כיכר השבת

שטחים תמורת שלום: שימי גבול לבן הזוג שלך

שטחים מהווים נושא לוויכוח לא רק בין הפוליטיקאים. גם בזירה המשפחתית יש לא מעט ויכוחים ומריבות על השטח והגבולות • מה עושים כשבן זוגכם פולש לכם לפרטיות? (זוגיות)

| 4 | כיכר השבת |
שטחים תמורת שלום: שימי גבול לבן הזוג שלך
(צילום: shutterstock)

לא משנה כמה תארים נקבל, בתוך תוכנו אנחנו תמיד נשארים יצורים די פרימיטיביים שמגינים בנחישות על השטח שלהם. גם בתוך המשפחה ובין שני אנשים אוהבים פעמים רבות פורצות מריבות בגלל השגת הגבול ע"י בן הזוג.

בעצם, בכל משפחה יש שלושה סוגים של שטח: שטח של הבעל, שטח של האישה ושטח משותף. למשל, השידה ליד המיטה הוא שטח פרטי, בו כל אחד מאחסן את הדברים שהוא זקוק להם לפני השינה או מיד אחרי ההשכמה. גם תחביב של כל אחד הוא שטח פרטי, כי די הגיוני שכל אחד בוחר לעצמו במה הוא רוצה לעסוק בשעות הפנאי. חופשה משפחתית לעומת זאת היא שטח משותף כי במקום הזה כולם מבלים ביחד באותו הזמן.

דווקא השטח המשותף הוא הנושא הקל ביותר, כי לכולנו ברור שבנוגע לדברים האלה חייבים לדבר, לסכם ולהגיע לפשרות, כך שכולנו נרגיש שם נוח. הבעיה מתחילה אפילו לא בנושאים של שטח פרטי, אלא בנושא הגדרת הגבולות של השטח הפרטי. האם שעות הפנאי של הבעל הוא השטח הפרטי שלו או שטח משותף? הבעל סבור כי מדובר בשעות המנוחה הפרטיות שלו, ואילו האישה בטוחה שמדובר בשעות השייכות למשפחה שאמורות גם להיתרם לטובת הכלל. וזו דוגמה אחת מתוך אלפי דוגמאות של אי הסכמה בנוגע לגבולות של השטח הפרטי והשטח המשותף, הן בנוגע לשטח פיזי, הן בנוגע לזמן, והן בנוגע לפרטיות באופן כללי על כל היבטיה המגוונים.

אין הגדרה אוניברסאלית לגבולות השטח, הרי כל משפחה קובעת את זה לעצמה. מה שמקובל במשפחה אחת יכול להיות לא סביר לחלוטין עבור משפחה אחרת. הדרך היחידה למנוע סכסוכים סביב נושא השטחים והגבולות היא רק לדבר עליהם בפתיחות. עצם ההכרה בצורך של בן או בת הזוג למרחב פרטי ונכונות להעניק לו אותו, מחוללים פלאים בכל זוגיות.

גם אחרי שגבולות השטח הפרטי הוגדרו חשוב להקפיד על מספר כללים פשוטים:

1. לא להידחף לשטח של בן הזוג. נכון, אנחנו לא מבקשים ויזות בתוך המשפחה, אך אם לא נתייחס בכבוד לטריטוריה של בן הזוג, לא נוכל גם לצפות ליחס הוגן כלפי עצמנו. ושטח פרטי כשמו כן הוא, שייך לאותו הפרט בלבד והוא ורק הוא קובע את מי הוא מכניס לשם, ומה הוא מרשה ל"אורחים" לעשות בתוך השטח שלו.

2. לא למשוך את בן הזוג לשטח הפרטי. עד עכשיו דיברנו בעיקר על בעית השמירה על הגבולות. אך לעיתים אנחנו רואים גם בעיה הפוכה כשאחד מבני הזוג מנסה בכוח לעניין את בן הזוג במה שמעניין רק אותו, בעיסוקים הפרטיים שלו. השטח הפרטי שלנו לא אמור להוות עניין עבור בן הזוג השני. ואף שיש גם כללי נימוס, ואנחנו מצפים מבן הזוג שלנו לא לזלזל בהזמנתנו לבקר במתחם הפרטי שלנו, חשוב להבין שלא מדובר בשטח שלו, וזכותו המלאה לא להתעניין בכל המתרחש שם.

3. שלום בשטח משותף תלוי בתקשורת פתוחה. השטח המשותף של בני הזוג נוצר מתחת לחופה. הוא לא היה קיים לפני כן, לכן עד לאותו רגע לא היו כללי התנהגות בשטח הזה. הכללים האלה יקבעו ע"י בני הזוג. וכדי שהצד השני לא יצטרך לנחש אותם, חשוב מאוד פשוט לומר אותם בקול רם ולקבל את ההסכמה של בן הזוג.

תוכן שאסור לפספס
4 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
3
זה נכון חלקית. אדם שחש שתחום עניין החשוב לו מאוד, לא מעניין כלל את בן זוגו, יחפש מישהו אחר לשתף אותו. יש סכנה שזה עלול להיות בן זוג אחר. אין שחור לבן בנישואין. צריך ללמוד לוותר. להתגמש ולשמוע לבן הזוג שלך, זה חלק חשוב ומהותי. לא לאהוב מאכל- קביל, לא להתעניין במשהו שכ"כ חשוב לבן זוגך- שטות גמורה.
2
בדקת את המאמר הזה עם רבנים?
1
בעלי נהג להסתכל לי במייל ולהגיד לי מה הוא רוצה שאני לא יקבל יותר מיילים כאלו ולמה הגבת לזה ולמה ככה וכו' וכו.. הוא לא ככ הבין על מה אני מתעצבנת ככ , הוא הסביר לי שבזוגיות אין משהוא רק שלי , הכל של שתינו ואם אני מסתירה דברים אז כנראה שחסר בקשר.. אז לקח לי זמן להסביר לו שזה השתלטות על שטחים פרטיים
אולי גם יעניין אותך
זוגיות