
אנו בעיצומן של ימי חול המועד, ימים בהם רבים יוצאים לנפוש 'על מי מנוחות', מי בים ומי בנהר. והעיקר לצבור כוחות עבור הזמן הבא עלינו לטובה. בשם החזו"א אומרים כי 'הים הוא מתנה טובה שנתן ה' ליראיו' ואף החזו"א עצמו עשה לו מנהג קבוע ללכת להשקיף על הים אחת לתקופה. כולנו יכולים להזדהות עם התחושות, אך מה יש במים שמשרה שלווה שכזו? מהו הגורם?
בשנים האחרונות, עשרות מחקרים ברחבי העולם בוחנים את ההשפעה של מים – ובפרט מים טבעיים – על בריאות הנפש. המסקנה ברורה: שהייה ליד מקורות מים מפחיתה חרדה, משפרת ריכוז, ואף עשויה לשמש כלי טיפולי במצבים קליניים.
"יש משהו אינטואיטיבי ומרפא בהקשבה לגלים או לצליל של מים זורמים," אומרת ד"ר קתרין אוברברי, חוקרת מהאוניברסיטה הבריטית של פלימות'. מחקר שהיא ערכה מצא כי שחייה בים סייעה להפחתת תסמיני דיכאון בקרב משתתפים עם רקע של בעיות נפשיות.
אז מה בעצם קורה לנו בגוף כשאנחנו שומעים מים?
לדברי החוקרים, למים יש השפעה פיזיולוגית של ממש: "כשאנחנו שומעים מים – במיוחד מים זורמים בקצב אחיד – זה מפעיל את המערכת הפאראסימפתטית, זו שאחראית על הרגעה, נשימה עמוקה וריכוך תגובות סטרס."
מחקרים נוספים מאשרים את הקשר הזה. מחקר סיני רחב-היקף מצא שצפייה או שהייה ליד נחלים, ואפילו מזרקות עירוניות, משפרת את מצב הרוח הכללי ומפחיתה את הפעילות באזורים מוחיים הקשורים לחרדה.
מים כמינון תרפויטי – לא רק לשחיינים
וזה לא מסתיים בחוף הים. גם בריכות, מקלחות קרות או טיפולי מים (הידרותרפיה) צוברים תאוצה בעולם הטיפול הנפשי. בסקירה רחבה שפורסמה בכתב העת Complementary Therapies in Medicine, הודגש כי פעילות גופנית במים – אפילו הליכה – משפיעה לטובה על רמות קורטיזול, על דפוסי שינה, ועל מצב הרוח הכללי.
לא רק רוגע – גם זהות וחוסן קהילתי
מעבר להשפעה האישית, החיים לצד ים או נחל תורמים גם לתחושת שייכות וביטחון בקרב קהילות שלמות. כך נמצא במחקר חדש שפורסם בשנת 2024 ובחן תושבים באזורים חופיים המתמודדים עם עליית מפלס הים. הממצא המפתיע הוא שאנשים שחיים ליד הים דווקא חווים יותר חוסן נפשי, חרף האיומים הסביבתיים הנגרמים מהגאות. גם הסכנות לא הצליחו לערע את שלוות רוחם.
לסיכום: המנגנונים הפסיכופיזיולוגיים: איך זה עובד?
כאמור, למים יש השפעה על המערכות הגופניות, וזה עובד בכמה דרכים:
- הפעלה של המערכת הפאראסימפתטית – צלילים קצובים של מים מעודדים פעילות מוחית הקשורה להרפיה ומדיטציה.
- ירידה ברמות קורטיזול – חשיפה לנופים ימיים נמדדה כמפחיתה הורמוני סטרס.
- הסחת דעת טבעית – מים הם גירוי דינמי אך לא פולשני, ומסייעים בהפחתת rumination (בחשבות שליליות ה'תקועות' בראש וחוזרות על עצמן).
- העצמת תחושת העצמי – חוויה של אינסופיות הים מחזקת תחושת פרופורציה ומשמעות, מה אנו לעומת נפלאות הבריאה? 'מִקֹּלוֹת מַיִם רַבִּים אַדִּירִים מִשְׁבְּרֵי יָם, אַדִּיר בַּמָּרוֹם ה' (תהילים צג ד).
רוצים להירגע? לכו למקורות מים
אז אם אתם מחפשים דרך טבעית להפחתת מתחים בלי תרופות ובלי מסכים, זה הזמן לגלות את הכוח של הים, הנחל או אפילו מזרקה עירונית.
וגם אם אתם חיים בעיר ולא יוצא לכם לשהות בקרבת מקורות מים, סרטון של מים זורמים או ביקור קצר בפארק עם אגם יכולים להכניס שקט אמיתי לחיים. לפעמים, כל מה שצריך כדי לנשום – זה פשוט להקשיב.
קווה ה' יחליפו כח