שנה וחצי אחרי הוצג התחקיר

תחקיר מוצב ארז פורסם: כך התרחש הטבח - דקה אחר דקה

בשיחה עם 'כיכר השבת' מבהיר גורם ביטחוני בנוגע לתחקיר מוצב ארז שמתפרסם כעת, כי התחקיר הושלם | התחקיר מעלה כי צה"ל לא עמד במשימת ההגנה על המחנה. חתירת כוח צה"ל למגע והלחימה בהתחלה תרמו להצלת חיים רבים ומנעו נזק בהיקף רב יותר. כמו כן עלה כי תקיפות חיל האוויר נטרלו חדירת עשרות מחבלים נוספים | "לא הייתה תוכנית להגנה" (חדשות)

|
4
| כיכר השבת |
סרטון שהופץ לתקשורת הזרה מאירועי הטבח של החמאס (צילום: דובר צה"ל)

גורם ביטחוני ששוחח הערב (ראשון) עם 'כיכר השבת' מוסר כי התחקיר המבצעי בנושא הקרב במעבר 'ארז' ומנהלת התיאום והקישור 'ארז' הושלם, וממצאיו הוצגו למשפחות השכולות ומשפחות החטופים.

בנוסף, התחקיר הוצג למשרתות ומשרתי המחנה ולכוחות שפעלו בו ביום האירוע. התחקיר סוכם על ידי מפקד פיקוד הדרום לשעבר, אלוף ירון פינקלמן.

צוות התחקור קבע כי צה"ל לא עמד במשימת ההגנה על המחנה. חתירת כוח צה"ל למגע והלחימה בשעה הראשונה, תרמו להצלת חיים רבים ומנעו נזק בהיקף רב יותר. בנוסף תקיפות חיל האוויר נטרלו חדירת עשרות מחבלים נוספים.

בהתקפה על מרחב המת"ק (מנהלת תיאום וקישור) נפלו תשעה חיילים ונחטפו שלושה בחיים, מתוכם חטוף חייל אחד עדיין מוחזק בעזה.

מממצאי התחקיר עולה כי למחנה חדרו בשלב הראשון כ-20 מחבלי נוח'בה, אשר ביצעו מעשי הרג, חטיפה, ביזה ופשעים אכזריים נוספים. בשלב מאוחר יותר, חדרו כ-100 מחבלים נוספים אשר חלקם מחבלי ג'יהאד אסלאמי וחלקם ללא שיוך ארגוני, שביצעו מעשי ביזה. כמו כן, בתחקיר עלה כי הכוח הלוחם שהוקצה למשימת ההגנה לא היה מספק, גם למול תרחיש מצומצם יותר.

התחקיר, שבוצע על ידי אלוף-משנה גידי כפיר-אלו וחברי צוות תחקור נוספים, ארך כשנה וכלל ראיונות ושיחות עם משרתי ומשרתות המחנה, כוחות ששהו ולחמו במרחב, ומפגשים עם המשפחות השכולות של הנופלים. במסגרת התחקיר, נאספו פריטי מידע, הודעות וחומרים, על מנת לייצר תמונה בהירה ומדויקת ככל הניתן של השתלשלות האירועים כהווייתם.

כחלק מכך, נאספו הקלטות של קולות קשר, איסוף מודיעין משלים, שימוש בחומרי חקירה של מחבלים אשר נתפסו בתחילת המלחמה. בנוסף, וידאו ממצלמות אבטחה, תשאולים ושחזורים בשטח.

התחקיר בחן את הלחימה במרחב מעבר 'ארז' ומנהלת התיאום והקישור 'ארז', שהיה מוקד אחד מתוך עשרות מוקדי לחימה במתקפת הפתע בשבעה באוקטובר. חדירתם של אלפי מחבלים לעשרות מוקדים במקביל, היא הגורם המרכזי שהקשה על הגעת כוחות הביטחון למוקדי הלחימה. סוגיה זו, אשר עולה במספר תחקירים, נמצאת במרכז התחקירים המטכ"ליים.

מרחב מעבר "ארז" מחולק למספר מרחבים: מרחב המעבר הרכוב, מרחב המעבר הרגלי (הטרמינל), מרחב המחנה (מת"ק 'ארז') ומתחם 'הבלון'.

ערב מתקפת הפתע, מרחב המעבר היה נתון באחריות גזרתית של צוות קרב גדודי 77 מחטיבה 7. במת"ק ׳ארז' הוצבה פלוגת העתודה של הגדוד (למעט מחלקה אחת שהוצבה במוצב אחר). מרחב מעבר 'ארז' אויש על-ידי כוח של חמישה מאבטחי "רשות המעברים", כמקובל בסופי שבוע.

