כיכר השבת

02114

הקוד: כך תדעו אם החמץ יוצר לאחר הפסח

חג הפסח מאחורינו, הגיע הזמן למלא את הבית, שוב, במוצרי החמץ, אך יש המקפידים לרכוש רק חמץ שיוצר לאחר הפסח • בפנים: הקוד שיגלה לכם - מתי בדיוק יוצר החמץ?! (אקטואליה)

| 14 |
חמץ לאחר הפסח
חמץ לאחר הפסח (צילום: Avshalom Sassoni/Flash90)

התכוננו כל-כך הרבה לחג הפסח, ו.. הופס, הוא כבר מאחורינו. מהר יותר ממה שדמיינו ורצינו.

כולנו ערכנו מכירת חמץ לגוי - אלפים רבים דרך המכירה של "כיכר השבת" - אך ישנם המקפידים שלא לאכול חמץ שנמכר לגוי, ונמנעים מצריכת חמץ שעבר עליו הפסח - מחשש שמא לא נמכר כראוי או שסבורים כי לא מהני מכירת חמץ בחמץ ודאי, כדעת הגר"א והחזו"א.

חלק מהמחמירים מסתפקים בחמץ ש"נאפה לאחר הפסח", כאשר המשמעות הינה שהקמח ויתר מרכיבי המוצר נמכרו לגוי - אך המוצר עצמו יוצר לאחר הפסח, ויש המהדרים ומקפידים לצורך חמץ שעשוי מקמח ש"נטחן לאחר הפסח".

כיצד נוכל לדעת מתי באמת הכינו את החמץ?

האפשרות הפשוטה והאמינה ביותר היא תאריך הייצור המוטבע על כל מוצר. בחלק מהמוצרים תאריך הייצור מופיע בצורה ברורה עם התאריך המלא בו ייצרו את המוצר, ושנה זו מדובר על 24/04/2022, שזה היום הראשון שלאחר חג הפסח, שהסתיים ב-23/04/2022 עם השבת שנסמכה לשביעי של פסח.

אך ישנם מוצרים שבהם תאריך היצור נכתב בצורת "קוד יצור", המכיל בתוכו מספרים שונים המשמשים את המפעל לצרכי מעקב ובקרה.

השיטה המקובלת היא למספר את כל הימים שבין ה-1 בינואר ל-31 בדצמבר, כשכל יום מקבל מספר עוקב, וכך הוא מצוין בקוד היצור בתוספת השנה.

היום, יום ראשון, 24 באפריל 2022, הוא היום ה-114 מתחילת השנה הלועזית. אם כן, קוד היצור שלו אמור לכלול את הספרות 02-114, כלומר, היום ה-114 בשנת 2022, ואם המוצר יוצר כבר אמש, מיד לאחר צאת השבת, אז - 02-113.

לעיתים, הקוד כולל רק את הספרה האחרונה של השנה, כלומר "2114", כשה-2 הראשון מסמל את שנת 2022.

יצוין כי במוצרים של מפעלים מסוימים מופיעות לעיתים עוד ספרה אחת או שתיים, כגון 02-114-2, המסמלות את המשמרת או המפעל ואין להן חשיבות לתאריך הייצור לעניין החמץ.

לפי זה, כל המוצרים שיוצרו לפני סוף פסח תשפ"ב, הקוד שלהם יהיה עד 02114.

לתשומת לב: ישנם מוצרים שהקוד מסמן את תאריך אריזת המוצר ולא תאריך הייצור ויש לשים לב לכך. בנוסף, מוצרים שיוצרו לפני הפסח עלולים להופיע על המדפים בהמשך הקיץ, למקפידים.

