כיכר השבת
שואפים גבוה

"לראות את עצמו" | סיפורה המרתק של התמונה האייקונית - "ארוחת צהריים על גורד שחקים"

לקראת חג הפסח והיציאה מעבדות לחירות, זו הזדמנות להיזכר באחת מתמונות ה"עבדות" החזקות של העולם המודרני | 11 פועלים יושבים על קורת פלדה בגובה 280 מטר, מסכנים את חייהם כדי להתפרנס | "ארוחת צהרים על גורד שחקים" הפכה לסמל מסעם של המהגרים – חלום 'הגולדנע מדינה' היה רצוף מרורות ועבודת פרך | "אמריקה של מעלה" (מגזין כיכר)

|
1
| כיכר השבת |
"ארוחת צהריים על גורד שחקים"

בגובה מסחרר של 280 מטרים, השוכן בקומה ה-69 של מגדל RCA ("תאגיד הרדיו של אמריקה", כיום בניין GE או "קומקאסט") ברחוב 49 במנהטן, ניו יורק, התרחש ב-20 בספטמבר 1932 מחזה בלתי נשכח. תקופה זו הייתה שיאה של השפל הגדול, ימים של מאבק כלכלי קשה שעיצבו כל היבט של החיים.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

במקביל, ניו יורק געשה בתנופת בנייה אדירה לגובה, כשכמויות עצומות של פלדה זרמו אליה מפיטסבורג. על רקע זה, ובצל מסע הבחירות לנשיאות בו נבחר פרנקלין דלאנו רוזוולט, תועדו 11 פועלי בניין יושבים באין מפריע על קורת פלדה דקיקה בשמי העיר, כאילו היו בסעודת צהריים שגרתית. הסנטרל פארק השתרע כ-240 מטרים מתחת לרגליהם, ונהר ההדסון נראה מרחוק.

התמונה המפורסמת הזו, שכותרתה "ארוחת צהריים על גורד שחקים", ראתה אור לראשונה במוסף יום ראשון של ה"ניו יורק הראלד טריביון" ב-2 באוקטובר 1932. היא הפכה במהירות לסמל איקוני רב עוצמה, שהדהד את רוח התקופה ואת דמויות האנשים שבנו את העיר. מה שהפך את התמונה לאייקונית הוא בין היתר המתח שבין תנועה ספונטניות, לבין קיפאון ויציבות בין שלוות צהריים דוממת לסכנת חיים. היא יצרה בבואה מדויקת של רוח העיר בתקופת השפל הגדול – נשגבת גם בשעת משבר, נונשלנטית, מלאת יוזמה ועזוז, עבודה קשה וחוסר פחד.

בניין ג'י אי עם השילוט הישן (אוקטובר 2005)

הניצב אינו שחקן

במשך שנים רבות אפפה את התמונה מעטה של מסתורין רב. מי הם אותם 11 פועלים אמיצים המצולמים בגובה רב כל כך? בתמונה נראים תשעה מהם חובשים כובעים, אחד לבוש בגופיה ואחד חשוף פלג גוף עליון. שניים מהם משמאל נראים מדליקים סיגריה, והגבר שמימין מביט ישירות אל המצלמה כשהוא אוחז בקבוק שבתוכו נוזל בלתי מזוהה (בתקופה בה צולמה התמונה עדיין היה בתוקף חוק היובש אבל מי יזמין משטרה לגובה 280 מטר?).

בשנת 2003, ה"ניו יורק פוסט" פרסם קול קורא בניסיון לזהות את המצולמים, אך החיפוש לא הניב תוצאות חד משמעיות, כאשר אלפי אנשים טענו כי סבם או דודם הוא אחד מהפועלים. עם זאת, באמצעות השוואה לתמונה נוספת שצולמה באותו היום, בה נראים ארבעה פועלים ישנים על קורה, זוהו שניים מהם – ג'וזף אקנר וג'ו קרטיס. מאוחר יותר, בשנת 2007, התגלה זיהוי מפתיע כאשר תושב כפר נידח באירלנד זיהה בתמונה את אביו, סוני גלין, ואת גיסו, מטי אושקנסי. עבור משפחתו של אושקנסי, מה שהפך את התמונה הפכה למקור לגאווה אירית.

אכיפת חוק היובש

עובדת יח"צ

חשוב להבין כי למרות הרושם הספונטני שנוצר מהתמונה, היא הייתה למעשה חלק ממערך יחסי ציבור מתוכנן היטב של מרכז רוקפלר. צלמי חדשות הוזמנו במיוחד כדי לתעד ולפאר את בניית גורדי השחקים בעיר, ובמסגרת זו בויימו הפועלים בתנוחות שונות, לעתים נונשלנטיות ולעתים מעוררות הערצה, במטרה להדגים שהבניינים והאנשים כאחד עשויים מפלדה. תמונות נוספות שצולמו באותו היום מציגות פועלים מנופפים לשלום, ישנים על קורות הפלדה ואף מאזינים לרדיו. כמו כן, תועדו הצלמים עצמם כשהם עומדים על הקורות הגבוהות ומצלמים.

לא רק מרכז רוקפלור זכה להנות מפרסומת טובה, שנים אח"כ חברת הרכב פולקסווגן בחרה ללכת על התמונה המפורסמת בקראייטיב מעורר קנאה בסגנון הפרסומות הטובות של חו"ל (Les is more). הכרזה הייתה ללא הפועלים האייקונים עם המשפט: "כולם הלכו לרכוש את המכונית אחרי ששמעו את המחיר".

הפרסומת של פולקסווגן

עניין של זווית

יתר על כן, זווית הצילום יוצרת אשליה מטעה. הקורה שעליה יושבים הפועלים אינה מרחפת בחלל הריק כפי שנדמה במבט ראשון, אלא ממוקמת מטרים ספורים בלבד מעל הקומה ה-69 שכבר הושלמה. עובדה זו מפחיתה אמנם את תחושת הסכנה המיידית הנשקפת מהתמונה, אך אין בכך כדי לגרוע מהאומץ והנועזות של הפועלים שעבדו בגבהים עצומים ובתנאי עבודה מחרידים בהם סוגיית הבטיחות כמעט ולא נלקחה בחשבון על ידי המעסיקים. באותה תקופה, ברזלנים הרוויחו שכר סביר של דולר וחצי לשעה בממוצע, אך "היית חייב להיות מוכן למות". מתכנני הפרויקטים אף לקחו בחשבון אחוזי תמותה ונכות גבוהים בקרב הפועלים.

הכל עניין של זווית

סמל נצחי לרוח התקופה ולמאבק ההישרדות

"ארוחת צהריים על גורד שחקים" הפכה עם השנים לסמל רב משמעות, המייצג את רוח העיר ניו יורק ואת תקופת השפל הכלכלי הקשה. היא משקפת חוסן, שאפתנות ונכונות לעבודה קשה בתנאים בלתי נתפסים. עבור רבים, היא גם מהדהדת את סיפורם של המהגרים הרבים שהגיעו לארצות הברית בתקווה לעתיד טוב יותר והיוו חלק משמעותי בכוח העבודה שבנה את המדינה.

רבים מהם ברחו ממחלות, מרעב או מרדיפות, ומצאו עצמם עובדים בעבודת פרך מסוכנת בשכר מינימלי. התמונה יכולה להתפרש כמראה של הקפיטליזם, החושפת את ניצול כוח העבודה הזול של מהגרים חסרי כל. למרות זאת, היא גם מעוררת תחושת גאווה במורשת הפועלים.

ממיפיקציה - "ארוחת צהרים בגורד שחקים" גרסת הקורונה

התשליל המקורי של התמונה, שצולם על לוח זכוכית ושנשבר לחמישה חלקים בשנת 1996, נרכש על ידי אוסף קורביס ב-1995 ונמצא כיום במתקן אחסון תת-קרקעי מאובטח בפנסילבניה.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

למרות שאינה מתעדת אירוע היסטורי מכריע או דמות מפורסמת באופן ספציפי, היא נותרה אחת התמונות הפופולריות ביותר באוסף. וסמל לעמל אמריקאי טיפוסי.

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

1 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

1
כתבה מעניינת, תודה רבה
מענדי
תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות