כיכר השבת

דיווח מיוחד, גלריה

מיוחד: דרעי, לבני ופלוצקר מתווכחים

פאנל נדיר נערך אמש באור-יהודה בהשתתפות אריה דרעי, יו"ר קדימה ציפי לבני, העיתונאי סבר פלוצקר והעיתונאי בן כספית - בנושא חילונים, חרדים ומה שבניהם". דרעי הסביר באיזה תנאים הוא יחזור לפוליטיקה, לבני סיפרה על סבא שלה, בן כספית התלוצץ על לבני, ופלוצקר פירט את הנתונים הסטיסטיים (חדשות)

| 48 | כיכר השבת |
משתתפים בפאנל
משתתפים בפאנל (עוזי ברק, כיכר השבת)

בקמפוס החרדי באור-יהודה נערך טמש פאנל מרתק בהשתתפות יו"ר "קדימה" ציפי לבני, יו"ר ש"ס לשעבר אריה דרעי, העיתונאי סבר פלוצקר מ"ידיעות אחרונות" ובן כספית מ"מעריב".

במהלך הפאנל, שהונחה על-ידי כספית, העלו הדוברים השונים סוגיות רבות, הבוערות בציבור החרדי והחילוני: הליבה, הגיור, תקציבים, חינוך ועוד.

גולת הכותרת הייתה הצהרתו של דרעי על חזרתו לפוליטיקה בתנאי אם תשתנה שיטת הבחירות. "אז, יוכל ראש-הממשלה לבחור שרים על רקע מקצועי ולא פוליטי", אמר.

בן כספית פתח את הפאנל בשאלה שהפנה לגב' לבני: האם היא יכולה לאחד בין החרדים למדינה?

"התשובה היא כן", השיבה לבני. "ואתה יודע שאין אצלי ססמאות לצורך קמפיין. אין כאן הפכים. אנחנו החלקים המשלימים של אותה חברה. צריך לכבד את השוני. לא כולם אותו דבר ואני בעד מתן כבוד לאחר. אנחנו צריכים לשרטט את המכנה המשותף החברתי במדינת ישראל.

"זה עובר גם בדרך זכויות וגם בדרך חובות. צריך להבין שחלק מהכעסים בחברה נובעים מהתחושה שציבורים הולכים ומתכנסים בתוך עצמם ומאבדים את המכנה. לימודי ליבה - זה מכנה משותף. אין כאן ניסיון לכפות שום דבר. התפיסה שאומרת שליבה היא נגד מישהו - זו תפיסה מוטעית".

דרעי: "אני מאמין באמונה שלמה שאנחנו צריכים לעשות הכל כדי להגיע למכנה משותף. מסכים את דבריה של לבני - שיש בעיה ובשביל זה צריך לקבל החלטות. הדבר הוא קשה מאוד, אבל אני חושב שהסכנה האמיתית - לא האוייבים, אלא הפילוג בחברה.

"כשנהיה מאוחדים - הסכנה תפחת. לכן צריך לעשות כל מאמץ להפחית את המחלוקת. אנחנו צריכים להחלט שאנחנו לא צודקים, אלא חכמים. אם יש כאן סטודנטים חרדים שמצליחים היטב במקצועות חול - ועברו לימודי ישיבה. אפשר להבין שלימודי הליבה לא הכרחיים".

בן כספית: אז הליבה מיותרת?

דרעי: "כן, זו הכרזה פופוליסטית. התלמידים החרדיים לא פחותים מהאחרים. למה להתחיל עם גדולי ישראל? אני החסיד הראשון של הליבה, הליבה היהודית. אנחנו יהודים עם מסורת של אלפי שנים".

בן כספית: אנחנו לומדים את הליבה שלכם, ואתה לא לומדים את שלנו.

לבני: "שמע ישראל והתקווה, אפשר לסכם?"

דרעי: "זו כבר התקדמות... במקום שנכנס כאן לוויכוחים, בואו נדבר תכל'ס. הרי כשלבייב ניסה להכניס יהדות לבתי-הספר, מיד אמרו שזה מיסיון. לכן, תנו לחרדים להתנהל לבד. ההשקפה שלנו הייתה שכולם יהיו לומדים תורה. אבל לא כולם מצליחים בזה וצריכים ללמוד השכלה".

בן כספית: אתה בעיצומו של נאום פוליטי...