בשעה 05:30 הגדוד ביצע ''כוננות עם שחר'', על פי הפקודות ובהתאם להערכת המצב שהייתה ידועה באותו הזמן.

בשעה 06:29 ארגון הטרור חמאס פתח במכת אש כוללת מרצועת עזה, שהופנתה בממוקד לעבר מחנות ובסיסי צה"ל בגזרה. מכת האש כוונה לריתוק וריכוז כוחות צה"ל במרחבים המוגנים, כדי להקשות על יציאתם להגן על היישובים ולנטרול אמצעי ההגנה. המחבלים פרצו את המכשול במספר נתיבי חדירה, מהם חדרו על גבי רכבים, אופנועים ובאופן רגלי.

פרטי הלחימה במעבר ארז בבוקר השבעה באוקטובר

ציר הזמנים שנבחן על ידי צוות התחקיר:

06:29 - 06:59: חדירת מחבלים ראשונה למרחב המעבר והמחנה

על פי אותם מקורות, כבר בשעה 06:32 מערך התצפיות בגזרה דיווח על זיהוי תנועת מחבלים על גבי טנדרים לעבר מרחב מעבר ארז. כלל החיילים שנכחו במרחב המחנה נכנסו למרחבים המוגנים.

בין השעות 06:32 - 06:42 מחבלים פרצו את גדר הגבול וחדרו לשטח הארץ ממספר מוקדים ונעו לעבר מחנה ארז, מעבר ארז וקיבוץ ארז. במקביל התצפיתנית הגזרתית דיווחה בקשר הגדודי על חדירות במספר מוקדים בגזרה.

בשעה 06:42 חדרו המחבלים למעבר 'ארז', התפרסו במרחב המעבר הרכוב ו"הטרמינל" (המעבר הרגלי), ועלו לגג תוך ירי צלפים לתוך המחנה. סגן מפקד פלוגת העתודה ניסה להגיע למרחב הטרמינל ולחבור למאבטחי "רשות המעברים", אך ללא הצלחה בעקבות ירי המחבלים מהגג. עקב כך, הוא הסתובב בחזרה ונסע למושב נתיב העשרה, שכן מהאזנה לרשת הקשר הגדודית הבין כי גם לשם חדרו מחבלים.

בשעה 06:50 מפקד המחלקה תדרך את חייליו להיערכות להתקפת מחבלים על המחנה על בסיס שני כוחות: כוח מ"מ וכוח סמל.

ב-06:52 חמשת עובדי "רשות המעברים", שהיו בטרמינל (המעבר הרגלי), הבחינו באמצעות מצלמות החמ"ל בהתקרבות של עשרות רבות של מחבלים, עלו לקומה השנייה של הטרמינל ונעלו עצמם באחד החדרים.

בשעה 06:54 הגיעה חוליית מחבלים לפאה הדרום-מזרחית של המחנה והניחה מטען על החומה במטרה להפיל אותה. הפיצוץ לא גרם לפריצת חומת המחנה. בזמן זה כרזה סמלת המבצעים להיכנס למרחבים מוגנים ונעולים. סמלת המבצעים הבחינה בהתקדמות המחבלים למתחם ה'בלון' והתקשרה לעדכן את מפקד כוח הבלון, שבתגובה פנה יחד עם הצוות את המתחם ופנה לכיוון החמ"ל.

לאחר מספר דקות, חדרו מחבלים למחנה דרך השער הדרומי בזמן שלוחמי כוח המ"מ אבטחו את ציר הכניסה שדרכו נכנסו המחבלים והחלו בחילופי ירי. כוח הסמל המשיך להילחם במחבלים, בזמן שכוח המ"מ נעל חלקו המזרחי של המחנה, כדי למנוע חדירה נוספת דרך השער הראשי. באותו הזמן, אחד הלוחמים בכוח המ"מ הבחין במחבל על גג הטרמינל וחיסל אותו.

06:59 - 07:20: חדירת האויב והלחימה במת"ק

בשעה 07:00 שלושה מלוחמי הבלון רצו לכיוון מיגוניות ברחבת החניה. לאחר שמצאו שאלו היו נעולות (הוסבו למשרדים), הם המשיכו והסתתרו ב'שרוול' הבטונדות. כדקה לאחר מכן, מפקד הבלון הצטרף אליהם.

במקביל, המחבלים פרצו את השער הראשי. המפקד התורן מיחידת המת"ק ירה לעברם ועיכב את כניסתם למחנה. בשעה 07:04 חזר מפקד התורן לחמ"ל, לאחר שנגמרה לו התחמושת ונעל את הדלתות. בשלב זה, המחבלים חדרו למחנה דרך השער הראשי והתפצלו למספר מוקדים במחנה.

