כיכר השבת

שבוע שחם בו

חם לי / קר לי - למי שומעים? | על פי הלכה - מי מחליט על המזגן

השרב כבר איתנו - האם צריך להתחשב באלו שתמיד קר להם? | מה ההבדל בין נזק לנוחות? | ומתי צורך היחיד גובר אפילו על הרבים? (יהדות) 

|
קצת, נחת רוח אילוסטרציה
קצת, נחת רוח אילוסטרציה (צילום: שאטרסטוק)

ימי החום והשרב של הקיץ בעיצומם, אך חסד ה' שפר עלינו ואנו חיים בדור שמיזוג אוויר פועל עלינו 24 שעות ביממה, כך שבגדול המצב בשליטה ואפשר לחיות עם החום השורר. אך רבים מאיתנו שחולקים חדר משותף בעבודה, בבית הכנסת או בבית, המצב עדיין טיפונת מורכב. שוב ושוב אנו מגלים שעיקר המוטיבציה של הנוכחים מופנית ל'שלט של המזגן' - זה מעלה וזה מוריד, זה מכבה וזה מדליק וחוזר חלילה.

רבנים ומורי הוראה נתבקשו לא פעם להביע את דעתם בעניין כמו למשל בשו"ת רבבות אפרים (ח"ד סי' ריט) שכתב בנושא כי פעמים בכיתה לכל התלמידים חם ולתלמיד אחד קר אפילו שלובש בגד נוסף. לדעתו, במידה שלהם לא יגרם נזק ולאותו אחד יש חשש שינזק אזי אין היתר להדליק את המזגן כי אסור להזיק ליחיד.

עוד הוא מבאר שיש הבדל בין נזק לבין נוחות - כי בעניין הנזק היחיד מעכב את הציבור ואילו בעניין הנוחות וודאי שנוחות הציבור קודמת ליחיד.

עוד הוסיפו בספרי האחרונים לבאר כי דבר של רגילות יש כח לרבים לכפות על היחיד כמו שעל פי הלכה כופים את היחיד לבניית דלתות ושער לעיר (שו"ע סי' קסג) שהמה דברים מקובלים לפחות כמו מזגן בימות הקיץ הלוהטים וגם כאן דעת הרוב קובעת.

והאמת והשלום אהבו. 

תוכן שאסור לפספס
תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
אולי גם יעניין אותך
אקטואלי