לבני: "אנחנו צריכים לסכם מה הם הלימודים שנותנים לכל אזרח להשתלב בשוק העבודה. מעבר לזה שכל אחד יוכל להשלים את לימודיו שחשובים לו יותר מהאחר, צריך גם ללמוד את הלימודים ההכרחיים. גם המכללה - החרדית - בה אנו יושבים, הוקמה בגלל ההכרחיות".

דרעי: לבני לא שונאת חרדים

דרעי: "אני רוצה לתת הקדמה לפלוצקר. המכללה לא מקבלת שום תקציב מהמדינה, שום סיוע".

פלוצקר: "הביקור בבני ברק לא הפתיע אותי מבחינת נתונים סטיסטיים. הריבוי של החרדים - שבעה אחוזים בשנה, מול אחוז ושליש של החילונים. תוך כמה שנים עשרים אחוז מהמדינה - יהיו חרדים. יש שיעור מאוד גבוה של מתפרנסים 'בשחור' שאינם נוטים לדווח לרשויות המס - להערכת גורמים בבנק ישראל. טמון בחרדים משקל כלכלי ענק".

לבני: "הפוליטקאים החרדים מבקשים לשמר דרך אותם קצבאת את אותו חוסר עידוד ליציאה לעבודה. עוד אמירה מאוד חשובה: כולנו יהודים במדינה שהקיום שלה זה מדינה יהודית ודמקורטית. צריך למצוא הכל כדי לשלב בין שני הדברים הללו.

"גם החילונים מתכנסים בתוך עצמם ומאבדים מה שהיה בעבר. בעבר יכולנו להיות בבית משותף אחד, עם גוון מסורתי קל, בסגנון מפדל של פעם. כשהתחלתי לעשן אמא שלי חרדה שלא אעשן בשבת. היה סוג של הבנה של מכנה משותף. אני חושבת שהחילוני הופך לישראלי ופחות מחובר - לא כטובה למישהו אחר - והציבור החרדי".

כספית: ציפי, למה חלק גדול מהשאלות שקיבלנו במייל שואלות האם את שונאת חרדים?

דרעי: "אני יכול להגיד בוודאות - שלא".

כספית: יש לך (ללבני) עד...

כספית: הייתה תחושה של קמפיין אנטי חרדי נגד קדימה ב-2008.

דרעי: "על זה היא באמת צריכה לענות"...

לבני: "תודה על השאלה. השאלות האלה שנשאלות על ידי הציבור - כואב הלב לשמוע. אם יש למישהו תחושה שהמקום ממנו אני באה שזה מקום שבא משנאה - אני רוצה קודם כל להרוג את המחשבה הזאת. מה זה שונאת חרדים? אני מדברת על הסבא שלי. אני רוצה את עצמי קודם כל כיהודיה. העם היהודי מורכב מאנשים ששומרים מצוות ופחות שומרים. כל אחד מתרגם את היותו יהודי בצורה חרת.

"אבל יש דבר אחד שמכעיס והוא לא שייך לציבור אלא לנציגיו שמנצלים שיטת ממשל גרועה ופוליטיקאים כלליים - אם רוצים בשם, ליכוד, שמנצלים את החולשה של הפוליטקאים לשבת על הכסא, בכל מקום".

כספית: גורמים בש"ס אומרים שאת הצעת לשלם להם בדיוק מה שהליכוד נתן.

לבני: "קודם כל - כל מה שקשור לכל מגזר, כל חוליה בחברה שהיא חלשה מבחינה כלכלית שצריך לקדם אותה - גם כשאהיה ראש ממשלה, בעזרת השם - אוכל לעשות זאת".

(מחיאות כפיים בקהל). כספית: המחיאות כפיים בשביל הבעזרת השם...

לבני: "זה טוב שיש נציגים למגזר החרדי, אבל הם עושים צעדים בעיתיים. בעיניי, הצורך להגיע להסדר על מנת שנוכל לקיים את ישראל כמדינה יהודית - זה אלמנט שהוא מרכזי. שילמתי מחיר שאני לא מוכנה לשבת על כסא בכל מחיר".

לבני רומזת: דרעי, בא אלינו

כספית: למה יש רק מפלגות של ימין ושמאל. את רואה את דרעי במקום רביעי בקדימה?

לבני: "רק רביעי?"

כספית: למה יש מפלגות ימין ושמאל?

לבני: "אני רואה בקדימה שמייצגת את כל עם ישראל ולא רק את הסקטור של החילונים. אנו מחוייבים לכל אחד מהחברה הישראלית".

