כיכר השבת

בחוויה דומה? תקראו!

המשבר של הזוג - "היא כל יום בתחרות עם החברות והאחיות - מי מנקה יותר"

"אשתי נהיית עצבנית מזה ובטלפון עם חברותיה תחרות רבתי - מה ההיא הספיקה ומה ההיא הספיקה לנקות לפסח. היא ממש צועקת על הילדים שלא ייכנסו עם חמץ לחדרי הילדים", כך תיאר למרדכי רוט יהודי יקר, את המשבר הזוגי שנוצר בעקבות הניקיונות לחג הפסח. מה עושים? (מגזין כיכר)

| 8 | כיכר השבת |
מנקים לפסח | אילוסטרציה
מנקים לפסח | אילוסטרציה (Sophie Gordon / Flash 90)

היה זה השנה, כמה ימים לפני ראש חודש ניסן, אני מקבל טלפון מיהודי יקר אשר כך סיפר לי: "יש לי ברוך השם אישה טובה ואפילו מיוחדת מאוד במלוא מובן המילה.

>> למגזין המלא - הקליקו <<

אבל יש חודשיים בשנה שבהם אשתי היא לא כ"כ האישה שאני מכיר. בחודשי אדר וניסן אלו חודשיים בהם אשתי נכנסת למלחמה. לא מלחמה נגדי חס וחלילה אלא מלחמה של ניקיון לכבוד הפסח.

כבר מראש חודש אדר אשתי מתחילה לנקות את הארונות של חדרי השינה שלנו ושל הילדים.

הבעיה היא שזה קצת מוגזם בלשון המעטה, כל הזמן הזה השיח מסתובב מסביב לניקיון. אבל עם זה עוד הייתי מסתדר. הבעיה היא שאשתי נהיית עצבנית מזה ובטלפון עם חברותיה תחרות רבתי - מה ההיא הספיקה ומה ההיא הספיקה לנקות לפסח.

היא ממש צועקת על הילדים שלא ייכנסו עם חמץ לחדרי הילדים, כבר מאז.

כמה פעמים שניסיתי להסביר לאשתי: אשתי היקרה אני עוזר לך ואעזור לך בכל מה שצריך לפסח, אבל זה מה שהשם רוצה שככה נשתגע על חשבון הבריאות הנפשית שלך ושל הילדים?!

על פי ההלכה אין שום צורך לעשות כך לפני פסח - לסדר את כל הארון של הבגדים. כך כתוב בשו"ע סי' תל"ג ס"ג: 'בודק כל המקומות שיש לחוש שמא הכניסו בהם חמץ', בארון בגדים אין חמץ! [כשיש ילדים קטנים, במקומות שיש להם גישה עם חמץ צריך לבדוק!] על פי ההלכה מספיק המכירה, הבדיקה והביטול וזהו. אין צורך לצאת מהכלים.

ואז מגיע הפסח ולאשתי היקרה כואב כל הגוף, ידיים ורגליים - הרי היא חזרה מהמלחמה.

בליל הסדר היא חצי רדומה וגם אני חצי רדום, היא כאובה ודאובה וכך גם אני כי גם אני השתתפתי במלחמת הניקיונות לפסח.

מה עליי לעשות?" שאל אותי אותו יהודי.

הבאתי לו מס' טלפון של רבנית מיוחדת שתדבר עם אשתו ותסביר לה מה העיקר ומה טפל ומה השם יתברך באמת רוצה ממנה.

המטפל הרגשי מרדכי רוט (קרדיט: ראובן חיון)

אני נתקל בכל שנה בערבי פסחים בכל כך הרבה בעיות בזוגיות אצל משפחות. במקום חג הפסח חג של בית חג של חירות, זה נהפך לטריגר אצל הרבה משפחות לכעס ועצבים, איבוד שליטה, מריבות בין בני הזוג, כעס על הילדים וחוסר סבלנות.

האישה כועסת על הניקיון שלא הספיקה כלום, הגבר כועס על החמץ שנכנס.

אם אתה מסתכל במבט של אמונה בהשם ובשאיפה לפסח רגוע ושמח, אז צריך לדעת דבר ראשון מה השם רוצה. האם השם רוצה את כל העצבים האלה? את הכעס הזה? את המריבות בין איש לאשתו? את הצעקות על הילדים?

רבי ישראל מוויז'ניץ, בעל ''אהבת ישראל'', ראה פעם אחת במאפיית המצות את מנהל העבודה מגיב בכעס כלפי אחד העובדים, על שעשה דבר-מה שלא כראוי.

מנהל העבודה הבחין כי הצדיק מביט בו בעין בוחנת והצטדק ואמר כי צעק על האיש מפני שזלזל בחובה להיזהר מחשש חמץ, והוסיף: "הלוא חמץ הוא במשהו", וכתב האר"י כי הנזהר ממשהו חמץ בפסח מובטח לו שלא יחטא כל השנה.

הגיב הצדיק: "האמן לי, 'משהו' כעס גרוע יותר מ'משהו' חמץ".

לכעוס ולריב עם בן הזוג זה דאורייתא!