תוכן שאסור לפספס
14 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
11
טילונים של חברת שטראוס מיצרים אותם פעם בשנה באדר אז כל השנה הם חמץ שעבר עליו הפסח, למי שמקפיד
לתשומת לב
10
"בנוסף, מוצרים שיוצרו לפני הפסח עלולים להופיע על המדפים בהמשך הקיץ, למקפידים." זה נכון במאה אחוז כולם מקפדים אחרי פסח ואז בתמוז הם מוצאים לנו את כל מה שנאפה לפני פסח, כי אף אחד כבר לא בודק!!!
כנסו- חשוב
אוסיף על דבריך להשלים את התמונה. 1.אמר לי סוכן מזון גדול מדרום הארץ,יהודי יר"ש,כששאלתי אותו אם יש לו סחורה שיוצרה אחר הפסח:"אתה חושב שאוסם הפסיקו את היצור בטו בשבט? לא,הם עבדו עד ערב פסח והמחסנים שלהם מלאים.מיד אחר הפסח ועד בערך שבועות הם מספקים את כל היצור החדש לאיזורים חרדים(ב"ב,מודיעין עילית וכו'
חיים
9
יהודים הם עם גזלן גנב
ללא שם

הצגת כל התגובות

8
למה לא מחייבים אותם לרשום את תאריך הייצור.
נחמיה
74 שנים החרדים היו בממשלה - זה מספיק זמן לחייב יצרנים לרשום תאריך יצור שאפשר להבין
אאא
7
אני לא בא לכתוב רע על אף מנהג רק סיפור קצר וחמוד: הרב מרדכי אליהו זצ"ל במוצאי שביעי של פסח היה פותח בקבוק בירה שמכר לגוי והיה שותה והסביר שזה גם בשביל להראות שהוא סומך על מכירת החמץ וגם בשביל להראות שאין שום בעיה עם חמץ שנמכר לגוי וזה ממש אבל ממש לכתכילה. וכל אחד ינהג לפי דעת רבותיו.
אבינועם
6
ככל הנראה רובנו נאכל במשך הזמן חמץ שלא עבר עליו הפסח..כלומר שנמכר לגוי כדין
אין אפשרות לדעת זאת.
5
יהודים יקרים. אני יהודי מאד פשוט אך בכל זאת, אני מבקש מאד מכל מי שיכול לזעוק את זעקת יהודי אוקראינה הנמצאים עכשיו ברגעים אלה בתוך שטחי האש והתופת הנוראית שיש שם, ובמקום שממשלת ישראל ומדינת ישראל ידאגו לשלוח לשם תיכף ומיד כוחות חילוץ מיוחדים ולהוציאם כבר משטחי האש למקומות בטוחים מחוץ לגבול האוקראיני
היהודים המסכנים תקועים כבר חודשיים בתוך
4
מה זה משנה מתי אפו את החמץ העיקר הוא מתי קמח החמיץ. למשל כל המאפים פיתות לחמניות לחם כולם עשוים מבצק קפוא שכבר החמיץ. ואין זה משנה כלל מתי אפו אותו. ואת זה שום קוד לא יוכל לגלות. תפסיקו להמציא חומרות כל כמה שנים והציבור מאמין לזה זה סתם הוצאת לעז על הדורות הקודמים. כל דין לאכול חמץ שעבר עליו הפסח הו
יהודי
3
וכן יש מוצרים שמיוצרים מחומרי גלם שהינם חמץ וכל הקמח היום בספק גדול מאוד האם הוא חמץ כי נעשה לא רק ששוטפים את החיטים לפני הטחינה החיטים עצמם לתותות ע"מ להקל את הטחינה וגם תהליך הקילוף נעשה ע"י מים. בקיצור זה לא תמיד ככ פשוט כמו שנכתב פה
דוד
כבר נתברר ע"י גדולי הפוסקים שאין זה נחשב לספק חמץ, ובנוסף נמכר לגוי.
סליחה טעות
2
תודה רבה
ללא שם
1
אין סיכוי להימלט בעולם התעשייתי מחמץ שעבר עליו הפסח. מה שצריך זה להפקיד על הכשר טוב שמוודאים שנמכר חמץ כדת וכדין. במשנה כבר המציאו את הרעיון של מכירת חמץ לכתחילה. ולכן כל העיסוק עם חמץ שנטחן לאחר הפסח אין לו שום מקור.
דב
אולי גם יעניין אותך
חדשות חרדים