מלחמת הסייבר חוזרת? ענקית אבטחת המידע "סימנטק" האמריקנית הודיעה אמש (ראשון) כי הצליחה לחשוף "נוזקת על" (כינוי לווירוס מחשב מתוחכם ומסוכן ביותר) בשם "Regin", שפעלה בעיקר ברשת האינטרנט החל משנת 2008 וגנבה את פרטיהם של מספר לא ידוע של משתמשים. הווירוס, כך לפי הדיווח, כוון לעבר מטרות ממשלתיות.
על פי חברת סימנטק, הווירוס המתוחכם מיקד את פעילותו במדינות כמו רוסיה, איראן, ערב הסעודית, הודו, מקסיקו ואירלנד. כאשר המטרות במדינות הערביות ורוסיה כוונו לעבר מחשבים ממשלתיים, שם הצליחו לדלות מידע. מאידך, כמחצית מההתקפות שבוצעו כנגד מטרות אירופאיות כוונו לעבר עסקים קטנים ובינוניים.
Regin נחשב לאחד הווירוסים המתוחכמים שנחשפו מעולם והמפעילים שלו יכלו לשלוט ברמת הנזק וגניבת המידע מהמערכת אליה הצליחו לחדור בכל שלב נתון. הווירוס הצליח להסתיר את עצמו מכלים שאמורים לנטר את המחשבים מפני סכנות שכאלו על ידי שימוש בהצפנה במספר רמות שונות, כמו גם כלי ייחודי שכוון להטעות את תכנות האנטי וירוס בכל פעם בה זוהתה סריקת וירוסים במערכת.
ההערכה היא כי הווירוס המתוחכם ביותר פותח על ידי ישות מדינית שמחזיקה בזרועות סייבר בעלות משאבים גדולים, כשהחשודה העיקרית הנה ארצות הברית וסוכנות הביון הדיגיטלית שלה ה-NSA.
זו אינה נוזקת העל הראשונה שהתגלתה בשנים האחרונות. לפני כארבע שנים התגלתה התולעת "Stuxnet" שכוונה בעיקר כנגד מטרות בכורים הגרעיניים האיראניים, כשההערכות הן כי ארצות הברית עמדה מאחוריה, יתכן אף בשיתוף עם מדינות ידידותיות כמו מדינת ישראל.
גם הווירוסים "Gauss" ו"Flame" שנתגלו על ידי חברת אבטחת המידע קספרסקי לפני כשנתיים אופיינו בתחכום רב, כאשר גם שם ההערכה היא כי ישות מדינית היא זו העומדת מאחורי הווירוס המתוחכם והמסובך שיחיד או קבוצה קטנה אינם מסוגלים לבנות.