השם רוצה שנעשה את הפסח ואת מצוותיו בשמחה ולא כך, לא אכפת לי מה קורה אצל אחרים כמה הם הספיקו לנקות ולעשות. אני נשאר רגוע ושלו זה מה שהשם רוצה ממני כרגע.

אדם צריך לשאול את עצמו אכן כן יש מצוה לנקות לפסח, השאלה היא באמת מה חובה מה הידור ומה זה עצבים. וגם מה שחובה האם בדרך אני רומס את כל מה שסביבי בשביל זה. שבוע שעבר הייתי אצל יהודי והוא סיפר לי משהו מעניין שיום אחרי פסח הוא נכנס לבית של חברו עם בגט והבן של אותה משפחה צעק: "בגט! אסור להכניס למטבח!"

השאלה היא מה אתה מעביר לילדים שלך, מה אתה מעביר לנפש שלך לנשמה שלך מה זה פסח? האם פסח זה חג של אמונה שמחה ואור או שזה חג של עצבים וכעס.

במסגרת הטיפול עם אנשים אני נפגש עם אנשים שאומרים לי בזה הלשון: "אני שונא את חג הפסח, רק מגיע ראש חודש ניסן, רק הריח של פסח מגיע, אני נהיה עצבני". ואז הם מספרים לי כמה עצבים וכעס היה אצלם בבית כשהם היו ילדים - בגלל הניקיונות והחמץ.

וכך נשאר להם התניה שפסח זה דבר לא טוב ומאוס.

במקום להפוך את חג הפסח, שזה חג החינוך לילדים, להחדיר להם אמונה בהשם שמחה ואור - קורה ההפך.

יש פה עוד עניין, שבדמיון אנשים רוצים שהכול יהיה יפה ומושלם – הבית נקי ומצוחצח ורצוי אף מסויד, שולחן הסדר שיהיה נוצץ ומסודר, זה יפה וזה חשוב. אבל צריך לזכור מה העיקר ומה הטפל. דבר ראשון זה הרוגע, השמחה, השלווה והשלום בבית בין בני הזוג והילדים זה לפני הכול. זה צריך להיות המוטו שלי לפני הניקיון לפסח לפני שולחן מהודר לפני בגדים לכולם, דבר ראשון אמונה שמחה שלווה ושלום. זה א' ב', אחרי זה מגיעים הדברים האחרים הניקיון וכד'.

איך אדם יודע האם עבודת השם שלו נקייה? שיבחן את המידות שלו איך הוא מתנהג במידות שלו, בכעס, בנקמות, בכבוד.

אם ניקית לפסח והקפדת שהילדים לא יכניסו חמץ ודאגת ששולחן הסדר יהיה הכי יפה אבל צעקת על בן הזוג שלך על הילדים שלך. התרגזת וכעסת על עצמך. זה ברור לי שזה השם לא רוצה מאיתנו. לא שאני מבטל את הכול חס וחלילה אבל בנקודה הפנימית השם רוצה את עבודת המידות שלנו.

מאחל לכם ולי שנזכה לחג פסח כשר ושמח מלא אמונה שמחה ואור גדול.

לתגובות: machon.rot@gmail.com

תוכן שאסור לפספס
8 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
5
"לכעוס ולריב עם בני הזוג זה מדאורייתא" כאילו מה קראתי עכשיו? מאיפה בדיוק ב"דאוריתא" הוא מצא את זה?
נעמה
"ואהבת לרעך כמוך"
יוסף
הרמחל כותב שמידות הוא לפני התורה. היינו שלכעוס הוא ענין בהמי וטיפשי , והמצוות הם אחרי שהבנו שאנחנו לא בהמות אלא אדם אז יש מצוות להיות אדם שלם. אז השאלה איפו זה דאורייתא? פשוט שלא צריך שיהיה כתוב בתורה ״ לא להיות טיפש״ כדי שענין זה יהיה דאורייתא, אלא הוא יותר חמור ובסיסי מדאורייתא
יהודה
פשששש.... כל כך הרבה מילים יפות!! איכשהו "דאורייתא" שכח את כולן כשם את מעמדן של נשים כל כך כל כך נמוך
נעמה
4
אני אחד מאלה שלא אוהבים את פסח.אישתי משליטה טרור .אל תכנס לכאן,תוריד את הנעליים והזקט כאילו יש לי לחמניות בּכיסים.ועינוי לילדים שכמעט ומפשיטה אותם בכניסה לבית .וכול הזמן בהיסטריה כי לפי המחשבה שלה כולנו חמץ.
אבא
3
הכי נכון.... ולא רק בפס גם בשאר החגים אבדנו את זה לגמריי שכחנו... מה עיקר מה תפל
א.ד

הצגת כל התגובות

2
מאידך גיסא הכעס הוא בהחלט חמץ.. וזה הניקיון
ג'ינג'ית
1
חברים, לא להשתגע.... כשאני אומרת לבעלי שלא סיימתי חדרים, הוא לא מבין מה קשור בכלל... אין כמעט חמץ או אין בכלל, הרי כל שנה אצלנו מקפידים לא להכניס חמץ לשם... העיקר בשמחה ולהיות מבית נקי יותר!!!
רחל
אולי גם יעניין אותך
בית