מיד לאחר מכן, אחד המחבלים זרק רימון לכיוון הכניסה לחדר האוכל. בתגובה לפיצוץ, לוחמי הבלון יצאו משרוול המיגון שהיו בו ורצו לכיוון החמ"ל, תוך שהמחבל ירה לעברם. כתוצאה מהירי אחד הלוחמים נפל בדרכו לחמ"ל והלוחם השני נפטר מפצעיו מאוחר יותר בחמ"ל.

במקביל, מספר מחבלים התקדמו לכיוון מתחם מגורי המת"ק, הרגו שלושה חיילים וחטפו שלושה נוספים בחיים.

ציר הזמן
ציר הזמן

07:20 - 09:30: המשך הקרבות במת"ק

בשעה 07:22 כלי טיס של חיל האוויר תקף במרחב. באותן הדקות, כוח המ"מ ניהל לחימה עיקשת מול מספר מחבלים סביב המיגוניות בחניה. בקרב זה נפל לוחם ונפצע לוחם נוסף. בעקבות הפגיעה בכוח, המ"מ ביקש תגבורת מהסמל. מספר דקות לאחר מכן, חבר אליו הסמל עם שלושה לוחמים נוספים. בסמוך למועד החבירה בין הכוחות, מחבלים פתחו באש לעבר כוח הסמל והרגו את הסמל. מפקד המחלקה הסתער לעבר המחבלים וחיסל שניים מהם. הלחימה נמשכה ובשעה 07:34 שוגרו מספר טילי נ"ט לעבר כוח המ"מ. אחד מהלוחמים נהרג מהירי.

במטרה לצבור כוח נוסף ולהתארגן מחדש להמשך הלחימה, פנה כוח המ"מ לכיוון מגורי הפלוגה בכדי לצרף אליו לוחמים מהמטבחון. כשהמ"מ זיהה מחבל במרחב, הוא שינה את כיוון התנועה של הכוח לעבר מגורי הקצינות, כדי להיערך להמשך לחימה באופן מאובטח יותר. בכוח המ"מ היו שני לוחמים כשירים, המ"מ ולוחם נוסף היו פצועים. בשעה 07:38 הכוח נכנס למגורי הקצינות, אבטח את עצמו וניהל לחימה מהמגורים. בלחימה זו נפל לוחם. הכוח, בפיקוד מפקד החוליה ירה לעבר מחבלים שנעו לעברם במרחב "המטבחון" וחיסלו שניים מהם.

החל משעה 08:22 החלו תקיפות של כלי טיס לעבר רכבי אויב במרחב הגדר. חלקם נפגעו והאחרים הסתובבו בחזרה לרצועת עזה. תקיפות אלו עצרו גל נוסף של מחבלים.

בשעה 08:30 הקרבות במחנה הסתיימו.

בין השעות 09:00–09:30 מפקד הפלוגה הנחה את כוח מפקד החוליה להיכנס למרחב מוגן במטבחון, כיוון שכוחות חיל האוויר עתידים לבצע ירי נרחב במרחב.

09:30 - 15:00: המשך קרבות במת"ק וחדירה נוספת של מחבלים

בשעה 09:30 הגיע המ"מ למרחב המטבחון (שהיה בפיקוד מפקד החוליה), ולא ראה את הכוח שהיה אמור לאבטח את האזור (בעקבות הנחית מפקד הפלוגה להיכנס פנימה), ולכן הסיק שאין עוד את מי להציל במחנה.

בשעה 10:30, מחבלים מארגון הג'יהאד האסלאמי ומחבלים נוספים ללא שיוך ארגוני חדרו למחנה והחלו בשורה של מעשי ביזה ושריפה. בשלב זה, המ"מ הסתתר עם לוחם נוסף, תוך שהוא שמע מחבלים והעריך כי לא נותרו חיילים לחלץ. בפועל, בניגוד להבנה של המ"מ, היו עוד חיילים בבסיס. בשעה 13:30 המ"מ יצא יחד עם לוחם שהיה איתו דרך חממות מושב נתיב העשרה וחבר לרבש"ץ של המושב.

15:00 - 23:00: סריקות וטיהור המרחב

בין השעות 15:00–15:30 כוח יחידת יהל"ם הגיע למרחב המחנה. הכוח החל לנוע לכיוון המת"ק כבר בשעה 14:00, מתוך הבנה שלוחמיו יתקלו שם בעשרות מחבלים. הכוח חולק בהגעתו לשתי גזרות, כאשר כל כוח סרק וטיהר את גזרתו, ואיתר את החיילים במקומות מחבואם. הכוח לא נתקל במחבלים חיים במהלך הסריקות.

