צוות מחקר מאוניברסיטאות קליפורניה בברקלי וסן פרנסיסקו השיג התקדמות דרמטית בטיפול באנשים עם שיתוק חמור. המחקר החדשני, שפורסם בכתב העת היוקרתי Nature Neuroscience, מציג טכנולוגיה המאפשרת תקשורת מילולית כמעט מיידית באמצעות קריאת אותות מוחיים.
מתקשורת איטית לשיחה זורמת
המערכת החדשנית מבוססת על שתל מוחי המכיל מערך אלקטרודות המנטר את פעילות קליפת המוח המוטורית. במחקר השתתפה מטופלת המכונה "אן", שאיבדה את יכולת הדיבור עקב שיתוק. כאשר אן מנסה לדבר, האלקטרודות קולטות את האותות החשמליים במוח שלה.
צ'אול ג'ון צ'ו, דוקטורנט מוביל במחקר, מסביר: "המערכת קולטת את הפעילות המוחית בנקודה שבה הכוונה לדבר הופכת לניסיון לבצע את תנועות הדיבור. אנחנו מזהים אותות שמופיעים לאחר שהמוח כבר החליט מה ובאיזה מילים להשתמש."
החידוש המשמעותי של המחקר הוא ביכולת לעבד את האותות המוחיים בזמן אמת. בעוד שמערכות קודמות דרשו איסוף מלא של נתונים לפני עיבודם, המודל החדש מעבד קטעים זעירים של 80 אלפיות שנייה בכל פעם. התוצאה היא תרגום מחשבות לדיבור בתוך פחות משנייה, מה שמאפשר שיחה הרבה יותר טבעית.
"זו הסבה מעיבוד קבוצתי לעיבוד רציף," מדגיש ד"ר ג'וזף אנומנצ'יפאלי, חוקר בכיר בפרויקט. "במקום להמתין לסיום משפט שלם, המערכת מפענחת את הדיבור ברצף, מה שמאפשר תקשורת זורמת ללא הפסקות."
עתיד של תקשורת לא פולשנית
המחקר מציג גם אפשרויות לעתיד, כאשר החוקרים הצליחו להפעיל את המודל על נתונים שנאספו באמצעות שיטות מדידה אחרות. ממצא זה מרמז על אפשרות לפיתוח טכנולוגיות פחות פולשניות בעתיד הקרוב.
עבור אן, הטכנולוגיה החדשה הביאה תחושת שליטה משמעותית. היכולת לשמוע את קולה המסונתז (המבוסס על הקלטות מלפני הפגיעה) כמעט ללא השהיה העניקה לה תחושת מעורבות עמוקה יותר בתהליך התקשורת, ופתחה אפשרויות חדשות לאינטראקציה עם סביבתה.