כיכר השבת

מחקר קהילות מקיף וייחודי

החוקר גילה: המזון הפשוט שמאריך חיים ב-8 שנים

חוקר בינלאומי חושף: התושבים הבריאים ומאריכי-החיים ביותר בעולם צורכים מזונות מסויימים באופן יומיומי | מחקר שנעשה במשך שנים בקרב קהילות מאריכות ימים (אזורים כחולים) העלה מסקנות מפתיעות בנוגע להרגלי אכילה (בריאות)

| 11 | כיכר השבת |
מזון יכול להאריך ימים
מזון יכול להאריך ימים (צילום: א.ל)

דן בוטנר, יזם וחוקר שהקדיש עשורים לחקר "אזורים כחולים" - קהילות ייחודיות ברחבי העולם בהן אנשים חיים חיים ארוכים ובריאים עד ומעבר לגיל 100 - גילה מכנה משותף מפתיע: שעועית וקטניות אחרות מהוות מרכיב מרכזי בתזונה היומיומית שלהם.

"בכל אזור כחול שביקרתי בו, שעועית וקטניות אחרות היו - ועדיין - מרכיב עיקרי בתזונה היומית," מספר בוטנר. אזורים כחולים אותרו באיקריה שביוון, באוקינאווה שביפן, בניקויה שבקוסטה ריקה, בלומה לינדה שבקליפורניה ובאי סרדיניה שבאיטליה. תושבי אזורים אלה חולקים סביבת חיים ואורח חיים משותף, כולל תזונה מבוססת צמחים, שמדענים מאמינים כי תורמים לאריכות ימיהם.

בסרדיניה, שם נחקרה אחת הקבוצות הראשונות של בני מאה, חומוס ופול הם הקטניות המועדפות. החומוס הוא מרכיב עיקרי במרק מינסטרונה שנאכל לרוב ביותר מארוחה אחת, מה שמאפשר לתושבי סרדיניה ליהנות מיתרונות הקטניות לפחות פעמיים ביום. המתכון, אותו ביקש החוקר לדעת, ניתן לבוטנר על ידי אחד משלושת האחים ושש האחיות למשפחת מליס מפרדספוגו שבסרדיניה, שלדבריו היא "המשפחה ארוכת החיים ביותר בעולם".

מדוע דווקא קטניות? כל בני משפחת הקטניות עשירים בנוטריינטים, כולל נחושת, ברזל, מגנזיום, אשלגן, חומצה פולית, אבץ, ליזין (חומצת אמינו חיונית), חלבון וסיבים תזונתיים רבים. "הסיבים מתגמלים אותך במיקרוביום בריא במעיים, דלקתיות נמוכה יותר ותפקוד חיסוני משופר," מסביר בוטנר, ומציין כי "רק 5% עד 10% מהאמריקאים מקבלים את כמות הסיבים הנחוצה להם."

לכל סוג קטנית פרופיל תזונתי שונה, ולכן צריכת מגוון קטניות עשויה להיות המיטבית. שעועית אדוקי מכילה יותר סיבים מזנים רבים אחרים, בעוד שפול עשיר בנוגד החמצון לוטאין. שעועית שחורה וכליות אדומה כהה מלאות באשלגן וחומוס עשיר במגנזיום.

"קטניות גם עשירות בחלבון צמחי, שבריא יותר כי יש בו יותר רכיבים תזונתיים עם פחות קלוריות מחלבון מן החי," מוסיף בוטנר. למעשה, שילוב קטניות עם דגנים מלאים מספק את כל חומצות האמינו שמרכיבות חלבון שלם מבחינה תזונתית - בדומה למה שנמצא בבשר.

מחקרים מצביעים על היתרונות הבריאותיים של קטניות, ומאששים את מה שתושבי האזורים הכחולים ידעו מזמן. הסיבים המסיסים בקטניות יכולים להפחית כולסטרול ולעזור במניעת סוכרת סוג 2 על ידי ייצוב רמות הסוכר בדם. מחקר משנת 2001 מצא שאכילת קטניות ארבע פעמים בשבוע הפחיתה מחלות לב ב-22%. מחקר משנת 2004 מצא שאנשים חיו בערך שמונה שנים נוספות על כל צריכה של 20 גרם קטניות.

בנוסף ליתרונות אלה, הקטניות הן גם זולות לרכישה וניתן לגדל אותן בבית במגוון סוגי אדמה, מה שהופך אותן למזון מושלם, שעוזר לאוכלוסיות מעוטות-יכולת לחיות חיים ארוכים יותר.

מקור: CNN Health

תוכן שאסור לפספס
11 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
10
תאכלו חמין
ימין
9
בנוסף?
הסיפא היתה צ"ל ברישא
8
לא נכון .קטניות לא מתאימות לי דווקא.
חוני

הצגת כל התגובות

7
שכחת לציין שהם חיים באזור ללא מלחמות וצרות. מזג אויר מושלם ללא זיהום אויר. גנים שונים וכו
שרונה
6
עליכם להביא גם דעות הפוכות. פרופ' שאול ניומן מיוניברסיטי-קולג' בלונדון חקר את נושא האיזורים הכחולים, וטוען שזה רמאות של התושבים בזיוף גילם, כדי לזכות בקצבאות...
אפי
5
מה עם עגבניות,שום בצל וכו'!!!!!
אנצי!!!!
4
ומה עם כאבי בטן עזים אחרי קטניות, חומוס ודברים דומים?
שלמה
3
מעניין ב 8 שנים. לא בשבע או שש או חמש וחצי שנים. מגוחך.
אלכס לוין
2
מעניין מאוד קטניות טובות לאדם ,ומי שסובל מקטניות מה עושים
אורלי ויצמן
1
אני נמנע מאכילת קטניות ושעועית כדי לשמור על בריאותם של אחרים. מינון של אוויר לנשימה כולל 21% חמצן לפחות. לאחר אכילת קטניות הסביבה הופכת רעילה.
פרידל פארצמאכן
ביום שלא יוצאים דוקא כדאי לאכול, מקסימום , מתרחקים .
פלוצמן
אולי גם יעניין אותך
בריאות