

התוכנית הכלכלית של טראמפ להעלות מכסים בצורה משמעותית על סחורות המגיעות מרחבי העולם, אמנם זכתה לשם "תוכנית הוגנת והדדית" והיא מיועדת לתקן מה שהוא רואה כחוסר איזון ביחסי סחר בין-לאומיים אבל בכל מה שנוגע לישראל, נראה שמדובר בחוסר הוגנות מול הצעדים בהם נקטה הממשלה.
רק השבוע נעשה מאמץ משותף של ראש הממשלה שרי האוצר והכלכלה בניסיון לפייס את הבית הלבן בכל מה שנוגע לסוגיית המכסים על סחורות מארה"ב וכעת ההחלטה של הנשיא האמריקני להטיל מס בגובה של 17% על סחורות מישראל - דרמטית ולא צפויה.
באופן מפתיע, מי שנעדרת מרשימת המדינות שספגו עליה בשעור המכס היא רוסיה, על רקע המאמצים לחידוש היחסים בין המדינות. אוקראינה לעומת זאת כן ספגה מכס בשיעור של 10%.
















כזכור, לפי הודעה שפרסם הבית הלבן לפני כעשרה שבועות, התוכנית זכתה לשם "תוכנית הוגנת והדדית" מיועדת לתקן מה שטראמפ רואה כחוסר איזון ביחסי סחר בין-לאומיים.
לפי התכנית, ארה"ב תטיל מכסים על האיחוד האירופי בשיעור של 20%
על יבוא מסין -34%, מהודו - 26%, מקוריאה הדרומית - 25%, מיפן - 24%, מטייוואן - 32%
מבריטניה - 10%, מווייטנאם - 46%, משווייץ - 31%, מקמבודיה - 49%, המכס שיוטל על ירדן יעמוד על 20%, והמדינות קטאר, מצרים, ערב הסעודית ולבנון יספגו מכס של 10%.
בתגובה, הבורסות באסיה נפתחו בירידות חדות. החוזים על המדדים המובילים בניו יורק צונחים גם הם אחרי שננעלו אתמול בעליות לפני ההצהרה של טראמפ: נאסד"ק יורד ב-3.2%, S&P 500 ב-2.7% ודאו ג'ונס ב-1.9%.
במניות ענקיות הטכנולוגיה: אפל נפלה ב-7.1% במסחר המאוחר, אנבידיה נפלה ב-5.7%, מיקרוסופט ב-3%, אמזון ב-6%, מטא ב-4.8%, אלפבית ב-3.5% וטסלה ב-8%.
הדאגה בישראל נובעת מהעובדה שישראל מייצאת לארה"ב יותר משהיא מייבאת, מצב שנשיא ארה"ב רואה כבעייתי ביחסי סחר. לטענתו המכס שמשלמת ארה"ב על מה שהיא מייבאת אליה צריך להיות מאוזן מול המכס המוטל באותן מדינות כאשר הן מייבאות אליהן סחורות מארה"ב. אלא שהצעד שנקט בו טראמפ הלילה צפוי להשפיע על הייצוא הישראלי - שהשוק האמריקני הוא הלקוח העיקרי שלו.
בתוך כך, משרד האוצר, בשיתוף עם נשיאות המגזר העסקי, התאחדות התעשיינים ולשכות המסחר, בוחן את החלטת נשיא ארה"ב טראמפ ואת השלכותיה על מדינת ישראל.
במהלך הבוקר יקיים שר האוצר דיון עם הנהלת המשרד לצורך הערכת ההשפעות האפשריות ולבחינת צעדי ההמשך הנדרשים.
נשיא התאחדות התעשיינים בישראל ד"ר רון תומר מסר בתגובה לכתבה בחדשות N12 כי התעשייה מביעה דאגה עמוקה בעקבות החלטתו של טראמפ: "מדובר בצעד מדאיג עבור היצואנים הישראלים, אשר עלול לפגוע במקומות עבודה ולצמצם את הפעילות בשוק האמריקני. החלטת הנשיא להחיל את מדיניות המכסים על ישראל עלולה לפגוע ביציבות הכלכלית של ישראל, להרתיע השקעות זרות במשק ולהחליש את כושר התחרות של החברות הישראליות בשוק האמריקני".
גם בעולם הרוחות סוערות, שר המסחר הסיני פרסם הודעה שבה נאמר כי "סין תוביל צעדי מנע נחושים נגד מדיניות המכסים הדרמטית שהוכרזה על ידי נשיא ארה"ב".
עוד הוסיף השר כי "סין קוראת לארה"ב לפתור באופן הולם את חילוקי הדעות עם שותפות הסחר שלה באמצעות דיאלוג שוויוני. מדינות רבות הביעו חוסר שביעות רצון חזקה והתנגדות ברורה".
ראש ממשלת איטליה מלוני הגיבה ואמרה שהמכסים של ארה"ב "שגויים", והוסיפה שהיא מקווה לעבוד עם ארה"ב ואירופה כדי להימנע ממלחמת סחר שתחליש את המערב.
ראש ממשלת אוסטרליה, אנתוני אלבניזי, אמר שההחלטה של טראמפ אינה "מעשה חברי", אך הוסיף כי ארצו לא תטיל מכסים הדדיים נגד ארה"ב.
הנשיא בפועל של קוריאה הדרומית, האן דאק-סו, הורה על צעדי תמיכה בחירום לעסקים שיושפעו מהמכסים האמריקנים. בפגישה עם שר האוצר ובכירים אחרים, ביקש משר התעשייה שלו לנהל מו"מ פעיל עם וושינגטון בכדי למזער את ההשפעה של המכסים שהטילה ארה"ב.