הצבא של וולודימיר זלנסקי והכוחות האוקראינים מתכננים לגייס 160,000 חיילים, אך בפועל, רבים מהאוקראינים לא מעוניינים להילחם. במשך שנתיים וחצי הם חיים במסתור, פוחדים להיות מגויסים בכפייה לחזית.
מדובר במבצע גיוס כללי. כמעט 1,000 ימים אחרי תחילת המלחמה באוקראינה, צבא זלנסקי סובל ממחסור בחיילים כדי להדוף את כוחותיו של ולדימיר פוטין.
ברחובות קייב ובערים הגדולות במדינה, אלפי גברים בגיל גיוס חיים בפחד שמא ייעצרו על ידי הרשויות ויגוייסו בכפייה.
מאפריל האחרון, כל גבר בן 25 ומעלה (במקום 27 כמו קודם) יכול להיקרא לשירות בצבא האוקראיני. בשבועות האחרונים, מספר צעירים שלא ענו לקריאת הגיוס נלקחו בכפייה, לעיתים בצורה אלימה ביותר.
אוקראינים חיים בפחד יומיומי
סצנות אלו הפכו לויראליות ברשתות החברתיות וגרמו פחד גדול בקרב האוקראינים. "יש לי חברים שמתו במלחמה כי פשוט השליכו אותם לאוטובוס ושלחו אותם לגיהינום", מספר אולג, אב לשניים שמסתתר בביתו וביקש לשמור על אנונימיות.
אולג, שלפני המלחמה היה נהג מונית, מתקיים כיום בעזרת חברים. "אני נשאר בבית, יוצא רק כדי להוציא את הזבל או לקנות בסופר הקטן שנמצא בבניין ליד", הוא מספר.
מאז תחילת המלחמה, אולג חי במסתור. "אני לא יוצא מעבר למרחק של קילומטר מהבית", הוא מסכם את מצבו.
באוקראינה, הגיוס הפך לנושא שנוי במחלוקת עם הזמן, במיוחד לאור ההתדרדרות במלחמה מול רוסיה. מיד עם פרוץ המלחמה, וולודימיר זלנסקי הכריז על גיוס כללי והטיל איסור על גברים בגילאי 18-60 לעזוב את המדינה, מהלך שבוצע בפברואר 2022.
"הייתי רוצה שזה יקרה על פי כללים"
לאחר שהורידו את גיל הגיוס מ-27 ל-25, הממשלה האוקראינית העבירה בחודש אפריל תיקון שמבטל את האפשרות של שחרור חיילים ששירתו יותר מ-36 חודשים. בעוד כחצי שנה, במועד תחילת מלחמת שלוש השנים בפברואר, יהיו אלפי חיילים אוקראינים במצב כזה.
העונשים למי שניסה להימנע מהגיוס הוחמרו גם כן. אולם, רבים מהאוקראינים טוענים כי מערכת הגיוס הנוכחית לא רק שאינה הוגנת, אלא גם לא אפקטיבית ולעיתים מושחתת.
"אני לא נגד הגיוס, אבל לאור איך שזה קורה מצד המדינה, ברור שאני לא רוצה למצוא את עצמי בסיטואציה שבה פשוט יזרקו אותי לאוטובוס, למשל. הייתי רוצה שדברים יקרו לפי כללים", אומר וולודימיר, צעיר בן 31 שמעולם לא גויס עדיין, אך חושש מהאפשרות להיגייס בקרוב.
קייב הודיעה לאחרונה על כוונתה לגייס 160,000 חיילים בין נובמבר לפברואר הקרובים. הממשלה של זלנסקי גם מחפשת לגייס גברים אוקראינים המתגוררים באירופה, במיוחד בפולין ובגרמניה. חלקם ברחו מהמדינה באופן לא חוקי בתחילת המלחמה, מתוך פחד להיות מגויסים.
הצגת כל התגובות