון, חלק מהמומחים מודאגים מהאופן שבו שימוש ארוך טווח עשוי להשפיע על התפתחות הילד, במיוחד במהלך ההתבגרות, למרות שהמחקר הנוכחי עדיין אינו חד משמעי. יש צורך במחקר נוסף כדי להבין היטב את ההשפעות ארוכות הטווח הללו.

השפעת חוסר שינה על ילדים

שינה חיונית להתפתחות קוגניטיבית, ויסות רגשי וצמיחה גופנית. מחקרים קושרים חוסר שינה למגוון בעיות, כולל בעיות התנהגות, שימור זיכרון מופחת ואפילו עלייה במשקל. שינה ירודה באופן עקבי יכולה להשפיע על כמעט כל חלק ברווחתו של הילד, ולכן חשוב למצוא דרך להבטיח שינה מספקת.

אז, תכל'ס- האם צריך לתת מלטונין לילד שמתקשה להירדם?

בטווח הקצר:

מלטונין הוא בדרך כלל בטוח, במיוחד אם משתמשים בו מדי פעם או בזמנים ספציפיים, כמו בחזרה לבית הספר לאחר חופשה ארוכה ושיבושי שינה ממושכים. כאשר ניתן באחריות ובהתייעצות עם רופא, הוא יכול להציל אותנו בהשגת שנת לילה נינוחה, בהפחתת רמת הלחץ של כולם ובמרווח נשימה לכולנו.

בטווח הארוך:

אם מאבקים לפני השינה הם בעיה לילית, חשוב מאד לחקור פתרונות התנהגותיים. שגרת שעות שינה, לוחות זמנים עקביים של שינה-ערות והגבלת מסכים לפני השינה, אלו יכולים להיות אסטרטגיות יעילות ביותר לשיפור השינה מבלי להסתמך על תוספי מזון.

מחשבות אחרונות

מלטונין אכן יכול להיות פתרון מהיר כאשר שעת השינה הופכת לקרב לילי. בשימוש בזהירות ובהדרכה נכונה, זה עשוי להחזיר מעט שפיות להורים עייפים. עם זאת, יצירת שגרת שינה עקבית ומרגיעה נותרה הדרך הטבעית והיעילה ביותר לתמוך בהרגלי שינה בריאים. שינה היא לא רק חיונית להתפתחות הילדים אלא גם מתנה יקרת ערך להורים. כי כפי שכולנו יודעים, ילד נח פירושו הורה נח - וזה שווה כל מחיר!

מה דעתכם? משתמשים במלטונין? שתפו מניסיון!

תוכן שאסור לפספס
25 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
16
במקום להרעיל את הילדים, שההורים יקחו תרופות שמאפשרות להם לישון למרות הרעש ובא לציון גואל... ילדים לא ישנים בגלל א. חוסר תחושת בטחון עצמי בשינה ב. חוסר תחושה של אהבה מההורים מי שמעדיף לתת לילדים את ה"תרופה" הזאת... המילה היחידה שעולה לי לגביו "אומלל"...
המומחה
או שהם פשוט לא עייפים...
טטרו
15
אני אישית משתמש במלטונין לילדים (יותר טעים ויותר משפיע עליי) לא ממש כל יום כדי שהגוף לא יתרגל אבל אני מרגיש סבבה איתו.
נטע
14
נתתי לילדים כשהיו קטנים-בצורת מדבקות על המצח.נרדמו מקסים ואז הורדתי.בלי זה היה שישו ושימחו כי הם היפראקטיביים.לא קשור לצומי ואהבה.הפם קיבלו.אם רציתי להשאר שפויה-היתי חיבת.ב"ה גדלו בלי שום תלות
ברכה

