כיכר השבת

ספיישל ל"ג בעומר

מתכון לפלאפל ביתי אמיתי וגם: איך מכינים כדורים שלא מתפרקים בטיגון?

מה כדאי להגיש ליד המדורה? פלאפל. עם ערימת פיתות ריחניות, צ'יפס וסלט ירקות טרי קצוץ, חומוס, טחינה טובה וחמוצים - מנת ל"ג בעומר מושלמת. מתכון נהדר לפלאפל ביתי חם וטעים • בונוס: טיפים להכנת כדורים שלא מתפרקים בטיגון (מתכונים, אוכל)

| 62 | כיכר השבת |
פלאפל ביתי חם וטרי
פלאפל ביתי חם וטרי (צילום: shutterstock)
זמן הכנה50 דק'
רמת קושיבינוני
פרווה

רכיבים

  • 2 כוסות גרגירי חומוס לא מבושלים
  • 1 כוס פירורי לחם
  • 1/2 צרור כוסברה
  • 1/2 צרור פטרוזליה
  • 6 שיני שום גדולות
  • 1 כפית כמון
  • 1 כפית אבקת סודה
  • 1 כפית שטוחה מלח
  • שמן לטיגון עמוק

אופן הכנת פלאפל ביתי:

רגע לפני: מתכון הפלאפל הזה טעים בפשטותו, שהוא מאפיל בקלות על מעצמת הפלאפל המגזרית, בני ברק. הפלאפל הישראלי מנצל היטב את שאריות הלחם היבש בבית, ועל הדרך מספק בונוס נפלא והופך את הקציצות לאווריריות ונימוחות. בסוף המתכון תמצאו טיפים מעולים להכנת כדורי פלאפל שלא מתפרקים בטיגון.

• לפני שאתם ניגשים להכנת הכדורים, קחו 12 שעות מראש ובצעו את הפעולות הבאות: שפכו את גרגרי החומוס לקערה וכסו אותם עם הרבה מים, להשריה ממושכת של 12 שעות במקרר.

• במקביל, אוספים את שאריות הלחם מאתמול ומפוררים אותם באמצעות מעבד מזון, עד שימלאו כוס אחת.

• לאחר ההשריה, שוטפים ומסננים את גרגרי החומוס נוזלים, וטוחנים אותם היטב במעבד מזון.

• מוסיפים למעבד המזון את את השום, הפטרוזיליה והכוסברה וטוחנים היטב.

• מעבירים לקערה את התערובת ומוסיפים את הסודה לשתייה, פירורי הלחם, המלח, והכמון ומערבבים היטב הכל יחד לעיסה אחידה ולחה. בשלב זה כדאי לטעום את התערובת ולשפר תיבול, אם צריך.

• מחממים בסיר שמן לטיגון עמוק ורק כשהשמן חם, מתחילים בטיגון.

• צרים כדורים בגודל שווה ומטגנים עד שיקבלו גוון שחום יפה של פלאפל. כדאי להתחיל מטיגון של קציצה אחת, לאחר שהיא תהיה מוכנה, טעמו ושפרו את התערובת לפי הצורך.

אופן ההגשה: לצד ערימת פיתות ריחניות, צ'יפס וסלט ירקות טרי קצוץ. למתקדמים: הוסיפו ממרח חומוס וטחינה טובה, חמוצים ושאר תוספות פיקנטיות.

מדוע כדורי הפלאפל עלולים להתפורר בטיגון?

הסיבות העיקריות לכך הן: מעט מידי או יותר מידי נוזלים בתערובת (עיסה לחה מידי או יבשה מידי), מחסור בעמילן (שקיים בגרגרי החומוס ובפירורי הלחם) ושמן טיגון שאינו חם מספיק.

סיבה נוספת היא "קיצורי דרך" למתכון הפלאפל, שמחבלים בכל התהליך, כמו שימוש בגרגרי חומוס מקופסת שימורים שאינם מתאימים כלל להכנת הפלאפל, מאחר ואת הקציצות יש להכין מגרגרים שלא בושלו.

במקרה של עודף נוזלים בתערובת, הפתרון הוא תוספת עמילן. כלומר, הוסיפו לתערובת מעט גרגרי חומוס טחונים או פירורי לחם והכניסו אותה למקרר למשך שעה בערך.

