כיכר השבת

תגלית מפתיעה

חוקרים מגלים: איך השימוש ב'נודניק' בשעון מעורר יועיל לכם

ניפץ את המיתוס: מחקר חדש מגלה שדחיית השעון המעורר לא רק שאינה מזיקה, אלא אף עשויה לשפר את הערנות והיכולות הקוגניטיביות בבוקר | 69% מהמשתתפים במחקר דיווחו על שימוש בנודניק | החוקרים: "30 דקות של נודניק יכולות להועיל, בתנאי שישנים מספיק בלילה" | וגם: מתי כדאי להתייעץ עם רופא לגבי הרגלי השינה? (בריאות)

| כיכר השבת |
יש לו גם מעלות בריאותיות. נודניק בשעון מעורר
יש לו גם מעלות בריאותיות. נודניק בשעון מעורר (צילום: Shutterstock)

בניגוד לתפיסה המקובלת שלחיצה על כפתור הנודניק מזיקה לאיכות השינה, מחקר חדש שפורסם בכתב העת Journal of Sleep Research מציע תובנות מפתיעות: דחיית השעון המעורר בבוקר עשויה להיות דווקא מועילה עבור חלק מהאנשים, במיוחד אלה הנוטים להתעורר מאוחר יותר.

המחקר, שנערך באוניברסיטת שטוקהולם, כלל שני חלקים: סקר מקיף בקרב למעלה מ-1,700 משתתפים ומחקר מעבדה מעמיק שכלל 31 משתתפים שנוהגים להשתמש בנודניק באופן קבוע. הממצאים מראים כי כ-69% מהמשתתפים דיווחו על שימוש בנודניק או הגדרת מספר התראות לעתים קרובות, כשהסיבה העיקרית היתה תחושת עייפות או קושי להתעורר עם ההתראה הראשונה.

במחקר המעבדה, שהתמקד באנשים בריאים בגיל ממוצע של 27, נמצא כי המשתתפים שהורשו להשתמש בנודניק במשך 30 הדקות האחרונות של זמן השינה הציגו ביצועים טובים יותר במבחנים קוגניטיביים, כולל מתמטיקה וזיכרון, בהשוואה לימים בהם התעוררו מיד עם ההתראה הראשונה. זאת למרות שקיבלו מעט פחות שעות שינה בפועל.

ד"ר טינה סונדלין, החוקרת הראשית במחקר, מציינת כי "המשמעות של ממצאים אלה היא שהשימוש בנודניק אינו מזיק כפי שנהוג היה לחשוב. יתכן שישנו איזון, כאשר שינה מעט מופרעת בבוקר עשויה לעזור להתגבר על אינרציית השינה - אותה תחושת נמנום שנמשכת גם לאחר ההתעוררות."

עם זאת, חשוב לציין כי המחקר התמקד באנשים בריאים ללא הפרעות שינה. ד"ר שרה בנג'מין, מנהלת רפואית במרכז הפרעות השינה של ג'ונס הופקינס, מדגישה כי אנשים הסובלים מעייפות כרונית או הפרעות שינה צריכים להתייעץ עם רופא במקום להסתמך על הנודניק כפתרון קבע.

המסקנה העיקרית היא שעבור אנשים בריאים, שימוש מתון בנודניק למשך 20-30 דקות אינו מזיק לאיכות השינה ועשוי אף לשפר את התפקוד הקוגניטיבי בבוקר. זאת בתנאי שמקפידים על משך שינה מספק במהלך הלילה. ממצאים אלה מספקים נחמה למיליוני אנשים הנוהגים להשתמש בנודניק, ומציעים שאולי הגוף שלנו יודע טוב יותר ממה שחשבנו מה הוא צריך בשעות הבוקר המוקדמות.

תוכן שאסור לפספס
תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
אולי גם יעניין אותך
בריאות