בשעה 15:45 כוח מסיירת צנחנים, נע למרחב הטרמינל (המעבר הרגלי) וחילץ את חמשת עובדי "רשות המעברים" ששהו בתוך חדר התקשורת. הכוח לא נתקל במחבלים חיים במהלך הסריקות. בשעה 19:00 לערך, כוח יהל"ם ריכז והוציא את כלל חיילי וחיילות המת"ק לצומת יד מרדכי, ולאחר מכן פינו לצומת את כלל החללים והפצועים ברכבי היחידה. בשעה 23:00 האחריות על המחנה חזרה לכוח הגזרתי.

להלן עיקרי מסקנות תחקיר הקרבות במעבר 'ארז' ומת"ק 'ארז':

1. בפעולת הכוחות במחנה בלט פער ביכולת לעבור ממצב התגוננות לעיבוי מערך, בלימת התקפת האויב והשמדתו. מהתחקיר עלה כי היה ניתן לבלום את האויב ולהביא לסיום הלחימה בתוצאות שונות, לו הייתה מתבצעת היערכות שונה של הכוחות.

2. מימוש תכנית ההגנה – הכוח הלוחם שהוגדר למשימת ההגנה ב"תיק הגנת המחנה" – אין בו די להגנת המחנה גם בתרחיש חדירה מֵקֵל משהיה בפועל.

מחלקת העתודה הגדודית הייתה במחנה בזמן ההתקפה (ולא הוצבה להגן על יישוב הנתון בגזרתה). בכך היה סדר הכוחות במחנה גדול משהוגדר למשימת ההגנה ב"תיק הגנת המחנה". הימצאותה של מחלקת העתודה הגדודית במחנה מנעה תוצאות חמורות יותר. על אף זאת, הכוחות לא עמדו במשימת הגנת המחנה.

מרחב השער הראשי הוכרע באש האויב בשלב מוקדם של המתקפה, ועקב כך התאפשרה חדירה מהירה וללא התנגדות למרכז המחנה. בנוסף, לכוחות במחנה הייתה כחצי שעה (בין השעות 06:35-06:59) מהרגע שבו זוהו המחבלים על גג הטרמינל ועד חדירתם למחנה, זמן זה לא מוצה לארגון הכוחות או לתדרוך של כלל הכוחות במחנה.

3. היעדר פיקוד ושליטה – באירוע בלט היעדרם של פיקוד ושליטה אחודים לתיאום וסנכרון בין הכוחות במרחב. מפקדי המת"ק חברו לחיילים באופן חלקי בטלפון ולא פיזית ולא בוצע "ירוק בעיניים" לכלל החיילים. עקב כך, רבים מחיילי המת"ק פעלו על דעת עצמם. בנוסף, היעדר חמ"ל אחוד של הפלוגה והמת"ק פגע בניהול ובסנכרון הלחימה וביכולת להכווין את כוח המ"מ לאויב במחנה.

4. צוות התחקור ציין לחיוב את החלטת מג"ד 77 בתחילת ההתקפה לשלוח את כוחותיו הזמינים להילחם ביישובים הסמוכים ולהגן על התושבים על פני הגנת המת"ק.

5. ארגון המרחב - מת"ק 'ארז' היה ערוך כמחנה רב-יחידתי ולא כמוצב על אף סמיכותו לגדר הגבול ולכן לא הוכשר להתגוננות, כושר לחימה ושהייה במחנה. מיקום מחנה רב-יחידתי במרחב זה והצבת יחידה מנהלתית גדולה במיקום כזה, היוו תורפה מבצעית מובנית ביכולת להגן על הכוח ולספוג התקפות במרחב.

6. סיוע אש – במרחב הגזרה לא הוצב כוח ארטילרי שיכול היה לתת מענה ולסייע לכוחות בזמן ההתקפה. התקיפות האוויריות היו אפקטיביות, פגעו ברציפות בהתקפה נגד הכוחות, מנעו חדירת מחבלים נוספים לתוך מדינת ישראל והסיגו את המחבלים במרחב ההתקפה חזרה לשטח רצועת עזה.

7. כוננות מבצעית – ירי תלול מסלול כסימן להתקפה אפשרית של האויב לא הוטמע בקרב הכוחות. כמו כן, הימצאות לוחם ללא נשק במרחב מת"ק 'ארז' היווה פגיעה במשמעת מבצעית בסיסית המצופה מלוחם ומפקדיו.

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

4 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

4
ארדוף אויבי ואשיגם ולא אשוב עד כלותם
אביחי
3
שלא ישאר שום מחבל בעזה צריך להרוג אותם
אברהם
2
מה זה הסרתון הזה פחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחחח
יאיר
תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות