בפסיקה שמעוררת גלים בקהילה העסקית והמשפטית בשווייץ, בית המשפט במדינה קבע כי עובדים אינם זכאים לתשלום עבור זמן שהם מבלים בחדרי שירותים במהלך יום העבודה.
ההחלטה התקבלה בעקבות תביעה שהוגשה נגד יצרנית השעונים Jean Singer & Cie SA, וחשפה פרצה משמעותית בחוקי העבודה השווייצריים.
לפי הדיווח באתר פורצ'ן, השופטים נימקו את החלטתם בכך שהחוק השווייצרי אינו מתייחס באופן מפורש לזכותם של עובדים לצאת להפסקות שירותים, למרות שמדובר בצורך אנושי בסיסי. פסיקה זו עלולה ליצור תקדים מדאיג, שכבר נוצל בעבר על ידי מספר חברות במדינה, כולל חברות בת של תאגיד השעונים סווטש.
עם זאת, למרות שבית המשפט פסק לטובת החברה, הוא הביע ביקורת על המדיניות וקרא לחברה לשקול מחדש את עמדתה. השופטים הזהירו כי מדיניות כזו עלולה להיות מפלה, במיוחד כלפי נשים. בנוסף, גורמים בממשלה הביעו חשש שהפסיקה עלולה לעודד חברות נוספות לאמץ גישה דומה, ואף להוביל לניסיונות לתזמן ולהגביל את זמני השימוש בשירותים.
מקורה של התביעה בביקורת שערכו פקחי משרד העבודה באתר החברה ב-2021. למרות שהפסיקה התקבלה כבר ביוני, היא נחשפה לציבור רק בחודש האחרון, מה שהוביל לדיון ציבורי סוער בנושא.
בתגובה לביקורת, Jean Singer & Cie SA טענה כי מדיניותה הובנה שלא כהלכה. לדברי החברה, לעובדים ניתנת "מידה רחבה של חופש" בניהול זמנם, וכי אורך ההפסקות נקבע על ידי העובדים עצמם, ללא לחץ מצד ההנהלה. החברה הדגישה כי העובדים רשאים לנצל את זמן ההפסקה הבלתי משולם למגוון צרכים, כולל ארוחות, שיחות טלפון אישיות, יציאה להתרעננות, ובוודאי גם לשימוש בשירותים.
פסיקה זו מעלה שאלות מהותיות לגבי זכויות עובדים, איזון בין חיי עבודה לחיים אישיים, ואחריות מעסיקים כלפי צרכים בסיסיים של עובדיהם. היא גם מדגישה את הצורך בעדכון ובהבהרת חוקי העבודה כדי להתאימם למציאות המודרנית ולהבטיח הגנה מקיפה על זכויות העובדים.
הצגת כל התגובות