
בסוף השבוע האחרון, חנן נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, את יריבו הגדול, איל הנפט לשעבר היהודי מיכאיל חודורקובסקי.
בקרמלין מסרו כי החנינה הוענקה לו "מתוך עקרונות הומניטריים", אך פרשנים פוליטיים תולים זאת בהבטחתו של חודורקובסקי כי לא ינסה להיכנס לפוליטיקה.
עד כה ריצה חודורקובסקי 10 שנות מאסר והיה צפוי להשתחרר באוגוסט 2014. אולם בצעד מפתיע, החליט פוטין לחון את חודורקובסקי ובסוף השבוע האחרון, הוא שוחרר. פוטין חתם על צו חנינה, המורה על שחרורו של חודורקובסקי מכלא IK-7, הממוקם בצפון-מערב רוסיה, בכפר מבודד.
היום (ראשון), התראיין חודורקובסקי לעיתון הרוסי The New Times, ואמר כי החנינה לא התקבלה תמורת תנאי כלשהו, אך הוא מצידו כתב לפוטין מכתב בו הצהיר כי אין בכוונתו להיות מעורב בפוליטיקה ואף הבטיח כי לא יפעל להשבת נכסי 'יוקוס' - ענקית הנפט שהייתה בבעלותו והכתירה אותו כאיש העשיר ברוסיה.
החנינה לא הייתה מהלך צפוי מצד הקרמלין. חודורקובסקי נחשב לאחד מיריביו הגדולים של פוטין, לאחר שבזמנו, מימן מפלגות אופוזיציה ונראה היה כי הוא אף מעוניין להיכנס לפוליטיקה.חודורקובסקי ניצל את ההפרטה עליה הכריזה ממשלת רוסיה, לאחר התפרקות ברית המועצות, ורכש את חברת הנפט הגדולה 'יוקוס'. הונו נאמד אז ביותר מ-15 מיליארד דולר. לפני כעשר שנים, פשטו רשויות המס על משרדי החברה וחודורקובסקי נעצר באשמת הלבנת הון והעלמות מס. בעקבות כך, התפרקה חברת הנפט וחלק ניכר מנכסיה הועבר לרשות החברה הממשלתית רוסנפט, מה שהחזיר למדינה את השליטה בעסקי הנפט והשיג לפוטין את שתיקתו של חודורקובסקי.
פוטין ספג ביקורת רבה מכיוון הקהילה הבינלאומית לאחר כניסתו של חודורקובסקי לכלא. בראיון לרשת CNN, אמר חודורקובסקי כי "מר פוטין, בכמה הזדמנויות, אמר באופן פומבי שהוא מוכן לשקול את שאלת החנינה שלי". הסיבה שהעניין התעכב היא מאחר וחודורקובסקי סרב להודות בהאשמות נגדו,"זה היה תנאי שלא יכולתי לקבל אותו" הוא אומר.
למחרת שחרורו, הוטס חודורקובסקי לגרמניה, שם פגש את אמו החולה, העוברת טיפולים רפואיים. מברלין אומר חודורקובסקי כי "הרשויות שלנו יכולות לומר בכנות שהן לא רצו לשלוח אותי לגלות, אבל מהכרת המציאות שלנו, אנחנו יכולים להבין בבירור שהם רמזו שאעזוב את המדינה".
אך עם זאת, הוא מכנה את התנהלותו של פוטין כ"התנהגות רציונלית", איתה הוא מעיד כי הוא יכול להתמודד ומסרב לחשוב במושגים של נקמה.
שחרורו של חודורקובסקי ומתן חנינה פתאומית למתנגדים נוספים של פוטין, מעוררים הערכות נוספות כי הקרמלין מנסה לשכך את הביקורת מבית ומחוץ אודות שמירת זכויות האדם ברוסיה, לקראת אולימפיאדת החורף שתתארח במדינה בחורף הנוכחי.