כיכר השבת

כושר הופך אותנו לחכמים יותר

מחקר חדש מאשר כי לפעילות גופנית, ישנה השפעה על אופן הירידה ביכולות הקוגנטיביות. הפעילות הגופנית שהוכחה כמועילה היא בעיקר פעילות אירובית. כדי להגיע לתוצאות טובות, נדרשת פעילות גופנית שבועיות. אך צריך להוציא כמות מסויימת של קלוריות. ככל שתעשו שימוש במספר קלוריות גבוה יותר כך ההשפעה על הקוגניצה תהיה חיוביות יותר

| 28 | כיכר השבת |
אילוסטרציה
אילוסטרציה (צילום: מאיר אלפסי)

קשה לכמת את הפרמטרים הרבים שמשפעים על מוחינו, החל מהגנטיקה הבסיסית שלנו ועד ההשפעות החינוכיות שספגנו במהלך השנים.

מחקרים רבים בשנים האחרונות מאשרים כי יש קשר ישיר בין אורח החיים שלנו, לבין רמת הקוגניציה שלנו. תזונה, פעילות גופנית, מידת צריכת האלכוהול, עישון ושינה טובה התגלו כמשפעים מאוד על תפקוד המוח. עם הזמן מוארים עוד ועוד פרמטרים המשפיעים על רמת הקוגניציה שלנו.

כעת מתפרסם שוב מחקר המאשר כי לפעילות גופנית, ישנה השפעה על אופן הירידה ביכולות הקוגנטיביות. הפעילות הגופנית שהוכחה כמועילה היא בעיקר פיעלות אירובית, לעומת זאת פעילות גופנית הכוללת הרמת משקולות הוכחה כמועילה פחות.

הפעילות האירובית שנבדקה מתבצעת בדופק של כ-80% מהדופק המרבי, ביצוע פעילות אירובית בדופק גבוה מפעילה את המערכות הגוף השונות באופן שונה מבדופק נמוך.

המשקל יורד, האינטלגנציה עולה

בכדי להגיע לתוצאות טובות, נדרשת פעילות גופנית שבועיות. אך צריך להוציא כמות מסויימת של קלוריות. ככל שתעשו שימוש במספר קלוריות גבוה יותר כך ההשפעה על הקוגניצה תהיה חיוביות יותר.

במחקר שנערך במוסד לבריאות הציבור בפריז, נבדקה השפעת הפעילות הגופנית על הקוגניצה, אצל נשים עם בעיות בכלי דם (התקפי לב, מחלות עורקים וכו'). אנשים הסובלים מבעיות סיקולריות (כלי דם) הם גם בסיכון גבוה לירידה ברמה הקוגניטיבית.

בניגוד למחקרים קודמים שבדקו את ההשפעה על הרמה הקוגנטיבית אצל אנשים בריאים, כאן נבדקה ההשפעה אצל נשים עם מחלות הגורמות לבעיות קוגנטיביות, והתוצאות מפתיעות.

הניסוי נמשך כ-16 שנים, ונערך על נשים עם לפחות שלושה גורמי סיכון למחלות עורקים. בניסוי השתתפו 2,809 נשים בנות 65 ומעלה. בתחילת הניסוי דיווחו הנשים על רמת הפעיות הגופנית שהן מבצעות. במקביל עבור הניסוי מבדקים קוגנטיביים על ידי ראיונות טלפוניים, שכללו מבדקי קוגניציה, זיכרון מילולי ועוד.

המבדקים נערכו כשלושה פעמים לאורך הניסוי, ונמצא קשר ישיר בין רמת הקוגניציה לרמת הפעילות הגופנית.

המסקנה: פעילות גופנית סדירה הכוללת הליכה, מביאה לשימור טוב יותר של הרמה הקוגניטיבית, בוודאי אצל אנשים בריאים (כמו שהוכח במחקרים קודמים). והבשורה המיוחדת במחקר זה כי גם אצל נשים מבוגרות להם בעיות עורקים, כושר גופני משפר את הכושר הקונטיבי.

