פרק ד': את הפולמוס המעניין על "אשת לוט" פסק שר התורה הגר"ח קנייבסקי לאחר שהראו לו תמונה של "אשת לוט" - נציב המלח הידוע בכביש 90 בדרום ים המלח, ונשאל האם היא "אשת לוט" המקורית?
וענה הגר"ח שאם אין שוורים במהלך היום מלחכים את רגליה, ואם אין היא צומחת בלילה כמו שכותבים חז"ל - אז לא מדובר באשת לוט. (ומוכח שנקט הגר"ח כ'פרקי דרבי אליעזר' אותו צטטנו בפרקים קודמים שכתב ששוורים מלקקים את רגליה, ולא על עיזים כתיאורו של 'גלילות ארץ ישראל" לרבי גרשון בן אליעזר הלוי אותו ציטט ספר 'סדר הדורות').
- סיפורה של גברת: האם ה'נציב המלח' הינו 'אשת לוט'?
- לשם מה השאיר הקב"ה את אֵשֶׁת לוֹט בארץ?
- מדוע הרמב"ם השמיט את ההלכה של הברכה על "אשת לוט"?
החוקר החב"די הרה"ח יהושע מונדשיין בסדרת מאמריו המחודדת 'סיפורים וגלגוליהם', שהדהימה את חסידות חב"ד תחת הכותרת: "פתי יאמין?" (שטרועם נט שם), הביא מספר רב של תמונות סותרות זו את זו.
בין היתר הביא מונדשיין שני אתרי 'בור יוסף בדותן', שתי תמונות של הבעש"ט שאינם דומות זו לזו. תמונה זהה של המגיד ממזריטש והגר"ש מסלאנט. כמה תמונות המיוחסות לאדונינו הגר"א שאינן קרובות זו לזו, וכן את נושא מחקרנו אשת לוט בחופו המערבי של ים המלח, ואשת לוט נוספת בחופו המזרחי של ים המלח.
ברם, יש לעיין על איזו מהגברות הללו התכוונו רבותינו שהיא אשת לוט המדוברת? (ואולי יש ליישב שתרי אשת לוט הוו).
ונראה שצריך לילך בדרכו של שר התורה, ויש לבדוק האם שוורים מלחכים את רגליה בכל יום. ביקרתי באשת לוט שנמצאת בארץ בחופה המערבי של ים המלח, ונוכחתי לראות בעיני שאין עיזים או שוורים שמלקקים את רגליה בכל יום.
לצערי נבצר ממני לבקר ב"אשת לוט" השניה, בעבר הירדן המזרחי במדינת ירדן, ולראות האם אליה מגיעים שוורים או עיזים ללקק את רגליה...
המשך יבוא...
- לתגובות, הערות, הארות, וכן לשליחת חומרים, מסמכים, ורעיונות למאמרים העוסקים בתחום היסטוריה יהודית, נא לפנות לכתובת אימייל: sisraerl@gmail.com
הצגת כל התגובות