![כלים חד פעמיים: לא צריך כשרות לפסח](https://images.kikar.co.il/cdn-cgi/image/format=webp,fit=contain,width=1200/2014/04/06/9eeb98a0-034d-11ef-a5b7-778804677e34__h565_w936.jpg)
הבדצ"ים עושים על חשבוננו כסף? ראש מחלקת כשרות בתעשייה וחרושת ברבנות הראשית - הרב חגי בר גיורא, מפרסם הבוקר (ראשון) ממצאי בדיקות שערך בנושא כשרות לפסח של כלים חד פעמיים.
מהבדיקה של הרב בר גיורא עולה כי ברוב הסוגים של הכלים החד פעמיים אין כל חשש לחמץ ואין צורך לחפש הכשר מיוחד לפסח - למעט נייר אפייה וכוסות נייר.
הרב בר גיורא מבהיר כי בכל ספק שמתעורר, על המסתפק לשאול את רבו.
להלן הפירוט על פי ממצאי הרבנות הראשית לישראל:
את מוצרי הנייר מייצרים מתאית נקייה או מנייר ממוחזר. בתהליך ייצור נייר מנייר ממוחזר - הנייר הממוחזר נשטף במים ומתפרק וחוזר למקורו לסיבי נייר. בבדיקות מעבדה לא נמצאו שאריות של עמילן בסיבי נייר בתהליך המחזור. בתהליך ייצור הנייר מוסיפים לסיבים: כימיקלים שלא ראויים לאכילה (בדרך כלל מנפט), חומרים מלבינים וחומרים מדביקים(לפעמים עמילנים) ואחר כך מחממים את הנייר. בחלק מקומות החום של האוויר מגיע ל-600 מעלות.
נייר סופג – לא צריך הכשר. בכל נייר סופג המיוצר בארץ לא מוסיפים עמילן מחיטה או תירס בכל השנה אלא עמילן מתפוחי אדמה או טפיוקה וחברה אחת מייבאת את הנייר מטורקיה ושם לא מוסיפים עמילן. במשך השנה משתמשים גם בנייר ממוחזר ואילו לייצור לפסח לא משתמשים בנייר ממוחזר. לכן מי שהשתמש בנייר סופג מהייצור לכל השנה עבור אוכל לפסח אף אם נעשה מנייר ממוחזר מותר לכתחילה לאכול את האוכל לפסח.
נייר אריזה לא צריך הכשר. המיוצר בארץ מצופה במשך השנה בעמילן תירס ולפסח מצופה בעמילן תפוחי אדמה. הציפוי לא יורד בשימוש למוצרים קרים ויבשים
נייר אפיה – צריך הכשר לפסח. מיוצר בחו"ל. לרוב אין בעיית כשרות לפעמים מצופה בסיליקון אולם שמעתי שיש מפעל שמצפה בעמילן מחמץ לכן צריך כשרות לפסח.
מפיות – מיובאות לארץ בדרך כלל אין בעיית כשרות לפסח.
כוסות נייר – עדיף הכשר לפסח מצופות מבפנים בחומר פלסטי לשם מניעת מגע בין הנייר לנוזל. המגע יתכן רק במקום הדבקת הכוס. בדרך כלל העמילן לא חמץ. לכתחילה צריך הכשר לפסח.
תבניות נייר - מצופות מבפנים בחומר פלסטי לשם מניעת מגע בין הנייר לבצק. אין מגע בין הבצק לנייר כי אין הדבקת פנימית. לכן אין בעיית כשרות לפסח.
כלים מפלסטיק – לא צריכים הכשר.