תוכן שאסור לפספס
28 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
10
"הדברים שבפרק הזה כלולים מדברי הרפואות במאמרי חז"ל, מפוזרים בכל התלמוד... והם פרטים פשוטים וצריכים לכל, והכל מודים בהם" (מגדל עוז שם, הלכה א')
ברוך
9
"הואיל והיות הגוף בריא ושלם מדרכי ה' הוא... כל זמן שאדם מתעמל ויגע הרבה ואינו שבע ומעיו רפין אין חולי בא עליו וכחו מתחזק, ואפילו אוכל מאכלות הרעים. וכל מי שהוא יושב לבטח ואינו מתעמל, אפילו אכל מאכלות טובים ושמר עצמו על פי הרפואה, כל ימיו יהיו מכאובים וכחו תשש" (רמב"ם הלכות דעות פרק ד' הלכה א'- ט"ו)
שושן
8
"אמר רבא: וחד מינן, כי סליק להתם, עדיף כתרי מינייהו. נראה, מפני שהיה כוחם לתורה יותר, שהיו בעלי בשר יותר, ולפיכך כאשר עלו לארץ ישראל היו מעמיקים יותר בחכמה, כי אשר הם בא"י הם דקי הטבע ולא היו יכולים להעמיק כ"כ בחכמה, שאין כוחם על זה, ולכך אמר ר' יוחנן (ב"מ פד.) חילך לאורייתא. אבל בבל אינם דקי הטבע,
יוסף

הצגת כל התגובות

7
"רב יוסף איעסק בריחיא (רש"י: "כדי שיחמם ויזיע"). רב ששת איעסק בכשורי (רש"י: "לשאת קורות ומשאות"), אמר: גדולה מלאכה שמחממת את בעליה" (גיטין סז:)
יהודה
"ששאר כל אדם יוכלו לעשות שאר מלאכות כבדות כגון לחטוב עצים, שלא היו יכולים לעשות רב יוסף ורב ששת, דהוו סגי נהורי, ואמר דמכל מקום היו עושין מלאכות כבדות כגון בריחיא ובכשורי" (חידושי אגדות למהרש"א, שם)
חיים
6
"מאי מתעמל, כגון האי דכייף רישיה ביני בירכיה" (מסכת כלה רבתי, פרק ט') = כפיפות בטן "אי זה הוא מתעמל, זה שדורסים על גופו בכח עד שייגע ויזיע" (רמב"ם, הלכות שבת פרק כ"א הלכה כ"ח) = שכיבות סמיכה
אלחנן
פרק י׳....
ד״ל
אפשר לפרש את זה כתרגיל של מתיחת הגב, דבר מאוד מועיל לנפש
מיצי
5
"יש חולי בגוף, מי שמתאוה לאכול. אבל מתוך שאינו מתעמל בשום מלאכה, יביא לו חולי הגוף, כמ"ש "תאות עצל תמיתנו, כי מאנו ידיו לעשות" (מהרש"א, יומא פו.)
דניאל
יש אברכים עצלנים שלא רוצים להתאמן, אוכלים כל היום ואומרים שזה ביטול תורה
יעקב
4
כי אכפת להם מעצמם, ויש להם מספיק כוח רצון בשביל להוציא את עצמם להליכה. כוח רצון משמש גם ללמידה ולכן הקשר יכול להיות בהחלט גם הפוך והמחקר לא מלמד כלום. אבל כשהמסקנה כבר ידועה מראש לא צריך הגיון
מוטה
3
כל הגאונים למדו כל היום בלי לישון כמעט ובלי פעילות גופנית. אז מה תגידו על זה? (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
הרב אגמון
בפעילות גופנית בשביל הנפש והרמב"ם מרחיב על כך וידוע שיגיעה גופנית היא דבר חיובי ואלה שלא עסקו ב"ספורט" לא נצרכו לכך כי את הכביסה עשו ביד, לעבודה הלכו ברגל (או רכבו על חמור) וכו'
מיצי
2
הרב וואזנר עושה כושר הרב שטיינמן עושה כושר הרב עודיה עושה כושר וכו' וכו' על זה נאמר בובה מיעשס
זקן ואינה לפי כ
1
"יומא חד הוה קא סחי רבי יוחנן בירדנא. חזייה ריש לקיש ושוור לירדנא אבתריה. אמר ליה, חילך לאורייתא". רש"י: "כמה כוחך יפה לסבול עול תורה" (בבא מציעא פד.)
משה
אולי גם יעניין אותך
בריאות