"נהג חדש" הוא סטטוס מרגע קבלת הרישיון למשך שנתיים. על הנהג להיזהר שלא לעבור עבירות תעבורה חמורות במהלך השנתיים הללו (כגון: נהיגה תחת השפעת אלכוהול, גרימת תאונת דרכים, אי ציות לתמרור עצור, אי ציות לרמזור), שכן במקרה כזה רישיונו לא יחודש אוטומטית, והוא יחויב לעבור תיאוריה ו/או טסט מחדש. אם הנהג החדש לא עבר עבירות תעבורה חמורות במהלך השנתיים של היותו נהג חדש, רישיונו יחודש ל-5 שנים נוספות.
על נהג חדש להקפיד לקיים מספר דברים: "מלווה" - ע"פ פקודת התעבורה, בשלושת החודשים הראשונים לקבלת הרישיון הנהג החדש (שגילו מתחת ל-21) חייב לנהוג בליווי מלווה. הוא אינו יכול לנהוג ברכב לבדו. על המלווה להיות בן 24 ומעלה, ועליו להחזיק ברישיון נהיגה לפחות 5 שנים. אפשרות נוספת היא כי המלווה יהיה בן 30 ומעלה ויחזיק ברישיון נהיגה לפחות 3 שנים. על המלווה לשבת ליד הנהג.
"מספר נוסעים" ההגבלה לגבי מספר נוסעים קובעת, כי נהג שעוד לא מלאו לו 21 שנים לא יוכל להסיע ברכב שלו יותר משני נוסעים. אולם, אם יסע עם הנהג החדש מלווה, הנהג החדש יוכל להסיע יותר משני נוסעים. כמו-כן ההגבלה הזו לא חלה על נהג חדש בן 21 ומעלה.
מומלץ להקפיד על הצבת שלט "נהג חדש" - לאור החוק כי נהג חדש חייב להציב שלט או מדבקה בשמשה האחורית של הרכב, עם הכיתוב: "נהג חדש".
"השתלמות/רענון" - לאחר 3 שנים מיום הוצאת הרישיון, על הנהג החדש לעבור השתלמות נהיגה לנהגים חדשים. המטרה של הקורס היא לרענן את הכללים בקרב הנהגים החדשים, ולהטמיע בהם את החשיבות של ציות ונהיגה בטוחה.
"ענישה", נהג חדש שמפר את המגבלות שבחוק, נהג שנוסע ללא מלווה, נהג שנוסע עם מלווה מתחת לגיל 24 שמחזיק ברישיון נהיגה פחות מ-5 שנים, נהג שמסיע 4 נוסעים ברכבו או נהג שמפר מגבלות אחרות שמוטלות על נהג חדש צפוי לעונש. רישיונו יפסל ל-3 חודשים לפחות, והוא צפוי לפסילה מנהלית של 30 יום ואף השבתת הרכב.
בהמלצת עו"ד עמיקם לויתן העומד בראש המשרד, על הנהג להקפיד לא "להרשיע" את עצמו ב"בדברי הנהג" במקרה ונתפס על ידי נציג החוק.
עו"ד רוני פאלוך הינו פרקליט מומחה בנושאי תעבורה שותף במשרד "לויתן פאלוך עורכי דין".