בשנת 2016, בשעה שהילארי קלינטון ניסתה להיות האישה הראשונה שתיכנס לבית הלבן, זכתה המועמדת הדמוקרטית ב-3 מיליון קולות יותר מהמועמד שכנגדה דונלד טראמפ. היא כידוע, לא נבחרה לנשיאה.
>> למגזין המלא - לחצו כאן
הסיבה לכך היא שיטת הבחירות בארצות הברית שקובעת את זהות הנשיא לפי מספר האלקטורים שמתקבלים מכל מדינה ולא לפי רוב קולות. מדינות ארה"ב מרכיבות בסך הכל 538 אלקטורים כאלה, והמספר המינימלי הוא שלושה למדינה.
יש לציין כי מתוך שלוש מערכות הבחירות האחרונות, בחירות 2016 היו הפעם היחידה בה מועמדת שזכתה בהצבעה הפופולארית לא נכנסה לבית הלבן.
מתוך 50 המדינות שמרכיבות את ארה"ב, 7 בלבד נמצאות במערכת הבחירות הנוכחית ללא ייצוג ברור ומתנדנדות בין דמוקרטים לרפובליקנים, כאשר בשאר המדינות אין לרוב סיכוי משמעותי למועמד לקבל את האלקטורים של המפלגה היריבה.
קביעת המדינות ה"מתנדנדות" לכל מערכת בחירות נקבעת על ידי סוקרים ומומחי בחירות, בהתאם לתוצאות המערכות הקודמות וסקרי דעת קהל בשנת הבחירות.
לצורך המחשה, ניצחונם של הדמוקרטים במדינת ניו יורק הוא לכאורה ברור כשמש, ובטוח כבר כעת שהיא תלך לדמוקרטים על 28 האלקטורים שלה.
המשמעות בפועל היא כי שני המתמודדים לנשיאות ארה"ב נלחמים על שבע מדינות בלבד: פנסילבניה, מישיגן, נבאדה, וויסקונסין, אריזונה, ג'ורג'יה וצפון קרוליינה. ב-7 המדינות הללו, משום מה, קיים מספר מתנדנד של מצביעים רפובליקנים ודמוקרטים, וממילא הן אינן "בכיס" של אף מפלגה.
באורח מעניין, כמות האלקטורים של כל מדינה אינה נקבעת לפי גודלה של המדינה אלא בהתאם לכמות התושבים, לפי מפקד אוכלוסין המתקיים אחת לעשר שנים.
פנסילבניה למשל קטנה בשטחה באופן משמעותי ממדינת אריזונה, ובכל זאת היא שווה 19 אלקטורים, לעומת אריזונה עם 11 בלבד.
בסך הכל שוות המדינות המתנדנדות 93 אלקטורים יקרים שצפויים להכריע את תוצאות הבחירות ולקבוע את זהות הנשיא או הנשיאה. האחד מבין השניים שיקבל את מספר הקסם, 270 אלקטורים - ייבחר לנשיא ארה"ב.
מה המצב כעת בסקרים?
בשקלול 17 סקרים אחרונים שבוצעו בזמן האחרון ברמה הלאומית, האריס מובילה כעת על דונלד טראמפ בפער קטן מאוד של מחצית האחוז, 48.2% לעומת 47.3% לטראמפ.
כמו שנכתב בתחילת הכתבה, בפועל אין לסקר זה משמעות קונקרטית מכיוון שהקובע את זהות הנשיא הוא מספר האלקטורים ולא דעת הקהל, ובכל זאת, הסקרים הללו מבוצעים על ידי גדולי הסוקרים מאחר והם מספקים הצצה אמינה להלך הרוח של האזרח האמריקני הממוצע.
אך כבר כעת, ניתן להתבונן גם בסקרים ברמה המדינתית ולהתרשם ממצבו של כל אחד מהמתמודדים, כל זה כמובן אם נצא מנקודת הנחה שהמדינות הלא מתנדנדות הן בטוחות במאה אחוז - וזה ממש לא המצב.
במדינת איווה למשל שנחשבת למדינה רפובליקנית, מוביל טראמפ בחמישה אחוזים בלבד בסקרים האחרונים. הפרש קטן כל כך יכול לכאורה להשתנות ביום הבחירות אם לדוגמא יחליטו הרפובליקנים מהמדינה הזו להתעצל ולא להצביע.