דרעי: "לצערינו, אנחנו חייבים לעשות חשבון נפש בתוכינו. האופן בו אנו מוצגים בתקשורת - באשמתינו. החרדים מצטיירים היום כשורפי עגלות, או כסחטנים. לחלק גדול מהחילונים - זה הקשר היחידי שלו עם החרדים. אין לו שום מגע אחר ולכן הקיטוב גדול.

"למה אנחנו אשמים? כי למרות שתשעים ותשע אחוז מסתייגים מאותם שורפי עגלות, אנחנו לא עושים מעשה לשפר את התדמית"

כספית: זה כשל הסברתי?

דרעי: "קודם כל אנחנו צריכים לעשות סדר בבית בפנים. יש פחד אצל הנציגים ואצל הרבנים, זה מפחיד. ישנה קבוצה שהולכת באלימות ומהלכת אימים. יש לה דין רודף בציבור החרדי".

הפאנל נמשך כשעה וחצי, במהלכו הורשו מספר משתתפים לשאול שאלות. כשדרעי נשאל על עמנואל, הוא השיב: "להגיד שהאשכנזים הם גזענים זו שטות. הם גידלו אותנו, תמכו בנו ולימדו אותנו".

יואב ללום, שישב בספסל האחורי באדיטוריום, לא אהב את הפיסקה ונע באי נוחות. כששמו של ללום הוזכר, נשמעו קריאות בוז מצד אי-אילו צעירים.

דרעי תקף את המחיצות בבית-הספר בעמנואל, אך גם תקף את המילה "גזענות" נגד הספרדים.

הפאנל הסוער נחתם בהענקת זר פרחים לגב' לבני - לרגל יום הולדתה - על-ידי אחת הסטודנטיות החרדיות הלומדות בקמפוס.

ShareLive - שרלייב - גם האירוע שלכם יכול להיות בשידור חי

תוכן שאסור לפספס
48 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
25
דרעי, אני לא מאמין לשום מילה שלהם.אלה ערב רב אל תאמינו להםםםםםםםםםם
גולן
24
דרעי השתכנעתי לא להצביע למפלגה לה תשתיך נשארת אותו נוכל ערמומי שאומר להצביע ולרב ומתכוין לעצמך תמכת באוסלו גם אם לא בהצבעה אבל בתזזית רוחנית , עוף לנו מחיינו הציבוריים לך לקדימה לאחור שם מקומך.
יהודי מאמין
בעברית, שהרי הקורס באנגלית הסתיים זה מכבר, והשמועה אומרת שסתם בוזבזו שעות לימוד, וגם שם נכשלת.
שבתאי
23
לאחר שנכשל בעסקים, ללמוד אף פעם לא היה לו חשק. לא נשאר לו רק הפוליטיקה. רק בפוליטיקה יוכל להצליח. בעסקים צריך ידע ושכל כדי להצליח, לכן נכשל. בפוליטיקה צריך כמה עשרות אלפי אהבלים ספרדים שיצביעו בשבילך, ואתה מצליח.
ינון
איזה טיפש אני, סוף סוף גילית לי את עובדות החיים. אשריך.
שבתאי