בכל מקרה, אם הכדורים לא מתגלגלים בקלות מיד ליד, זה אומר שהעיסה אינה יציבה (מהסיבות שציינו קודם) ולכן אין להתחיל בטיגון.

הקפידו ששמן הטיגון יהיה חם מאד. איך יודעים? לפני הכנסת הכדורים, ניתן לראות גלים בשמן, ואם תוחבים אליו קיסם, מיד ייווצרו סביבו בועות קטנות. סביב כדור הבדיקה חייבות להיווצר בועיות כאלה, ואם זה לא קורה, סימן שהשמן אינו חם מספיק.

שמרו על יחס מאוזן בין כלי הטיגון לכמות הכדורים. אם הסיר קטן, וכך גם כמות השמן, אל תכניסו הרבה כדורים בבת אחת כיוון שהשמן עלול להתקרר.

(צילום: פלאש 90)

הכנתם? ספרו לנו איך יצא!

62 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
45
ישר כוח על המתכון המוצלח והמפורט... יצא פשוט טעים!!
44
כמה כדורים יוצאים מ-2 כוסות חומוס
43
ניסיתי,והופתעתי איזה מתכון קל וטעיםםםםם,תודה. אני הוספתי צרור שלם של כוסברה כי לא היתה לי פטרוזיליה,,,,,פשוט מדהים🍷🍷🍷🍷🍷

הצגת כל התגובות

42
יש חנות בירושלים ליד שוק מחנה יהודה פלאפל נחמני . דרשו כדורים חמים יש לו את הפלאפל הכי טעים וללא לחם .. אני מגיע מהמרכז לאכול אצלו והוא בדץ ירושלים שווה ביקור
בכשרות בד״ץ העדה החרדית (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
41
ברור שאין הכוונה לרבי עקיבא התנא שכן רחוב רבי עקיבא הוא ניצב לרחובות המהרש"ל ו"חזון אי"ש" מצד אחד ו"הרב שך" ו"הרב כהנמן" מאידך גיסא. אני רוצה לשער כי מייסדי בני-ברק חזו ברוח הקודש וכייונו לרבי עקיבא אייגר.
40
אף אחד לא נתן לי תשובה מדוע הפלאפל מתפרק, לא משנה מה תעשו הוא יתפרק, ואם אתם רוצים שהוא לא יתפרק,פשוט לטחון את העיסה לא דקה או שתיים קצת יותר ואז אותו מתכון שיתפרק הופך לפלאפל מצויין, אני פשוט לא מבין איך אף אחד לא עלה על זה את היתרון מצאתי אצל יהודי חם שגר בלו דון שמו מקס שאלתיאל, הוא היחיד שענה על
39
מה אתם אומרים זה טעים רצח
38
חבל אלזמן (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
37
1] שקית חומוס חצי קילו אחרי הפשרה ברירה לטחון במטחנת בשר חורים קטנים. 2] חמש כפות גדושות קמח לבן. 3] שתי כפיות גדושות כמון. 4] כפית כוסברה יבשה. 5] כפית גדושה מאוד מלח. 6] ראש שום לטחון יחד עם החומוס. 7] להוסיף מים 3 כוסות שתהיה עיסה רכה לא סמיכה מידי. לא אבקת סודה לא בצל מקלקל את הטעם המקורי עיקר
36
א)המתכון יפה מאוד רק שכחת להוסיף דבר אחד : בצל. הבצל הינו תבלין עיקרי במתכון הפלאפל בלעדיו חסרה הפיקנטיות של הפלאפל ב)עדיף קמח במקום פירורי לחם . בתודה גיא (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
35
יצא נהדר! הטיפים מצויינים! תודה (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
34
מעולה (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
33
מדהים חויה לילדים בהכנה
32
השרו במים גם עדשים ירוקים ביחס של חצי חצי וטחנו אותם ביחד עם החומוס. אף אחד לא ירגיש בטעם. טעים וגם בריא.
31
האם ניתן להשתמש בקוצץ מזון במקום במעבד מזון? (קוצץ ידני, כזה שמסובבים את הידית וזה קוצץ עם הסכינים שבפנים) (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
30
סועדים אצלנו התלהבו... מומלץ בחום!!!
29
אחרי השריה של 12 שעות, החלפתי מיים ובישלתי בסיר לחץ 15 דק' אחרי הרתיחה. אחרי קירור (עם מי הבישול) הכנתי כמו שכתוב במתכון הנ"ל. יצא על הכיף כיפאק.בתיאבון לכולם
28
אם אתה באמת אוהב פלאפל, לך לטעום את פלאפל נחום, נקי טרי וטעים, תהנה !
27
כל הכבוד מורןן
26
או שחייבים טיגון? באלי משהו בריא....
כל מה שטעים משמין...
25
(נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
24
אם אני רוצה להכין ליום ראשון אפשר להכין את העיסה כבר ביום חמישי שלפני?
23
זה נירה טוב וטעים.
22
אעפ"י שכל חרדי מבני ברק מבין את המשמעות קול ברמה הוא אתר לכל עם ישראל גם לציבור המסורתי שאינו מכיר את הסלנג החרדי אנא הרימו את הרמה לרמה מכובדת שראויה לאנשים מכובדים יראי ה' מרבים " אין מקיפין בחילול ה'" ובזכות זה תזכו להיות שופר קודש לכלל ישראל אמן
21
איזה פלאפל מאד טעים ובפה היה נעים אלה היו אחלה רגעים הינה מה טוב ומה נעים@
20
יצא מעולה
19
יש להוסיף גם קישואים לתערובת ממש מוסיף טעם מניסיון בהצלחה (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
18
מורן האלופה למה לא הכנת לנו את זה בסדנה?
17
הפלאפל של אבא שלי מקיבוץ פרוד הכי טעים שאכלתי בעולם. תשאלו את אמא שלי ואת אחותי ואת כל החברים בקיבוץ...
16
טעים כמו בסרטים
15
ושאף אחד לא יגיד לי שזה יותר טעים כשמכינים בבית כי זה ממש לא....וכל הרעיון של להכין בבית זה או שזה יותר טעים או שזה יותר בריא וכאן זה לאאאאאא יותר בריא גם כי זה פשוט עם טונות שמןןן לפי המתכון...אז בקיצור תלכו לבני ברק לפינת הפלאפל או איך שלא יקראו לאחת החנויות שם ותבקשו פלאלפ עם המוןןןןןןן סלטים....
14
אצלי - זה כבר במסך הבית. תירוצים לא עכשיו. קודם מנסים אחרי זה מגיבים.  (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
13
הכנתי עם חומוס מבושל כמות ענקית והכדורים מתפוררים מה עושים?להשליך לפח או ניתן לתקן? (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
12
וואו הפלאפל ממש טעים!!!! (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
11
יצא טעים אבל לא יצא רגיל כי היה שם צבע ירוק
10
פלאפל במגימיקס יוצר עיסה דחוסה ,כדורים "כבדים" , לכן עדיף מתחנת בשר בעלת חורים קטנים.
9
בני ברק מעצמת פלאפל קרעתם אותי מצחוק על כל אחד שמוכר פלאפל בבני ברק יש בירושלים ופי עשר יותר טוב, תצאו לפרסומות ומהר. (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
8
יפה...קיבלתי תשובה מדוייקת לפלאפל שקיבלתי...מאחותי...נוזלי שנית .ולכן שידרגתי כוספתי לחם שרוי במים...סודה לשתיה שום.והכנסתי למקרר למנוחה.
7
איזה טעים אלופה מורן פינטו.......
6
התפלאתי איך ידעת איזה פלאפל רבי עקיבא אכל? מי הכין? הטבחים של כלבא שבוע או רחל? (לא הי' להם דבר חוץ מחציר, אז בטח המתכון שלך טעים יותר מפלאפל עשוי חציר..) לאן הגענו????
5
איזה טעם מושלם.
4
+
3
ניסיתי ויצא מצויין מאמצת את המתכון
2
פלאפל הוא המאכל הכי זול ועושים בו הרבה כסף. למה? כי במקום רק חומוס אתה מרגיש את טעם הלחם.אני מכינה בבית פלאפל ולא שמה בו לא לחם ולא פרורים והוא יוצא טעים, בריא,ואוורירי. הלחם בא לחסוך בחומוס. כך מתפטרים מהלחם על חשבון הלקוח.אין כמו פלאפל בבית.
מה המתכון שלך ללא לחם וקמח?
1
אין צורך בפירורי לחם
תוספות וירקות