אימהות היא שטיח מורכב, ארוגה בחוטי אהבה הקשורים בקרבה ומחויבות בלתי מתפשרת לרווחת הילדים. בליבה של הרשת הסבוכה הזו נמצאת תופעה עמוקה ולעתים קרובות מורכבת, המכונה "מצפון אימהי".
מצפון אימהי, כשמו כן הוא- מצפן פנימי עמוק, המכוון היטב לצרכים ולרווחתם של הילדים. זה בא לידי ביטוי באינספור דרכים, מהביטחון העדין והתחושה שהיא עושה כמיטב יכולתה ועד לייסורים הרודפים שמטילים ספק בכל החלטה שהתקבלה. מדריך פנימי זה מעוצב על ידי ציפיות חברתיות, ערכים אישיים והקשר הרגשי האינטנסיבי בין אם לילדיה.
מצפונה של אמא הוא בן לוויה נוכח תמיד, המשפיע לא רק על החלטות משמעותיות אלא גם על הפרטים הקטנים בחיי היומיום. מהתזונה של ילדיה ועד לבחירת המסלולים החינוכיים, אמא חוקרת ומעריכה מחדש את הבחירות שלה כל הזמן. בדיקה זו נובעת מרצון עמוק לספק את החיים הטובים ביותר לילדיה.
לעיתים המצפון האימהי הופך למייסר:
ייסורי מצפון: האם זה דבר חיובי?
ייסורי המצפון אשר אימהות רבות חוות, יכולות להיות גם עדות למחויבות שלהן וגם מקור ללחץ עצום. ייסורים אלו נובעים לרוב מלחצים חברתיים, מהשוואות עם אימהות אחרות, או אפילו ציפיות מופנמות. חשוב להכיר בכך שבעוד שרמה מסוימת של השתקפות עצמית היא בריאה, אשמה מתמדת יכולה להזיק הן לבריאות הנפשית של האם והן לדינמיקה המשפחתית הכללית.
ייסורי המצפון יכולים להיות כוח חיובי, כאשר הם משמשים כמערכת בדיקה ואיזון, המניעה אותן להעריך מחדש בחירות ולחתור לשיפור מתמיד. זה מטפח אימהות של תשומת לב והורות מצפונית. עם זאת, כאשר המצפון הופך להיות מייסר לשם כאב ולא לשם תועלת, אלו עלולים להפוך לאשמה משתקת, המפריעה ליכולתה של האם לקבל החלטות בטוחות.
איך נתגבר על ייסורי מצפון שליליים?
חמלה עצמית: אימהות חייבות לתרגל חמלה עצמית, מתוך הכרה בכך ששלמות היא סטנדרט בלתי ניתן להשגה. ההבנה שטעויות הן חלק טבעי מהורות עוזרת להקל על אשמה מיותרת.
תקשורת פתוחה: שיתוף חוויות וחששות עם אימהות אחרות יכול לספק נקודות מבט חשובות והרגעה. הידיעה שאחרים מתמודדים עם אתגרים דומים יכולה לעזור לנרמל את מאבקי האימהות.
הצבת ציפיות ריאליות: אימהות צריכות להגדיר לעצמן ציפיות ריאליות, מתוך הכרה בכך שאינן יכולות לשלוט בכל היבט בחיי ילדן. אימוץ פגמים ואי ודאויות חיוני לשמירה על מצפון אימהי בריא.
תמיכה מקצועית: לעיתים, קבלת הדרכה מאנשי מקצוע בתחום הבריאות או מומחים להורות יכולה לספק עצות מבוססות ראיות, להקל על החרדות ולקדם תהליך קבלת החלטות מושכל יותר.
בתקווה שנהפוך את אתגרי המצפון האימהי כמנוע לצמיחה עבורנו ועבור הילדים!