אבל בהנחה שישנן רק שבע מדינות מתנדנדות, המשמעות היא שלרפובליקנים יש 219 אלקטורים בכיס, ולדמוקרטים מעט יותר, 226.
מכאן נותר לחלק את 93 האלקטורים הנוספים בין הצדדים, ומי מבין השניים שיקבל 270 כאמור, ייכנס לבית הלבן.
וזה מצב הסקרים נכון להיום:
- נבאדה (6 אלקטורים): טראמפ מוביל ב-0.4%
- אריזונה (11): טראמפ מוביל ב-2.2%
- וויקונסין (10): טראמפ מוביל ב-0.2%
- מישיגן (15): האריס מובילה ב-1.6%
- פנסילבניה (19): טראמפ מוביל ב-0.5%
- צפון קרוליינה (16): טראמפ מוביל ב-1.4%
- ג'ורג'יה (16): טראמפ מוביל ב-2%
אם התוצאות הנ"ל, המורכבות משקלול של מספר סקרים עבור כל מדינה יהיו נכונות, אזי טראמפ יקבל: 297 אלקטורים והוא יוכתר לנשיא הבא של ארצות הברית.
אולם, בהתחשב בהפרשים הקטנים כל כך בין הצדדים, כמו למשל בפנסילבניה עתירת האלקטורים בה מוביל טראמפ בחצי אחוז, או גרוע מכך בוויסקונסין בה מוביל טראמפ עם 0.2% בלבד, ייתכן ותוצאות האמת יהיו שונות לחלוטין, מה שאומר שאין כרגע מועמד מוביל באופן אבסולוטי.
פולימרקט
הון עתק של 2.7 מיליארד דולר הושקעו עד כה על ידי סוחרים באתר ההימורים הגדול, שהפך בזמן הבחירות לפלטפורמה העיקרית עבור מהמרי פוליטיקה.
לפי אתר ההימורים, המשקיעים האמריקנים משוכנעים שטראמפ ינצח ומוכנים גם לשים על זה כסף, והרבה.
השבוע דיווחנו ב'כיכר השבת' על צרפתי אלמוני, סוחר דגול ומומחה, ששם לא פחות מ-28 מיליון דולרים על ראשו של דונלד טראמפ.
לפי המצב העדכני, טראמפ מוביל בכ-66%, על פני האריס עם 34% בלבד של מהמרים שמוכנים לשים עליה כסף.
אמנם מדובר רק באתר הימורים, אך יש הסבורים כי השיטה הזו מציגה באופן ברור יותר את דעת הקהל האמריקנית באופן עדכני ומדויק.
שם חם נוסף בתעשיית הסקרים והתחזיות האמריקנית הוא נייט סילבר, שהצליח בשתי מערכות בחירות ברציפות לחזות באופן מדויק את המנצחים בכל אחת מ-50 המדינות בארצות הברית, למעט מדינה אחת מתוך חמישים בה פספס במערכת הבחירות של 2008.
מאז, הפך סילבר (אבא יהודי) לקול רלוונטי במיוחד לפני כל מערכת בחירות, וזה נכון גם הפעם. אם תהיתם, לפי נייט סילבר, מדובר במערכת בחירות צמודה מאוד, והמודל שלו משתנה תדיר בין הובלה של טראמפ להובלה של האריס.
בשבוע האחרון חלה התייצבות של טראמפ שפיגר בכמה נקודות מאחורי האריס והוא מוביל כעת בכעשרה אחוזים.
נתון נוסף שמדגישים פרשנים בארצות הברית, היא ההערכה שמצביעים רבים שמתכוונים לבחור בטראמפ יתקשו להודות בכך בשיחת טלפון עם סוקר ויעדיפו לומר שהם מצביעים להאריס.
מנגד, מצביעי האריס לא יתביישו לכאורה לתמוך בה באופן פומבי, ולכן ייתכן ויש לעשות הערכת חסר להובלה של האריס בסקר זה או אחר.
>> למגזין המלא - לחצו כאן
לסיכום: על פניו נראה כי הנשיא לשעבר דונלד טראמפ מוביל, גם אם ברמה הלאומית האריס מובילה בשקלול כל הסקרים בכאחוז בודד.
ולמרות האמור, חשוב לזכור כי מדובר בסך הכל בסקרים, ואת התוצאה האמיתית נדע רק בבוקר יום רביעי (במקרה הטוב), לאחר יום בחירות נוסף, מאתגר ויצרי, שייכנס לספרי ההיסטוריה של ארה"ב.
הצגת כל התגובות