הצגת כל התגובות

13
משתמשת בקביעות לשני ילדים שבלי זה נרדמים ב12 בלילה... לאחר חצי שעהעד שעה נרדמים יופי רופא משפחה אמר שיש ילדים בלונדינים עם חסר אצלנו זה מוכח..
שרה
12
אני המומה בחיים לא שמעתי על התרופה הזאת. וגם לא הייתי נותנת לילדים שלי רעל רק כדי שישנו יש דרכים אחרות לפתור בעיות שינה וגם תרופות טבעיות
אור
מלטונין הוא לא רעל זה רק תגבור של חמור שבכל מקרה הגוף גם מייצר אותו, זה לא כדור שינה ולא כימיקאלים, זה משהו יותר טבעי. חבל לכתוב דברים שהם לא נכונים
שלום
זה לא רעל זה טבעי לגמרי מבית טבע מותר לתת פעם ב לא יקרה כלום אבל לא קבוע
מיכל
11
אין בזה שום תלות הילדים נרדמים יפה עם זה ובלי זה תלוי במצבים שאנחנו נמצאים תבדקו מה עושים עם הילדים שגדלים במקומות שיש בהם אור גם בעשר בלילה ותבינו שבלי מלטונין הם יהיו עם ילדים ערים ימים ולילות
רומי
האם ניתן להשיג את זה באופן חופשי?
יערה
מאייהרב סוכריות גומי, או מרשם מהרופא/ה לסירופ כדורי מציצה
יפעת
10
אם ה הורמון שמיוצר באופן טבעי, אז תשאירו לטבע לעשות את שלו, ואל תתערבו.
תם
הטבע עושה את שלו, כשהולכים לישון בשקיעה וקמים בזריחה ואין תאורה מזויפת ולא מחליפים שעון ולא דוחפים כמויות של ריטלין ועוד אלף ואחת דברים שהורסים את המנגנון הטבעי. אז כן, לרוב אפשר לבנות שגרת שינה שתייצר את המלטונין באופן טבעי. לא לכל ילד או מבוגר לצורך העניין
אמא להיפר וasd
9
יש לקנות מלטונין בארץ? הבנתי שזה לא מאושר ממשרד הבריאות.. קונה קבוע בארה"ב
חיה
8
חלק מהתגובות הם ממש שיפוטיות. כל מקרה לגופו. ילד שלא נרדם כלל זה סבל בל יתואר גם לילד וגם להורה
עירית
7
זה ממש מפתיע אותי לגלות שיש מי שמשתמשים. אם בונים שגרת שינה ומקפידים על היגיינת שינה הרוב המוחלט של הילדים ירדמו טוב וישנו טוב. בשוליים, ילדים עם ליקוי בריאותי אולי צריכים הורמון סינטטי, אבל כמו עם תרופות אחרות נהיה שימוש יתר וכתבה כמו זו מנרמלת זאת ומעודדתת שימוש , במקום לעודד שגרת שינה
אמא
לבנות שלי יש הרגלי שינה מעולים אבל לקטנה ממש קשה להרדם אולי ב24 בלילה אחרי מסע התשה וזה סבל בבוקר מתקשה לקום וממש הפוכה, אז יכול להיות בית מתפקד נפלא וילד/ה שאצלם ההורמון הזה לא מופרש, חוששת ומאידך מאד רוצה לתת לה מלטונין.
אמא ל4 בנות
נרדמים טוב את מדברת ככה אבל מה לעשות שיש ילדים לפעמים בוגרים שערים עד מאוחר וקשה להרדים קטנים אנשים מותשים אחרי עבודה ואחרי חופש שהילדים לא ישנים בו מוקדם צריכים איזון לפחות זמני אז נא לא לשפוט
בגלל שהילדים שלך
6
הקטן שלי מקבל מלטונין בהמלצת הרופאה.. ובדיעבד הוא יכל היה לחסוך לי הרבה מאד קשיים גם עם הגדול בזמנו שהיום מאד אחראי ונרדם בעצמו יחסית מוקדם, משתדלת לוותר עליו בחופשים גם אם נרדם בארבע וקם באחת כי מעסיק את עצמו כבר בבקרים, זה הכל עניין של איזון, אתמול עם מלטונין נרדם בעשר והתעורר בארבע אז
יפעת
5
אני מחלקת כדור אחד ל4 ילדים שבלי זה נרדמו בעשר ואחד עשרה בלילה, ולא הצליחו לקום ולתפקד למחרת (ילדים רגילים לגמרי ב"ה) ומאז החיים שלהם וגם שלנו השתנו. כיף להם לקום בבוקר אחרי שמילאו שעות שינה שמתאימות לגילם. כמו"כ שמעתי מהרבה רופאים שהכמות המזערית הזאת לא מזיקה בכלל.
אנונימי
4
חשוב לציין שילדים שמקבלים ריטלין מתקשים לייצר מלטונין באופן טבעי ולכן זה הצלה, כיוון שהנזק מחוסר שינה מתמשך הוא חמור יותר. כנ"ל ילדים על הרצף ובעיות תפקוד שונות
אמא להיפר וasd
3
באמריקה נפוץ מאוד לוקחים בקביעות
טלי
2
בהמשך לתגובה הקודמת. כדאי לדעת שיש הרבה מלטונין בפיסטורים, למי שמעוניין
אמא להיפר וasd
1
שמומחים אומרים שזה יוצר תלות והורמון השינה יכול להיפגע ראיתי על הילדים שלי שלקחו כמעט כל יום שהם לא יכלו להירדם בלי זה .ראו הוזהרתם למרות שנתתי מינון ממש קטן
לא כתבתם את העיקר
זה כתוב בכתבה . זה לא לטווח ארוך.
שרי
אולי גם יעניין אותך
ילדים