הצגת כל התגובות

22
אם היא היתה מסיתה מתוך שנאה הייתי יכול להבין את זה אבל כשזה סתם אינטרסים והציבור מוסת בגללה פה מתחילה הבעיה (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
אלעד
21
אי אפשר לבקש מהגברת שתבוא עם לבוש הולם יותר למעמד כזה? מותר לנו לשמור על הכבוד שלנו, על כבוד התורה, ועל הצניעות!
נחמיה
20
זה מה שנשאר מהאתר "החרדי"??
מיקי
19
לא נשכח ולא נסלח! דם אחינו ואחיותינו ''קרבנות השלום'' זועקים אלינו מן האדמה!
יהודי אמוני
18
מרתק בצורה לא רגילה... ארבעה הוגי דעות רציניים ביותר. לבני, דרעי ועוד שני עתונאים. צריך לומר חד משמעי, העסקנים והיחצני"ם ואנשי התקשורת סוג א' ב' ג' לא מייצגים אותנו! לא דרעי, ולא זילברשלג, וגם לא אייכלר!
מנחם ציון
17
הוא רוצה ליהות עו"ד ?
סלונים
16
אריה לפחות תאמר גידלו אותך לימדו אותך חינכו אותך. אל תאמר בלשון רבים.אתה היית עני עם אבא ע"ה שוטף חדרי מדריגות חייט. אבל לא כל הספרדים כמוך שפלים ורגשי נחיתות.די מספק ביזת את הספרדים גם שהעלו אותך עזרת רק לאשכנזים ולא לספרדים תשכח מזה שאנו נבחר בך עוד פעם. בושה לי שיבחור בכך לאחר שישבת בכלא. לא חסר
חיים כהן
של ש"ס. לא תארתי לעצמי שהם כאן. עפ"י הסגנון אני חושב שאני מזהה את המגיב, ואתם ?
שבתאי
15
אכן הקמפוס החרדי בירושלים מקום שמזלזל בסטודנטים. לימודים ממש כמו בשטיבלך תת תנאים אקדמאים וסוציאלים. משלמים סכומי עתק ללא תמורה. עד שלא יהיה שינוי אל תתקרבו למקום( זה מלבד מכמות עוה"ד המרובה)
סטודנט למשפטים
14
דרעי אוהבים אותך
חיים
13
טיפשים מה אתם בוכים מזמן כבר ידוע שהקריה האקדמית אונו מזלזלת בלומדיה.זה המכללה הכי גרועה שיש יש לה שם רע מאוד.
גרשון
12
הקריה האקדמית קרית אונו זה מערכת שחולבת ועושקת את הלומדים בה , לא נותנת תמורה, מתעללת בלומדיה, לא כדאי לא מומלץ להיכנס ללמוד במקום זה, אין תמורה התעודה לא שווה את הניר.
תלמיד בקריה
נכון, אתה תטען שלא רק שלא שתית מים, אלא שהם שתו לך את המים. רק תהיה ענייני, למה אתה כל כך ממורמר?
סתם
11
תודה רבה!! גדול
חבצלת החוף
10
להיות ראש ממשלה???????
אחת שרוצה לדעת
9
לשהות כאן ולתת לו במה ... אחת שחרץ את גורלו בידיו ... לא הועיל לציבור אבל הזיק לו רבות לטווח רחוק ועדיין ידיו לא נקיות ...
מאוכזב ...
שואל סתם לצורך העניין
י
8
זה נכון מאוד מה ש-10 אומר לא כדאי ללמוד שם, הגעתי היום לאחר שהוזמנתי, והשאירו אותי בחוץ, חוצפה מקום לא ראוי.
אבי
7
שידור חלק באיכות ראויה ללא קטיעות. ברכות על היוזמה להעביר את הפאנל המרתק הזה.
זלמי ויואלי
6
מקום שלא נותן שרות מינמלי מקום שפועל נגד הלומדים בו, צריך שכולם ידעו שזה מקום לא איכותי, שעושה על גב הסטודנטים שלו הון רב ולא נותן תמורה. תלמיד לשעבר.
אברהם
5
איך קוראים לזה שמצולם בתמונה האחרונה לוקח כרטיס ביקור?
יואב
נראה כי הוא מקבל(וכך גם ההגיון) את הכרטיס של בן כספית.
דניאל
בעל משרד יח"צ
חוני
4
כל מי שלומד בקריה בירושלים אני מבקש שיגיב כאן ויאמר את מה שעל ליבו שכולם ידעו שזה מקום גרוע, שמזלזל בסטודנטים, בקיצור תחפשו מקום אחר.
שלום
ובכלל היחס מצד המזכירות שם הוא בוטה, מתנשא ומעליב. גועל נפש!
אוחנה
אי אפשר לצפות ממכללה בשנה הראשונה שלה תהיה מושלמת.
יוני דדש
3
(האיחוד הלאומי) כל החרדים צריכים להיתאחד סביב האיש היקר הזה כדי שהוא יהיה ראש ממשלה
בן של מלך
2
אינשלה שדרעי יחזור יראה לעם מזה מניהגות חרדים אמיתית בלי פחדים אריה אמיתי אין דומה לו בפוליטקה שיהיה חזק ושישרוד את כל הבלגנים שיעשו לו בהמשך שימשיך להיות חזק (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
כיכר המדינה
1
באור יהודה? אולי קרית אונו( הקמפוס החרדי?)
ישי
מה הבעיה? אתה חושב שאתה נמצא בפונב'ז. לך תרביץ שטייגן זה בטוח יועיל לך יותר.
די מספיק
אולי גם יעניין אותך
מעניין