שר הביטחון הנכנס ישראל כ"ץ הודיע היום (שישי) על הפסקת השימוש במעצרים מינהליים כנגד יהודים ומתיישבים ביהודה ושומרון.
בפגישה שקיים השבוע שר הביטחון כ"ץ עם ראש השב"כ רונן בר, הודיע לו שר הביטחון על החלטתו להפסיק את השימוש בצווי מעצר מנהליים נגד מתיישבים יהודים ביהודה ושומרון, וביקש ממנו להציב כלים אלטרנטיביים במקום.
שר הביטחון ישראל כ"ץ:
"במציאות בה ההתיישבות היהודית ביהודה ושומרון נתונה לאיומי טרור פלסטיניים חמורים, בתמיכת ובגיבוי ציר הרשע האיראני הפועל להקים חזית טרור מזרחית נגד מדינת ישראל, וננקטות סנקציות בינ"ל לא מוצדקות נגד מתיישבים וארגונים בהתיישבות - לא ראוי שמדינת ישראל תפעיל צעד חמור מסוג זה נגד מתיישבים.
במידה ויהיה חשד לביצוע מעשים פליליים, ניתן יהיה להעמיד את המבצעים לדין, ובמידה ולא, ישנם צעדי מניעה אחרים בהם ניתן לנקוט שלא במסגרת מעצר מנהלי. אני מגנה כל תופעת אלימות נגד פלסטינים ונטילת החוק לידיים ופונה גם להנהגת ההתיישבות לנקוט עמדה פומבית דומה ולהביע עמדה חד משמעית בנושא.
יש לאפשר לצה"ל ויתר גורמי הביטחון ואכיפת החוק לטפל בטרור ובאלימות הפלסטינית ולא ליטול את החוק לידיים", אמר השר כ"ץ בהצהרה.
בשב"כ קיימת התנגדות למהלך של שר הביטחון ומאמינים כי מעצר מינהלי הינו הכלי האפקטיבי היחיד כנגד המכונה "טרור יהודי" בשטחים.
קיים גם חשש מתגובה של ארה"ב להחלטה, בשעה שהממשל האמריקני בראשות ביידן לוחץ מאוד על ישראל בנושא "אלימות המתנחלים" וכבר הטיל סנקציות מספר פעמים על גורמים שונים. התגובה האמריקנית להחלטה צפויה לבוא בימים הקרובים.
דבר נוסף שעלול להיות בעוכריו של שר הביטחון הוא הנושא המשפטי והאפליה בין יהודים לשאינם, כאשר המעצרים המנהליים כנגד פלסטינים צפויים להימשך. ייתכן ובקרוב נראה עתירות לבג"ץ בנושא.
התגובות להחלטת שר הביטחון לא איחרו לבוא. חבר הכנסת צבי סוכות כתב בתגובה:
"מברך את שר הביטחון הנכנס ישראל כץ על החלטה צודקת מאין כמוה. המתיישבים ביהודה ושומרון אינם אזרחים סוג ב' ופרקטיקות המיועדות למלחמה באויב אמורות לשמש אך ורק למלחמה באויב!".
השר לביטחון לאומי איתמר בן-גביר כתב: "יש שר ביטחון בירושלים! מברך את חברי השר ישראל כ"ץ על בשורה חשובה ואדירה, החלטתו הבוקר להפסיק את מתן הצווים המנהליים למתיישבים ביו"ש, זה תיקון עוול של שנים רבות וצדק עם אותם אוהבי הארץ. ישראל, כל הכבוד!", כתב בן גביר.
חבר הכנסת אוהד טל כתב: "מברך את שר הביטחון על ההחלטה החשובה הזו. אם יש עבריינות ביו"ש צריך לטפל בה כמו כל עבריינות אחרת, באמצעות מעצר וכתב אישום, ולא באמצעים דרקונים ואנטי-דמוקרטים כמו מעצר מנהלי".
ח״כ לימור סון הר מלך כתבה:
"אני מברכת את שר הביטחון ישראל כ”ץ על החלטתו האמיצה להפסיק את השימוש בצווי מעצר מנהליים נגד מתיישבים יהודים ביהודה ושומרון. מדובר בהחלטה צודקת ונכונה, שמשקפת את ההבנה כי במציאות בה ההתיישבות עומדת מול איומי טרור חמורים, הסנקציות הבינלאומיות והמאבקים היום-יומיים על זכותנו לחיות ולבנות בארץ ישראל, מדינת ישראל אינה יכולה לפעול נגד תושביה בצעדים כל כך חמורים ופוגעניים.
החלטה זו היא צעד חשוב בדרך לשמירה על כבודם וזכויותיהם של אנשי ההתיישבות, המסכנים את חייהם למען מדינת ישראל. אני קוראת ליתר חבריי הכנסת מכל קצוות הבית להצטרף ולתמוך במהלך זה ולחזק את ידיו של שר הביטחון על מנהיגותו האחראית.
שר הביטחון! כל חברי הכנסת החתומים על מכתב זה תומכים בך. וכמובן גם אלו שטרם הספקתי להחתים. יישר כוחך".
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' בתגובה להחלטת שר הביטחון לבטל את השימוש בצווי מעצר מנהליים נגד מתיישבי יהודה ושומרון:
אני מברך את ידידי ושותפי, שר הביטחון ישראל כץ, על החלטה אמיצה ומתבקשת לבטל את השימוש בצווי מעצר מנהליים נגד מתיישבי יהודה ושומרון.
בהחלטתו ביטל השר כץ אפליה ארוכת שנים נגד מתיישבי יהודה ושומרון ושם קץ לעוול במסגרתו המתיישבים היו אזרחים סוג ב' והופעלו כלפיהם אמצעים דרקונים ולא דמוקרטיים שרמסו את זכויותיהם, אמצעים שלא מופעלים כנגד אף אוכלוסיה אחרת במדינת ישראל מלבד מחבלים ואויבים מסוכנים.
המתיישבים הם אזרחים שומרי חוק המתנגדים לכל סוג של אלימות או נטילת החוק לידיים, ואולם ככל שישנן תופעות פסולות כאלה חלילה הן אמורות להיות מטופלות על ידי המשטרה ומערכת המשפט בהתאם לסדרי הדין ודיני הראיות של הדין הפלילי, בדיוק כמו כלפי כל אזרח או אוכלוסיה אחרת".
הצגת כל התגובות